La Târgu-Jiu a luat ființă Cercul Cultul Eroilor „Cătălin Haidău”

Loading

Vineri, 24 iulie 2015, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Gorj l-a omagiat pe eroul sublocotenent postmortem Cătălin Haidău. În decembrie 1989, ultimele sale cuvinte au fost demne de numele unui erou: „Acoperiți-mă cu foc, intru în luptă!”. Pe 25 iulie 2015, Cătălin Haidău ar fi împlinit 45 de ani. Numele său este purtat astăzi de Cercul Cultul Eroilor din municipiul Târgu-Jiu.

Elevi, profesori, membrii ai familiei, istorici, l-au comemorat pe Cătălin Haidău
Elevi, profesori, membrii ai familiei, istorici, l-au comemorat pe Cătălin Haidău

Cătălin Haidău s-a născut la 25 iulie 1970. Era un tânăr optimist, un entuziast, o fire vioaie și energică, marcat vizibil de o sensibilitate lirică aparte. La doar 19 ani, se stingea la Brașov, împușcat în tâmpla dreaptă și în picioare. Era elev caporal al Școlii Militare de Ofițeri Activi de Artilerie Antiaeriană și Rachete Brașov, ultimele sale cuvinte fiind demne de numele unui erou: „Acoperiți-mă cu foc, intru în luptă!”.
În prezența unui public format din cadre militare în rezervă, istorici, profesori, membrii ai familiei eroului și apropiați, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Gorj a omagiat memoria tânărului erou gorjean acordând numele său Cercului Cultul Eroilor din municipiul Târgu-Jiu.
Col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președintele A.N.C.E. „Regina Maria” Filiala Județului Gorj ne-a declarat că „această activitate s-a desfășurat în cadrul dezbaterii cu tema „Despre eroi și istoria tăcută a jertfei lor”, fiind găzduită de Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, acolo unde este amplasat un frumos bust dedicat eroului elev caporal Cătălin Haidău. Biroul Executiv Județean al A.N.C.E. „Regina Maria” Filiala Județului Gorj a desemnat în funcția de președinte de onoare al Cercului Cultul Eroilor „Cătălin Haidău”, pe prof. Grigore Haidău, tatăl eroului de astăzi, iar în funcția pe președinte pe domnișoara Andreea Loredana Pitropu. Cu acest prilej a fost lansat și numărul 3 al Revistei „Jertfa”, publicație de cinstire a eroilor, număr dedicat jertfei eroului Cătălin Haidău.”

45 de ani

În cadrul activității de omagiere a tânărului erou gorjean, care ar fi împlinit în acest an 45 de ani, au luat cuvântul col. (r.) dr. ing. Walter Loga, președintele A.N.C.E. „Regina Maria” Filiala Județului Gorj, istoricul Andrei Popete-Pătrașcu, vicepreședinte, prof. Grigore Haidău, tatăl eroului, prof. dr. Daria Haidău, director al Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu” și Andreea Loredana Pitropu, președintele executiv al Cercul Cultul Eroilor „Cătălin Haidău” din Târgu-Jiu.
Despre erou și Cercul Cultul Eroilor pe care îl va conduce, Andreea Loredana Pitropu ne-a declarat că: „El, Cătălin Haidău, nu mai este doar eroul familiei sale, el este „eroul nostru”, al generației de tineri de aici de la Târgu-Jiu, care astăzi gândesc, simt și se exprimă liber, datorită celui care a fost, este și va rămâne eroul Cătălin Haidău. Astăzi, când el, eroul nostru, ar fi împlinit 45 de ani, Cercul Cultul Eroilor din Târgu-Jiu îi va lua numele, să îl poarte cu mândrie și devotament. Îi va purta crezul și visele mai departe, cu speranța că într-o bună zi le va împlini. Îmi exprim întreaga recunoștință față de familia eroului nostru, și îi asigur că toți membrii acestui cerc, elevi ai liceelor târgujiene, cunosc responsabilitatea pe care de astăzi și-o asumă. Că toate activitățile pe care le vom organiza vor fi în spiritul a tot ceea ce reprezintă eroul Cătălin Haidău!”

Despre eroi și istoria tăcută a jertfei lor

Prezent la evenimentul desfășurat sub egida Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Județului Gorj, profesorul Andrei Popete-Pătrașcu a vorbit celor prezenți despre istoria tăcută a jertfei eroilor: „vorbim astăzi despre o degradare generală, a calității vieții, a sistemului de valori, a culturii și educației, dar mai presus de toate, a condiției umane înseși. Ne sunt smulse rădăcinile, și când spun rădăcini spun Istorie și legătura noastră fizică, directă cu istoria: eroii. Ajungem astfel să rătăcim, căci fără repere, ne pierdem identitatea națională. Ei, eroii și istoria tăcută a jertfei lor sunt acele repere pe care încet le pierdem din vedere, nu neapărat ignoranți, dar prea preocupați de condiția imediată, directă. Nu mai avem timp să ne hrănim sufletul cu aceste repere, atât de necesare astăzi. Eroii au fost, sunt și vor rămâne piatra de temelie a comunității, fără de care, identitatea noastră se poate prăbuși. Fără ei, astăzi noi nu ne-am numi români, nu am duce mâna la piept atunci când se intonează Imnul național și nu am avea credință că cele trei culori: albastru, galben și roșu simbolizează într-un cuvânt România de astăzi.”