Școala românească între schimbare și bulversare

Loading

 Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat schimbări semnificative în sistemul de educație. Mai exact, „se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor. Va fi o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar”, spune același ministru.

Potrivit acestuia, numărul minim de note pentru o disciplină va fi egal cu N + 3, unde N este numărul de ore alocat săptămânal pentru aceasta. Astfel, pentru o materie care are alocate două ore pe săptămână, vor fi necesare minimum 5 note într-un an școlar.

Începând de anul viitor, va fi schimbată și structura anului școlar, semestrele urmând să fie înlocuite cu 5 module, urmate de 5 vacanțe, după cum urmează

Modulul 1 de învățare: 5 septembrie – 21 octombrie

Vacanța de toamnă pentru toți elevii, nu doar pentru cei din ciclul primar și preșcolar ca până acum: 24-30 octombrie

Modulul 2: 31 octombrie – 22 decembrie

Prima vacanță de iarnă: 23 decembrie – 8 ianuarie 2023

Modulul 3:  Din 9 ianuarie până în luna februarie

A treia vacanță  – 8-15 februarie 2023

Modul 4: Începe după vacanța din februarie și durează până pe 6 aprilie 2023

A patra vacanță: 7 aprilie -18 aprilie

Modulul 5, ultimul: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023

A cincea vacanță: De pe 17 iunie 2023 până pe 3 septembrie 2023

De asemenea, ministrul Educației a anunțat un program de un miliard de euro pentru reducerea abandonului școlar: „Programul va avea o finanțare de un miliard de euro pentru 5 ani. În total, aceste surse de finanțare vor trebui să genereze 1 miliard de euro astfel încât să avem o extindere semnificativă a programului de sprijin pentru reducerea abandonului școlar pentru un număr cât mai mare de elevi. Criteriile vor fi stabilite de Ministerul Educației. Prima rundă din acest program național a realizat deja selecția de peste 1000 de școli”.