„Sârbă” americană la Energia Rovinari

Clubul de baschet Energia Rovinari a trecut pe filieră sârbească! Noul preşedinte Marius Vlaicu a renunţat la serviciile lui Theo Evans şi l-a instalat principal pe Slobodan Nikolic, un antrenor cu un CV interesant. Vlaicu i-a convins deja pe baschetbaliştii americani Porter Troupe şi Louis Darby să revină la Tg Jiu şi l-a transferat şi pe uriaşul Viorel Mocanu de la Dinamo.

Vlaicu si Nikolici s-au înţeles repede şi au pus semnătura pe un contract pe un an de zile
Vlaicu si Nikolici s-au înţeles repede şi au pus semnătura pe un contract pe un an de zile

În sfârşit încep să se mişte lucrurile şi la secţia de baschet a clubului Energia. După 2 luni de incertitudini, noul preşedinte Marius Vlaicu a găsit un antrenor pe placul său, adică adept al şcolii din Serbia. Slobodan Nikolic este numele noului tehnician al Energiei şi are un CV impresionant. Ca jucător, Nikolic a fost de 4 ori campion al Sebiei cu Steaua Roşie Belgrad în perioada 1975-1987, a dunat 30 de selecţii în echipa naţioanlă şi a câştigat de 3 ori Cupa Balcanică. În 1995 s-a apucat de antrenorat în ţara natală iar mai apoi a plecat în Cehia unde a câştigat de 2 ori campionatul şi Cupa Cehiei cu BK Opava. În ultimele sezoane, Nikolic a mai antrenat în Rusia la Spartak Vladivostok, în Bosnia dar şi la vecinii bulgari unde şi-a mai trecut în cont un titlu de campion cu Akademik Sofia. În România a ajuns vineri seara şi s-a înţeles pe loc cu conducerea Energiei. „Sunt pentru prima dată în România şi sunt foarte bucuros că voi lucra la Târgu Jiu. Ştiu ce a jucat Energia anul trecut şi cum a jucat. Domnul preşedinte mi-a făcut o impresie foarte bună pentru că este foarte ambiţios. La fel şi eu am ambiţii mari şi vreau să duc echipa din Târgu Jiu în play-off” a sunat prima declaraţie a lui Nikolic făcută presei.

Evans, ignorat total
Nikolic îi va lua astfel locul americanului Theo Evans, cel care a pregătit echipa în ultimele 2 sezoane şi care devenise extrem de popular printre fanii gorjeni. Marius Vlaicu a admis însă că nu a luat niciun moment în calcul o colaborare cu Evans şi explică motivele care l-au determinat să ia această decizie: „Nu e vorba că ar fi cerut mai mulţi bani. Eu nici măcar nu am discutat cu el! Personal am urmărit munca antrenorului Evans timp de doi ani la Târgu Jiu şi metodele de pregătire ale dânsului nu se încadrau în viziunea mea despre jocul de baschet. Apreciez baschetul din Serbia pentru performanţele care s-au obţinut acolo şi ce s-a realizat de-a lungul timpului. Şi în CV-ul domnului Nikolic se vede că este un antrenor cu performanţe”.

Troupe şi Darby revin!
Chiar dacă a adus un antrenor sârb, Vlaicu nu a vrut să-şi pună de tot suporterii în cap şi le-a dat şi o veste bună. I-a convins să revină la Tg Jiu pe doi dintre cei mai iubiţi americani din echipă, căpitanul Porter Troupe şi Louis Darby. „Cei doi au semnat deja contractele şi vor evolua şi sezonul viitor la Energia, urmează acum să discutăm şi cu Trim care acum este la echipa naţională din Trinidad-Tobago”, a precizat Marius Vlaicu care nu va mai aduce însă alţi americani la dorinţa expresă a lui Nikolic. „Ştiu că Energia a avut anul trecut în lot cinci jucători americani ceea ce nu mi se pare un lucru foarte bun. Am de gând să aduc cel puţin un jucător sârb dacă va fi nevoie dar nu voi exagera să aduc trei sau patru jucători sârbi. Nu voi avea nici o problemă în a lucra cu jucătorii americani, dar consider că într-o echipă este bine să fie jucători din mai multe ţări, de exemplu doi americani, un sârb un croat sau alte naţionalităţi însă nu mai mulţi.”

L-au luat şi pe Mocanu
Gorjenii au rezolvat în aceste zile şi transferul fostului jucător de la Dinamo, Viorel Mocanu. Energia a profitat astfel de retrogradarea dinamoviştilor şi l-a convins pe uriaşul de 2,04 m să dea Bucureştiul pentru Tg Jiu. În cazul în care Trim va reveni la echipă, va avea de acum un concurent serios pentru echipa de start.

Obiectiv de mijloc
Deşi i s-a impus ca obiectiv locurile 7-9 Nikolic are ambiţii mari şi vrea să chiar mai sus. „Ştiu că anul trecut Energia a terminat sezonul pe locul zece dar cu siguranţă ca şi obiectiv pentru anul acesta va fi clasare în primele opt echipe. Dar încercăm şi un loc şase, poate chiar mai mult dar asta depinde şi de ce jucători vom mai aduce şi cum va merge jocul echipei.” Lotul Energiei se va reuni la mijlocul lunii august, primul meci oficial fiind în Cupă pe 21 septembrie iar debutul în campionat pe 2 octombrie.