Învăţământul liceal gorjean se confruntă cu o mare criză după cele mai slabe rezultate la Bacalaureat din ultimii ani. Rezultatele din 2011 sunt similare cu cele din 1998 când la conducerea ISJ Gorj se afla Adrian Gorun. Liceele din Bustuchin, Stoina, Tismana, Peştişani, Baia de Fier au obţinut minime istorice de la nici un absolvent până la câţiva.
Actuala generaţie de liceeni a Gorjului s-a confruntat cu cel mai dificil examen de Bacalaureat din ultimele două decenii. Cu subiecte de dificultate peste medie, cu o supraveghere foarte dură în majoritatea liceelor, absolvenţii-tot mai slab pregătiţi de la un an la altul la liceele tehnologice-au înregistrat un record negativ care va fi greu de egalat în următorii ani. Practic doar o treime dintre liceenii gorjeni care au susţinut acest examen în Gorj l-au şi promovat iar mediile de absolvire au coborât mult faţă de anii trecuţi. Ca şi în anii precedenţi, cele mai bune rezultate s-au înregistrat în colegiile naţionale iar cele mai slabe în liceele tehnologice din afara municipiului Târgu-Jiu.
Topurile Bacalaureatului
Potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj înainte de cele 1241 de contestaţii depuse, topul celor mai bune licee este următorul: 1. Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu Jiu-97,13%; 2. Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu-96,86%; 3. Colegiul Naţional „Tudor Arghezi” Târgu-Cărbuneşti-89,69%; 4. Colegiul Naţional „Spiru Haret” Târgu Jiu-86,03%; 5. Colegiul Naţional „George Coşbuc” Motru -85,9%; 6. Colegiul Comercial „Virgil Madgearu” Târgu Jiu- 83,19%; 7. Liceul de Muzică şi Arte Plastice „Constantin Brăiloiu” Târgu Jiu-74%; 8. Liceul cu Program Sportiv Târgu Jiu-70%; 9. Liceul Teologic Târgu Jiu- 63%; 10. Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” Târgu Jiu-57%.
La polul opus, clasamentul codaşilor este coordonat cu autoritate de Grupul Şcolar din Bustuchin care a reuşit contraperformanţa să nu aibă nici un promovat la ultimul examen naţional. Cu rezultate total nesatisfăcătoare au fost Grup Şcolar Industrial Tismana, Grup Şcolar Bârseşti, Grup Şcolar Industrial „Constantin Brâncuşi” Peştişani, Grup Şcolar Industrial Baia de Fier şi Grup Şcolar Stoina. Să ne amintim că sunt în mare aceleaşi şcoli care în 1998 au înregistrat aceleaşi rezultate foarte proaste şi nu s-au luat nici o măsură. Să mai reţinem că aceste rezultate s-au obţinut în contextul în care am avut un număr record de elevi eliminaţi din examen.
Bacalaureatul s-a terminat, urmează sancţiunile
Organizarea Bacalaureatului din acest an în Gorj a presupus antrenarea unui mare număr de cadre didactice şi investiţii foarte mari în camere web, dotări care prin alte judeţe au fost facultative(a se vedea judeţele cu cele mai bune rezultate). Comisiile s-au comportat exemplar cu excepţia celor întâmplate la Turceni, acolo unde s-au încurcat subiectele destinate elevilor. Situaţia de acolo rămâne o nebuloasă de vreme ce elevii au refuzat să mai dea o dată proba dar cu siguranţă membrii comisiei vor primi sancţiuni de la Ministerul Educaţiei de la simplu avertisment până la interdicţia de participare la asemenea examene pentru o perioadă de 2-5 ani.
Justin Sebastian Paralescu, preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat, ne-a declarat: ”Bacalaureatul din acest an a fost un examen corect care reflectă în mare măsură valoarea de etapă a învăţământului gorjean. Consider că avem foarte mult de lucru pentru a ajunge acolo unde ne dorim, dar seriozitatea şi cinstea trebuie să ne caracterizeze. Cei care şi-au înţeles pe deplin datoria sunt cadrele didactice din învăţământul preuniversitar, care prin tot ce au făcut, au demonstrat că nu mai doresc să fie părtaşi la niciun fel de rabat de la cinste, transparenţă şi până la urmă normalitate. Cu excepţia problemei de la Turceni, Gorjul nu a înregistrat dificultăţi de organizare a acestui important examen”.
Sindicaliştii din învăţământul gorjean au altă părere
În pofida faptului că autorităţile MECTS apreciază organizarea Bacalaureatului şi pun rezultatele slabe ale elevilor doar pe seama lipsei de pregătire, sindicaliştii din Educaţie au alte păreri. Liderul sindical Vasile Mija apreciază că rezultate slabe de la Bacalaureat au fost cauzate de atitudinea autorităţilor de discreditare a cadrelor didactice şi a elevilor, dar şi de lipsa măsurilor care să conducă la îmbunătăţirea procesului instructiv-educativ. Copiii sunt produsul acestui sistem de educaţie hulit acum de toată lumea. Potrivit acestuia, posibilităţile de fraudă ar fi trebuit eliminate discret, fără a stresa copiii şi fără ca aceştia să fie trataţi din start ca infractori. Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în cazul cadrelor didactice, de parcă profesorii ar fi corupţii României.
Cred că acest examen trebuie revizuit până la momentul când se aplică Legea Educaţiei Naţionale pentru că nu este normal ca toţi elevii să dea acelaşi tip de subiect şi să vrem să aibă performanţă. Pe ruta progresivă, cum a fost în acest an, altele sunt necesităţile şi obligaţiile.”
Mai multe şanse în vară!?
Deşi ministrul Educaţiei a anunţat seriozitate maximă şi la a doua ediţie a Bacalaureatului, elevii speră la mai multă indulgenţă. Cei mai interesaţi de o promovare mai mare sunt reprezentanţii învăţământului superior care riscă să rămână fără studenţi. În perioada 11-15 iulie, vor avea loc înscrierile pentru sesiunea august-septembrie a examenului de Bacalaureat 2011, care se va desfăşura în perioada 22 august-2 septembrie. Bacalaureatul are trei probe orale şi trei scrise. În Gorj va fi o ediţie cu peste 3000 de candidaţi, record în judeţul nostru în privinţa numărului de participanţi la ediţia a doua dintr-un an.
Calendar sesiunea a doua de Bacalaureat
22-23 august 2011 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
22-24 august 2011 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
23 -24 august 2011 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulaţie internaţională – proba C
25 – 26 august 2011 Evaluarea competentelor digitale – proba D
29 august 2011 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
30 august 2011 Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
31 august 2011 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
2 septembrie 2011 Proba la alegere a profilului si specializării – proba E)d) – proba scrisa
4 septembrie 2011 Afişarea rezultatelor (pana la orele 16:00) si depunerea contestaţiilor (orele 16:00 – 20:00)
5-6 septembrie 2011 Rezolvarea contestaţiilor
7 septembrie 2011 Afişarea rezultatelor finale