Witold Rolla Piekarski, o personalitate culturală din Gorj la cumpăna secolelor XIX-XX

Loading

Biografia pictorului Witold Rolla Piekarski este pilduitoare, credem noi, pentru destinul emigrantului polonez din cea de-a doua jumătate a secolului al XIX-lea care este nevoit să-şi caute liniştea pierdută printre străini din cauza divizării teritoriilor natale între Marile Puteri central şi est- europene (Germania, Austro-Ungaria şi Rusia Ţaristă).

Witold Rolla Piekarski a predat la Gimnaziul Tudor Vladimirescu şi a fost între iniţiatorii Muzeului Judeţean Gorj
Witold Rolla Piekarski a predat la Gimnaziul Tudor Vladimirescu şi a fost între iniţiatorii Muzeului Judeţean Gorj

Emigrant polonez – arestat de austrieci la Cracovia
Witold Rolla Piekarski s-a născut la Smolensk, pe Nipru, în teritoriile poloneze ocupate de către Imperiul Ţarist, într-o familie mixtă, tatăl – Teodosiu Iustin Rolla Piekarski – polonez de origine, iar mama – Emma von Blankenhorn –  de origine germană. Tatăl era originar din oraşul Piekari din Silezia.
A uramat liceul “Sfânta Cruce” din Varşovia, absolvindu-l în 1877, după care a fost o scurtă perioadă de timp învăţător particular în Podolia. Posedând un talent deosebit a urmat cursurile Academiei de Arte Frumoase din Varşovia.
După absolvirea Academiei din Varşovia a plecat în Galiţia la Universitatea din Cracovia, dar în 1879 a fost arestat de către autorităţile autriece, împreună cu alţi studenţi polonezi originari din Rusia. În 1880 li s-a intentat proces pentru înaltă trădare fiind, în cele din urmă, achitaţi.
Un om de cultură şi un aventurier european
Achitat de justiţia austro-ungară, Witold Rolla Piekarski emigrează în Elveţia, împreună cu doi studenţi polonezi originari din Rusia. În Elveţia a urmat cursurile Universităţii din Geneva, iar începând din anul 1881 cursurile Universităţii din Zurich.
În 1883 a plecat la Paris unde locuieşte şi lucrează o perioadă de timp, dar îmbolnăvindu-se este nevoit să es retragă pentru a se trata în localitatea Kapfenberg din regiunea austriacă Styria. Vindecându-se, în 1885 se întoarce la Zurich, în Elveţia.
După îzbucnirea războiului sârbo-bulgar, în acelaşi an 1885, Witold Rolla Piekarski pleacă împreună cu un grup de prieteni polonezi şi bulgari în Bulgaria, unde activează în cadrul serviciului sanitary al armatei, împreună cu soţia sa.
Încheindu-se războiul, voluntarul polonez rămâne la Sofia unde fondează primul ziar umoristic bulgar şi conduce o serie de alte publicaţii, între care primul cotidian bulgar “Glas” şi ziarul “Narodna Vola”. Tot el este cel care a înfiinţat prima societate tipografică bulgară, denumită “Sfinţii Chiril şi Metodie”.
Urmare a implicării sale în luptele politice din capitala Bulgariei a fost expulzat împreună cu soţia şi cei doi copii în localitatea Lom, pe malul Dunării.

Trece Dunărea în România
După o perioadă petrecută la Lm, Witold Rolla Piekarski a trecut Dunărea la Calafat. De aici a plecat la Giurgiu  şi, în cele din urmă, se instalează la Bucureşti în 1887. Aici a realizat ilustraţiile la revistele umoristice: “Ghiţă Berbecul”, “Caşcavalul”, “Tocila” , „Moş Teacă”(1895-1898) şi la ziarele: “Adevărul Ilustrat” şi “Lumea Nouă”.
În martie 1891 a fost numit professor de desen la Gimnaziul din Slatina. Aici avea să-l cunoască pe profesorul Iuliu Moisil, cel care i-a rămas prieten până la moarte.
A fost transferat, la cererea sa, la Târgu-Jiu în noiembrie 1892, unde îl cunoaşte pe Alexandru Ştefulescu, directorul Şcolii Primare de Băieţi.
În 1894 se transferă de la Slatina la Târgu-Jiu şi Iuliu Moisil. Astfel s-a format un grup de entuziaşti ce-I cuprindea şi pe: Aurel Diaconovici, avocatul George Pârvulescu, locotenentul Emanoil Părăianu, doctor Ion Urbeanu, avocatul Ştefan Dobrinean şi tipograful Nicu D. Miloţescu. Referindu-se la acest grup, Iuliu Moisil scria: “Cu puterile unite am pornit aiaci o mişcare culturală care mai târziu s-a completat cu una artistică şi economică. Ân toate acestea Piekarski a avut o foarte importantă contribuţie”.

Witold Rolla Piekarski la Târgu-Jiu
În 1894 Piekarski contribuie prin realizarea ilustraţiilor la apariţia revistei “Jiul”. În acelaşi an, Witold Rolla Piekarski, Alexandru Ştefulescu, Iuliu Moisil şi Aurel Diaconovici  au pus bazele Muzeului Gorjului, la 4 iulie.
Iinţial Muzeul Gorjului a fost găzduit în două săli de la parterul clădirii Prefecturii judeţului Gorj din Târgu-Jiu. Witold Rolla Piekarski a îndeplinit funcţia de custode al muzeului gorjean în momentul înfiinţării acestuia.
În perioada 1892-1895 Witold Rolla Piekarski a fost professor de desen la Gimnaziul din Târgu-Jiu, ulterior, activând o perioadă ca desenator la Serviciul Tehnic al judeţului Gorj. A realizat ilustraţia la unele cărţi şi reviste publicate de Nicu D. Miloşescu, dar şi la cărţi tipărite la editura “Minerva” din Bucureşti.
Din 1895 a realizat desene la nou-apăruta revistă umoristică târgu-jiană, “Ardeiul”, iar în 1897 a făcut parte din comitetul de înfiinţare a Băncii “Cerbul” din Târgu-Jiu.
Înbolnăvindu-se, 1904 cere transferul la Novaci, în speranţa că se va vindeca. Aici activează ca profesor de desen la Şcoala de jucării de lemn din Novaci.
În 1906 s-a stabilit la Bucureşti unde a lucrat pentru Institutul de Arte Grafice “Minerva”. A încetat din viaţă la 21 octombrie 1909 pe când era internat în ospiciul de la Pantelimon. A fost înmormântat în ziua de 23 octombrie 1909, conform dorinţei sale, în cimitirul Mănăstirii Cernica de lângă Bucureşti.

One Comment on “Witold Rolla Piekarski, o personalitate culturală din Gorj la cumpăna secolelor XIX-XX”

Comments are closed.