Începutul de săptămână a fost dominat la nivel mediatic de anunţatul divorţ dintre PDL şi PSD la Gorj, ştire care a ajuns şi în media naţională. Dacă pedeliştii şi-au proclamat despărţirea ca un mare act de vitejie politică, pesediştii s-au grăbit să îi desumfle că înţelegerea nu a funcţionat niciodată şi că practic nu s-a întâmplat nimic. Paradoxal, ambele tabere au dreptate dar ne induc şi în eroare.
Încheiat în primele zile ale lui ianuarie 2009, protocolul de colaborare al coaliţiei la nivel de Gorj a sucombat după primele întâlniri ale liderilor. Motivul? PDL-ul şi-a impus oamenii în minerit, se pare că beneficiind de acordul verbal al PSD, şi din acel moment totul s-a blocat. Lucrurile au fost atât de încordate în PSD Gorj încât s-a vorbit de trădare la nivelul liderilor acestui partid. Nicicând refăcute, punţile de legătură dintre cele două partide au fost rupte definitiv în momentul când s-a decis ca schimbările la nivelul deconcentratelor să se facă după culoarea ministerului. La Gorj partea leului şi-a tăiat-o PSD-ul, partid care controlează aproape totul cu excepţia Energiei şi Finanţelor. Vânătoarea politică nu a fost niciodată mai aprigă, cele două partide situându-se totdeauna pe poziţii adverse. Deci, până aici are dreptate PSD-ul când spune că protocolul nu a funcţionat niciodată.
Şi PDL-ul are dreptate când denunţă pentru prima dată public protocolul cu PSD, deşi era de notorietate faptul că la Gorj acesta nu a funcţionat niciodată. După prima lovitură când şi-a impus oamenii la SNLO şi complexurile energetice, PDL-ul a tot chemat PSD-ul la masa tratativelor dar fără sorţi de izbândă. Cel mai probabil, abia acum a fost verde de la Bucureşti pentru declararea divorţului. Dacă nu se va întâmpla ceva important la Centru, denunţarea oficială a protocolului nu va fi decât o mişcare de imagine, o faţetă din alba-neagra politicii locale. Domnii Cârciumaru şi Manţog se vede că nu vorbesc aceeaşi limbă şi cu atât mai puţin să se înţeleagă.
De ce mai rămân împreună cele două partide în acest mariaj cu năbădăi? E vorba de o căsătorie din interes în care cele două partide au şi beneficiile guvernării dar şi privilegiile opoziţiei. Membrii de partid înţeleg însă mai greu cum deşi sunt la guvernare pierd funcţiile din minerit (pesediştii) şi sănătate, învăţământ, protecţie socială(pedeliştii). Denunţarea oficială a protocolului de la Gorj poate e primul pas spre normalitate politică la Gorj. Al doilea…., după alegeri!