Să muncești până mori?

 84 total views

Mă-ntreb dacă mai are rost să cotizăm la Sistemul de pensii, în condițiile în care vârsta de pensionare crește mereu? Asta cu facilitatea pentru cei care vor să mai lucreze e o mare vrăjeală, să se obișnuiască românul cu ideea. Puteau face asta și până acum, fără să se dea Statul de ceasul morții, să inventeze noi soluții. Cu opțiunea „ori pensie, ori salariu” pentru cei care lucrează la stat sunt, însă, de acord. Cei care au împlinit vârsta de pensionare și lucrează pe bani publici să mai stea și-acasă, dacă vor pensie, nu „și pensie și salariu”, să se elibereze posturile pentru cei tineri. Iar dacă vor neapărat să mai muncească, dar să ia și pensie, să poftească în mediul privat, dacă-i duce capul să facă bănuți cu mâna lor, după ce au lucrat la stat până la pensie.

Aud mereu, „Vai, ne pierdem specialiștii!”. Nu știu ce randament mai dau specialiștii la vârsta de peste 65-70 de ani… Statul ar trebui să-i stimuleze pe specialiștii cu pricina, până ies la pensie, să predea mai departe ștafeta unor discipoli tineri, să le împărtășească din experiența lor. Bun, dacă pleacă specialiștii la pensie rămânem fără, se spune… Dar dacă mor, nu se-ntâmplă la fel? N-ar trebui să pregătim specialiști noi?
Se mai spune că rămânem fără profesori calificați, dacă nu-i lăsăm pe cei care ar trebui să iasă la pensie să lucreze în continuare… Chiar nu găsim profesori calificați printre tineri? Adică bătrânii sunt deștepti, iar tinerii sunt proști, nu avem ce face cu ei? Hai să fim serioși, există o grămadă de tineri care nu-și găsesc posturi în țară, tocmai pentru că pensionarii nu se mai dau duși acasă.
Despre pensiile speciale n-am poftă să discut. E clar că sunt o mare mojicie a celor care au în mână pâinea și cuțitul.
Deci, haideți să spunem lucrurilor pe nume! Problema e că Fondul de Pensii e din ce în ce mai sărac, iar Statul găsește soluția să crească vârsta de pensionare, pentru ca numărul anilor în care oamenii iau pensie să scadă, spre 0 dacă se poate…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *