Vârsta la care se începe viaţa sexuală, în scădere

Loading

Dacă în urmă cu câteva zeci de ani sexualitatea era un subiect TABU, în zilele noastre tinerii încep să se informeze de la vârste destul de fragede.
Hai sa ne amintim cum era odată…
Stând la taclale cu părinţii am ajuns la concluzia că viaţa  bunicilor,  când erau de vârsta noastră le era controlata de gura lumii; se adaptau tot mai greu la schimbare şi erau conduşi tot mai mult de tradiţii. Spre exemplu, bunica mea încă de la începutul adolescenţei era formată de părinţi pentru a deveni în cel mai scurt timp cea mai bună soţie. În acel timp lipsa de informaţie orbea oamenii, le orbea concepţia şi dreptul la libera exprimare. Fetele la 18 ani erau deja mame la casa lor.
Factorul decisiv  asupra tinerilor din acele vremuri era reputaţia si gura lumii. Cu alte cuvinte trebuia să se căsătorească virgine şi să-şi trăiască viaţa alături de un singur bărbat, deşi de multe ori căsătoriile erau aranjate. Cunoaştem cu toţii tradiţia cu cearşaful…
Părinţii noştri au fost primii care s-au confruntat cu schimbarea şi primele acte de rebeliune, fiind la cumpăna dintre cele doua lumi (comunism – democraţie).
Cu toţii am avut probleme de înţelegere cu părinţii: am dat vina pe ei, au dat vina pe noi…
Trăim într-o eră a schimbării, nu există vinovat, divergentele apar de la greutatea adaptării.
Părinţii noştri au dat dovadă de primele acte de revoltă contra stilului de viaţă adoptat de părinţii lor iar noi astăzi, deşi timpul trece lent, trăim cu viteză şi ne adaptăm cu uşurinţă schimbărilor.
Prin urmare, dacă ar fi să analizăm toate cele trei stiluri de viaţă ale tinerilor de ieri şi de astăzi, vedem că încă din cele mai vechi timpuri , tinerii s-au confruntat cu schimbarea de la lipsa de informaţie, până în prezent când informaţia e elementară.
Limita de vârstă a sexualităţii e într-o continuă scădere. Tinerii din ziua de azi găsesc în sexualitate un refugiu şi nu mai văd un mijloc de manipulare de care nu se pot ascunde cum vedeau în trecut.
Alegere În ziua de azi, tinerii îşi aleg singuri partenerii
Gisela Năgăra
Mădălina Macrişi

Acest material a fost realizat în cadrul proiectului „Fii activ!”, implementat de Asociaţia PRO VERTICAL prin Programul Tineret în Acţiune, cu număr de referinţă RO-12-395-2010-R4, Acţiunea 1.- Tineri pentru Europa, Sub- Acţiunea 1.2.- Iniţiative ale Tinerilor