Scandalul plagiatelor

Loading

De mai mulți ani, anumite partide politice au ca unic punct al programului politic  lupta cu doctoratele plagiate ale unor politicieni din tabăra adversă. Nimic de zis până aici dar  Victor Ponta a rămas singura  ”victimă” de anvergură pe acest scandal, premierul Nicolae Ciucă și ministrul  de Interne  Lucian  Bode nu se pun la socoteală pentru că nu sunt de la PSD și până de curând doar acolo se găseau victimele de serviciu. Dar la cum este legislația din România, o crimă se poate prescrie dar un plagiat nu,mai devreme sau mai târziu  cei doi politicieni liberali vor trebui să plece, lucru remarcat de noi într-un editorial  de acum mai bine de un an.  Desigur, furtul trebuie pedepsit  dar a rămâne cantonați  în ideea că un ministru nu poate performa pentru că în urmă cu decenii nu știm ce a scris sau i s-a scris în teza de doctorat nu este tocmai o decizie înțeleaptă, e mai degrabă un lux pe care nu ni-l permitem în aceste vremuri.  Și credem că în România asistăm în acești ani la un război împotriva doctoratelor plagiate ale politicienilor, făcute cu deplina și deloc dezinteresata complicitate a mediului academic, pentru a nu se vedea dezastrul din mediul universitar. Pentru noi ca țară e important să plece Nicolae Ciucă sau Lucian Bode nu neapărat  pentru că au plagiat, sesizările sunt făcute de o doamnă care are probleme cu lucrarea de licență dar asta este altă problemă, ci pentru prestația lor politică. Rămâne  imperios necesar să extragem din sistemul educațional  universitarii cu titluri luate pe fraudă. Și cum nici la Târgu-Jiu ei nu lipsesc, vă dați seama ce este în restul țării?

Analizând sondajele observăm că USR-ul nu crește neam după ”succesul” unor asemenea operațiuni  care se doresc demolatoare. Să nu îi mai intereseze pe români lupta împotriva hoților sau aceștia s-au prins  că  cei care profită nu sunt chiar atât de neprihăniți? Ca să fim mai exacți, din momentul când autoritățile au pus ”batista pe țambal” în cazul Kovesi care a plagiat ”puțin” , lupta aceasta a luat sfârșit. Tot ce vedem acum e o dispută  politică în care liberalii plătesc că nu s-au mai lăsat șantajați la guvernare de partidul care acum face doar zgomote. Apropo, deputatul Radu Miruță este foarte activ pe orice mijloace media, ne spune că nu se lucrează în carierele CEO, că nu se finalizează  hidrocentralele de pe Valea Jiului, poziții corecte dar diametral opuse cu cele ale partidului pe care îl reprezintă. Păi nu era coleg de partid cu domnul Miruță individul ăla care cerea sau a închis o carieră minieră?

Este o regulă nescrisă în România să faci scandal monstru atunci când vrei să ascunzi ceva și să muți atenția publică. Nu știm la ce ar vrea USR-ul să nu ne uităm în aceste zile dar sondajele sunt foarte clare, doar Kovesi mai salvează acest partid de la irelevanță. Scandalul Schengen este un subiect care a luat o prea mare anvergură, cel puțin la nivelul cancelariilor străine, iar punerea Guvernului în dificultate ar putea fi un scop. Dar liberalii au oameni valoroși și fără doctorat, o variantă ar fi chiar… Florin Cîțu care a dat doctoratul în America dar într-un final am aflat că nu l-a mai susținut, a făcut masterul tot pe acolo dar nu l-a terminat și tot așa.

În concluzie, scandalul plagiatelor ar putea fi o problemă de prim-plan doar atunci când și partidele și universitățile își fac curat în propria ogradă. Altfel, pare doar praf aruncat în ochii alegătorilor de alți impostori politici!