Se construiește o bază NATO la Rânca

Loading

Ministerul Apărării Naţionale  a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern care propune transformarea unei vechi cazărmi a vânătorilor de munte, din zona Rânca, într-un centru modern de pregătire montană al NATO. Valoarea investiţiei este estimată la 74 de milioane de lei, iar centrul de pregătire va fi utilizat, cu precădere, de militarii Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova (MNBDESE).

Cazarma este de fapt vechea unitate militară, situată în extravilanul localităţii Novaci, judeţul Gorj, la aproximativ 1650 de metri altitudine, are în componenţă zece clădiri pavilionare. Accesul se face pe un drum parţial pietruit, din DN67C Transalpina.

Conform proiectului ministerial, cazarma 2698 Rânca a fost aleasă pentru modernizare deoarece poate îndeplini cerinţele de odihnă şi instrucţie în teren muntos pentru personalul multinaţional din cadrul MNBDESE, structură interoperabilă, mobilă, sustenabilă şi dislocabilă.

Clădirile care alcătuiesc cazarma au fost construite în perioada 1970-1983, aflându-se în stadii avansate de degradare.

Cazarma de la Rânca va deveni a şasea bază militară a NATO din România, singura specializată în pregătirea militarilor aliaţi pentru lupta în mediu montan.

În prezent, militarii aliaţi acţionează în două baze aeriene: 57 Mihail Kogălniceanu, care este în curs de reamenajare şi se va transforma într-un adevărat oraş militar ce va găzdui 10.000 de soldaţi, şi 71 Câmpia Turzii, refăcută printr-o investiţie de 130 de milioane de dolari a Pentagonului şi folosită de militarii americani care operează avioane şi drone de luptă.

La Craiova se află sediul central al Brigăzii Multinaţionale Sud-Est Craiova, iar lângă Bucureşti, Cazarma 1026 Tunari a fost selectată pentru a fi utilizată de NATO ca bază de staţionare temporară.

La Deveselu, militarii americani operează, din anul 2016, varianta terestră a modernului scut antirachetă de tip Aegis Ashore.

Comandamentul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est de la Craiova are misiunea de a asigura comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip apărare colectivă, de nivel brigadă, pentru a contribui la securitatea teritorială şi a populaţiei din sud-estul continentului european.