„Pierdut bărbat, îl declar… responsabil!”

Loading

O tânără din cartierul târgujian Meteor a ajuns la disperare, după ce bărbatul ei, cu care a convieţuit 18 ani şi cu care are un băiat şi o fată, a plecat de acasă. Femeia e de etnie romă şi s-a măritat cu el de când avea 14 ani, iar acum spune că l-a luat de minţi o româncă şi l-a făcut din om neom.

Bărbatul dispărut după nunta fiicei, somat să-şi întreţină familia
Bărbatul dispărut după nunta fiicei, somat să-şi întreţină familia

Luminiţa Radu are 32 de ani, fata are 15 ani şi băiatul 11. Toţi trei aşteaptă disperaţi să se întoarcă acasă Marius, bărbatul casei, despre care femeia spune că nu a mai venit de aproape două luni: ”N-avem nici un banii, n-avem din ce trăi. Era el cum era, dar până acum venea acasă. Acum, după ce am măritat fata, n-a mai venit deloc. Nu răspunde nici la telefon. Trăim şi eu şi copilul din alocaţia lui, că fata s-a dus la bărbat. Plânge copilul în fiecare zi şi-mi spune că-l doare-n piept şi se sufocă. E şi el în clasa a VI-a. Are nevoie de una, de alta.  Eu n-am şcoală, n-am unde să lucrez, nu ştiu ce-o să fac…”

„Mi l-a luat rumânca”
Femeia se jeluieşte cui vrea s-o asculte cum a rămas ea fără cel care i-a fost hărăzit de familie, aşa cum se poartă la romii căldărari: ”Eu aveam 15 ani şi el 14. Părinţii ne-au pus să ne luăm, dar n-avem acte. Am făcut şi noi casă, ne mergea bine. Acum s-a dus…”
Luminiţa e înverşunată împotriva unei tinere despre care spune că a fost avocată în Motru, ea fiind cauza plecării bărbatului de acasă: ”E una, Ramona Puicuţa Raluca, cu care omu meu trăieşte de 7 ani. I-a luat maşină, a ţinut-o în facultate, iar acum mi l-a luat detot. Am fost cu mama la ea, la Motru, am vrut s-o bat, am vorbit cu şeful baroului de avocaţi, i-am spus să-mi lase ţâganu să vină acasă la copii, dar degeaba. Acum noi ce să facem? Că murim de foame…”
Fără replică
Aşa cum ne-a spus femeia, bărbatul ei nu răspunde la telefon, aşa că nu am avut cum să-l găsim, ca să-i cerem un punct de vedere. Acelaşi lucru s-a întâmplat când am vrut să stăm de vorbă femeia acuzată. Cei doi au fost, însă, la poliţie, pentru că Luminiţa l-a reclamat pe Marius pentru abandon familial. Poliţiştii i-au explicat femeii că nu-l poate ţine cu forţa lângă ea, iar faptul că şi-a ales altă consoartă nu e ilegal. Ilegal este, însă, faptul că i-a lăsat pe copii fără întreţinere. La rândul lui, Ion Mihai, mediator al romilor din Meteor care e chemat de regulă de autorităţi când e vorba despre conflicte, spune că a stat de vorbă cu femeia care a despărţit familia, dar nu e sigur de rezultat: ” Am fost chemat la poliţie să stau de vorbă cu ei şi i-am spus că e bine să-l lase să vină înapoi la familie, pentru că ea are viitorul în faţă şi nu are rost să şi-l îngroape lângă un rom fugit de acasă. Plus că e păcat să despartă un bărbat de familia lui. Ea mi-a promis că se lasă de el, dar nu ştiu care e rezultatul. Oricum, n-a venit acasă. Ba mai mult, poliţiştii mi-au zis că ţiganul nostru ar fi făcut acte cu românca, să fie lăsat în pace.”

„Vreau judecată ţigănească”
După ce s-a adresat instituţiilor statului şi a văzut că nici după ce au fost chemaţi la poliţie cei doi nu s-au lăsat unul de altul, Luminiţa s-a hotărât să recurgă şi la legile ţigăneşti: ”N-am ce să mai aştept. Stau cu socrul în curte, dar nici el nu ne ajută cu nimic. Legea noastră, a ţiganilor, spune că dacă bărbatul lasă femeia fără ca ea să fie vinovată, trebuie ca părinţii lui să-i despăgubească pe ai femeii. Trebuie să-mi dea socru-meu galbenii de la nuntă înapoi, că am avut 30 de galbeni de la tata şi să-mi plătească pentru că m-a lăsat. Cu ce iau de la el, am şi eu cu ce să trăiesc cu copilul. Mai vând câte un galben, m-oi mai descurca un timp…”

Cutumă
La baza unor astfel de situaţii stă, în primul rând, obiceiul romilor căldărari de a-şi căsători copiii de mici şi fără voia lor. Tinerii însurăţei nu au nici un cuvânt de spus, chiar dacă nu le place perechea ce le-a fost aleasă. În primul rând, aceştia îşi încep viaţa de cuplu de mici, iar când ajung la vârsta maturităţii pot constata că viaţa pe care o duc nu este cea pe care şi-o doresc. În al doilea rând, dacă bărbaţii sunt mult mai integraţi în populaţia majoritară, fiind nevoiţi să câştige existenţa întregii familii, femeile rămân acasă, să crească copiii, nu învaţă o meserie, nu ştiu să câştige un ban. Acesta e motivul pentru care, în momentul când rămân singure, nu au nici o posibilitate să se întreţină pe ele şi, dacă e vorba şi de copii, situaţia e cu atât mai gravă. Totuşi, vina nu poate fi dată, în întregime pe căsătoriile timpurii şi fără voia copiilor, pentru că, de regulă, romii sunt familişti, renunţând cu mare greutate la familie. Statistica spune, însă, că 50% din cupluri se despart, luate la grămadă, indiferent de etnie. Dacă, însă, majoritatea româncelor rămase singure cu copiii obţin o pensie alimentară şi reuşesc să completeze veniturile familiei rămasă fără bărbat cu propria muncă, pentru femeile de etnie roma acest lucru e aproape imposibil.