Trei gorjeni au primit Premiul de Excelență ”10 pentru Oltenia”, în cadrul Galei ce a avut loc la Muzeul de Artă din Craiova

Loading

Luni, 15 ianuarie a.c.,  de Ziua Națională a Culturii Naționale ce a marcat împlinirea a 174 de ani de la nașterea poetului nepereche Mihai Eminescu, la Craiova, în ”Sala oglinzilor” a Palatului ”Jean Mihail”  – Muzeul De Artă, a avut loc un eveniment de înaltă ținută, care a reunit personalități din toate domeniile de activitate și instituții din întreaga Oltenie.

Evenimentul a fost organizat de Fundația Internațională ”Mihai Eminescu” și Academia ”Mihai Eminescu” ambele din Craiova cu sprijinul  Asociației Puterea Perfectului Simplu Craiova, pentru a acorda Premiile anuale de Excelență ”10 pentru Oltenia” – 2023.

Evenimentul a  fost moderat de prof. univ. dr. Ion Deaconescu – președinte al Academiei ”Mihai Eminescu” Craiova și s-a desfășurat într-o atmosferă poetică amprentată de versurile poetului nostru național Mihai Eminescu.

Așa cum este foarte bine cunoscut, acest eveniment este organizat la Craiova și susținut de către cele două organizații, menționate anterior, de mai mulți ani. De subliniat faptul că la fiecare ediție, Academia Internațională ”Mihai Eminescu Craiova acordă câte zece Premii de Excelență, ca distincții recompensatorii pentru realizările deosebite, unor oameni  implicați în diferite domenii de activitate, de la medicină la afaceri, cultură, administrația publică, etc.

Anul acesta, între personalitățile și oamenii de afaceri, de cultură, din instituții administrative și organizații civice,  care au întrunit sufragiile unui juriu riguros și au primit Premiul de Excelență ”10 pentru Oltenia” s-au numărat și trei gorjeni.

Prima nominalizare gorjeană a fost cea a prof. dr. și medic renumit Marius Beuran care a primit premiul pentru medicină.

Cel de-al doilea Premiu de Excelență acordat unui gorjean a fost premiul pentru activitatea culturală și artistică obținut de renumitul  și îndrăgitul actor Horațiu Mălăele.

De asemenea, domnul Dumitru Cinciulescu – directorul Tipografiei ProdCom Târgu Jiu a fost beneficiarul celui de-al treilea Premiu de excelență obținut de un gorjean.

Așadar, în această ediție a Galei Premiilor de Excelență ”10 pentru Oltenia”, din cele 10 premii acordate, trei au fost decernate unor personalități gorjene, ceea ce poate fi un mare motiv de mândrie pentru noi gorjenii.

De subliniat faptul că în anii precedenți au mai primit astfel de premii, gorjenii Viorel David – director general al SC Artego SA Târgu-Jiu și artistul plastic Mihai Țopescu.

În cele de mai jos prezentăm câteva informații biografice despre cei trei premiați gorjeni ai acestei ediții.

Valentin-Horațiu Mălăele este un renumit actor, dar și regizor, caricaturist și scriitor în același timp. S-a născut  la 1 august 1952 la Târgu-Jiu, județul Gorj. Urmează cel mai renumit liceu din oraș, fiind absolvent al Liceului ”Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu. Horațiu Mălăele a fost pasionat, încă de mic, de desen, a fost  susținut și apreciat iar în clasa a XII-a avea prima sa expoziție personale de desene la Casa de cultură din oraș. Deși intenționa să urmeze Institutul de Arte Plastice din capitală, optează pentru Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică București, al cărui absolvent devine în anul 1975, la clasa profesorului Tineretului din Piatra Neamț, unde se face remarcat în mai multe rolului. Se reîntoarce în București, jucând pe scenele Teatrelor Nottara, Odeon, Național, Bulandra și Teatrul de Comedie. Din anul 1982 începe să regizeze spectacole de teatru, iar ulterior devine regizor de filme. Joacă în numeroase și memorabile roluri atât pe scenele teatrelor cât și în filme.  A avut peste 30 de expoziții de caricatură extrem de apreciate.  Este căsătorit și are doi fii.

Pentru munca și talentul său Horațiu Mălăele primește numeroase premii și este decorat de Președintele României cu Ordinul național ”Pentru Merit” în grad de Cavaler.

Vine frecvent și cu mare plăcere în orașul său natal, unde în anul 2007 primește titlul de ”Cetățean de Onoare” al municipiului Târgu Jiu, iar în anul 2017 primește titlul de ”Doctor Honoris Cauza” al Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu.

Prof. dr. Mircea Beuran s-a născut pe 5 iunie 1953, în Bumbești Jiu, județul Gorj. A absolvit Facultatea de Medicină Generală din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din București. Din anul 1982 lucrează în cadrul Clinicii de Chirurgie a Spitalului Clinic din București unde parcurge toate treptele profesionale și didactice până la medic primar în specialitatea  chirurgie generală (1992) și profesor universitar la disciplina  chirurgie (2005). Este doctor în medicină din anul 1999. De-a lungul anilor urmează permanent numeroase cursuri de specializare în țară și în străinătate.

Prin munca și activitatea desfășurată devine un renumit medic chirurg foarte cunoscut și apreciat atât în țară cât și în străinătate.

Dedicat și implicat în formarea viitorilor medici, dr. Mircea Beuran urmează și o carieră didactică în cadrul  Universității de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” din București unde ajunge conducător de doctorat (2007), director al Departamentului de Chirurgie (2012) și ulterior Președinte al Senatului Universitar (2016). Pentru o perioadă de timp prof. dr. Mircea Beuran a fost Ministru al Sănătății (2003).

De-a lungul anilor a participat la numeroase reuniuni științifice naționale și internaționale, fiind membru în comitetele științifice ale unor astfel de conferințe precum și membru în consiliile editoriale a mai multe reviste științifice.

Pentru munca sa a primit numeroase premii și distincții printre care și titlul de Doctor ”Honoris Cauza” al Universității din Petroșani.

Este membru titular al Academiei de Științe Medicale și președinte ale acesteia din noiembrie 2023.

Dumitru Cinciulescu, s-a născut la 10 februarie 1977 în Târgu Jiu, județul Gorj. A urmat cursurile Școlii Generale nr. 8 din Târgu Jiu (actualmente Școala Gimnazială ”Constantin Săvoiu” iar apoi pe cele ale Liceului ”Ecaterina Teodoroiu”) din orașul natal.

Este absolvent al Facultății  de Științe Economice din cadrul Universității Craiova. A urmat de asemenea un curs de master în business și administrație.

Din anul 2006 este directorul general al Tipografiei ProdCom Târgu Jiu iar ulterior și al Editurii Măiastra, calități în care și-a adus un aport major la dezvoltarea și promovarea culturii locale, regionale și naționale, la editarea a numeroase lucrări valoroase ale unor scriitori din Gorj, din Oltenia și din întreaga țară.

Dumitru Cinciulescu a susținut și susține numeroase inițiative educaționale, culturale și sociale, fiind un om aplecat și implicat în rezolvarea probelelor concetățenilor săi care îi solicită ajutorul sau despre care află că i-ar putea ajuta.

Din toamna anului 2022 este doctorand al Universității din Craiova.

În final mai menționăm faptul că printre cei premiați în cadrul Galei  ”10 pentru Oltenia” de la Craiova, s-au mai numărat și: Viorel Mirea – poet, președintele Consiliului Județean Dol – Cosmin Vasile, Alexandru Stănescu – director ADR SV Oltenia, Marius Oprescu – președinte al Consiliului județean Olt, Ion Florescu – director Apavil și antreprenorul Bogdan Stanache.

Tuturor le adresăm felicitări și succese depline în materializarea proiectelor viitoare ale domniilor lor, care cu siguranță vor avea efect benefic asupra noastră a tuturor.

Mai menționăm faptul că evenimentul de Gală  a fost presărat cu momente artistice fiind încheiat de către o tânără elevă care a recitat impecabil și emoționant, poezia marelui poetul Mihai Eminescu ”Ce-și doresc eu ție, dulce Românie”.

În final remarcăm eforturile și strădaniile Academiei Internaționale ”Mihai Eminescu” Craiova (președinte, prof. univ. dr. Ion Deaconescu)  și ale Fundației Internaționale” Craiova (director – Cristian Berceanu) pentru tot ceea ce fac în interesul comunității oltene.

dr. Victor Troacă

Președinte, Asociația Cercetătorilor și Autorilor de Carte Gorjeni ”Al. D. Șerban”