Proiectul „Şcoală după şcoală pentru copiii rămaşi acasă” nu a avut vacanţă

Loading

actiune-ecologizareProgramul „Şcoală după şcoală pentru copiii rămaşi acasă” îşi propune să ofere elevilor o alternativă utilă şi plăcută de petrecere a timpului după ore. Acest program este deopotrivă educativ şi recreativ şi le dă copiilor posibilitatea de a parcurge zilnic perioada respectivă de timp în siguranţă.
Proiectul „Şcoală după şcoală pentru copiii rămaşi acasă” implementat la Grupul Şcolar Industrial de Materiale de Construcţii Tg-Jiu şi-a derulat în cursul lunii august seria de activităţi prevăzute în program. Una dintre aceste activităţi a fost A27 care s-a desfăşurat în perioada 14 – 23 august şi a avut două componente – tabără de ecologizare în Delta Dunării şi tabăra de la Costineşti.
Tabăra de ecologizare din Delta Dunării a avut ca bază de campare localitatea Sulina iar activităţile de igienizare au vizat o plajă neamenajată invadată de deşeuri de sticlă şi plastic aduse de valurile de furtună în decursul ultimilor ani.  Acţiunea s-a desfăşurat sub îndrumarea reprezentantului Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării din Sulina, domnul Florin Papadatu un om deosebit de pasionat şi de implicat în tot ceea ce înseamnă problemele Deltei. La sediul ARBDD din Sulina elevii au primit informaţii şi pliante cu privire la Rezervaţia Biosferei Delta Dunării, înţelegând astfel de ce este atât de important acest ecosistem nu doar pentru România ci pentru întreaga umanitate. Domnul Florin Papadatu a fost cel care a ales locaţia în care s-au desfăşurat activităţile de ecologizare. Acţiunea la care au participat elevii noştri a reprezentat un proces firesc de finalizare a unei acţiuni începute cu ceva timp în urmă. Pe o lungime de 1 km au fost strânşi munţi de saci încărcaţi cu gunoaie care ulterior au fost ridicaţi de angajaţii de la salubritate ai oraşului Sulina. Acţiunea desfăşurată de membrii grupului ţintă s-a bucurat de aprecierea conducerii ARBDD Tulcea care a postat pe situl instituţiei un comunicat de presă, popularizând astfel activitatea noastră.
Acţiunile de ecologizare au fost completate de expediţii pe braţele, canalele şi lacurile din Deltă în care elevii au putut să observe diverse elemente ale florei şi faunei în mediul lor natural. S-a întregit astfel procesul de învăţare, informaţiile teoretice obţinute la şcoală sau în cadrul expunerii de la sediul ARBDD Sulina putând fi completate cu observaţii directe din teren.
Perioada petrecută la Sulina,13-15 august a coincis cu sărbătorirea zilelor oraşului Sulina care au avut ca temă interculturalitatea. Cu acest prilej elevii grupului ţintă au putut observa un model de convieţuire, de armonie între oameni care aparţin unor etnii diferite.
A doua parte a acţiunii s-a desfăşurat la Costineşti unde membrii grupului ţintă, sub atenta îndrumare a profesorilor însoţitori, au desfăşurat o serie de activităţi ce au vizat cunoaştere reciprocă, consolidarea relaţiilor din cadrul grupului. În urma acestor activităţi membrii grupului ţintă au devenit mai conştienţi de faptul că aparţin comunităţii europene în care au atât drepturi cât şi responsabilităţi.
Prof.  Romeo Bibirigea