Pe-un picior de plai, / Pe-o gură de rai, / De la Novăceni în sus / Turmele de oi s-au dus./ Turme de mioare multe / Bucălăi, bălăi, cornute, / Iar în urma tuturor / Cine-mi vine-ncetişor cântând din fluier cu dor? E ciobanul novăcean…..
Cuvintele alunecau şi se pierdeau în liniştea micii săli de spectacol a Grădiniţei Nr. 251 din Bucureşti. Glasurile divine ale celor cinci fetiţe, membre ale Ansamblului folcloric „ Ciobănaşul” al Şcolii Generale Nr.1 Novaci, urcau şi coborau domol mângâind parcă fiecare suflet prezent, răscolind adâncurile fiinţei umane cu drama ciobanului novăcean. O tăcere adâncă s-a lăsat pentru ca peste câteva secunde să izbucnească aplauzele celor prezenţi, emoţionaţi până la lacrimi.
Au urmat dansurile ciobăneşti cu specific local: învârtita, şchioapa şi mărunta, copiii novăceni demonstrând în faţa reprezentanţilor celor douăzeci de şcoli, instituţii de cultură şi învăţământ partenere în cadrul Programului educativ naţional TRADIŢII ŞI FOLCLOR ROMÂNESC, a altor invitaţi, eleganţa, farmecul şi frumuseţea jocului şi portului popular novăcean. Fermecaţe se pare că au fost şi echipele celor două posturi de televiziune prezente la manifestare, TVR- Cultural şi OTV, care au transmis programul novăcenilor, au vorbit despre calitatea interpretării melodiilor, fără dublaj electronic, despre ţinuta artistică a dansatorilor, au apreciat calitatea spectacolului, a dansului autentic. O prestaţie deosebită în cadrul acţiunilor de parteneriat au avut-o şi preşcolarii dansatori ai grădiniţei organizatoare, copii care s-au dovedit a fi extrem de talentaţi. Ei au arătat celor prezenţi că deşi trăiesc în capitală, departe de contactul direct cu folclorul autentic, învaţă de mici să simtă şi să gândească pe ritmuri populare, acest lucru datorându-se dascălilor care i-au instruit şi nu în ultimul rând părinţilor, sigur iubitori de folclor.
Activitatea artistică de parteneriat s-a încheiat pe ritmuri bucovinene, cu o tropotită jucată de toţi cei prezenţi în sală. A urmat seara novăceană, care a aparţinut prin excelenţă adulţilor. Echipa de parteneriat a Scolii Generale Novaci a prezentat bucătăria tradiţională, specifică zonei. Toţi cei prezenţi au gustat şi au mâncat brânza de Novaci, caşul, untul sărat sau dulce, laptele storcit şi cozonacul, toate preparate în casă de către personalul şcolii şi transportate la Bucureşti. Cei dornici au aflat reţete culinare ciobăneşti.
În acest timp, elevii participanţi la program, membri ai ansamblului folcloric, s-au bucurat de atenţia deosebită a organizatorilor, a doamnei director Ioana Costea şi a echipei sale de lucru care le-au oferit o masă tradiţională românească cu mămăliguţă, sarmale şi cozonac.
Programul de lucru al zilei următoare petrecute de novăceni la Bucureşti a îmbinat utilul cu plăcutul. Organizatorii, cărora le mulţumim pe această cale pentru modul în care şi-au făcut oficiul de gazdă, ne-au arătat centrul capitalei asigurându-ne o călătorie cu metroul, ne-au dus în parc, în orăşelul copiilor şi la cofetărie dar punctul de atracţie al acestei ieşiri a fost spectacolul de la Circul Globus.
Toată lumea, elevi, cadre didactice şi invitaţi au plecat de la acest program de parteneriat cu satisfacţia unui lucru bine făcut, a unei activităţi care şi-a atins obiectivele, din care au avut de câştigat deopotrivă elevii, cadrele didactice şi invitaţii. Mai bogaţi sufleteşte şi cu imaginea unor educatori dăruiţi meseriei de dascăl, participanţii la acest program educativ au înţeles că munca e cheia succesului.
Instit. Elena Basarabă,
Şc. Gen. Novaci