Pisc Scrădeanu- turnătorul ”DRAGNEA”

Ion Pisc Scrădeanu, sindicalist de frunte

Preşedintele Federaţiei Energetica, Ion Pisc Scrădeanu, a fost, în perioada 1982- 1989, informator, sub numele conspirativ „Dragnea”, potrivit unei note de constatare a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Lipsesc, însă, probabil cele mai importante note informative, care s-au soldat cu dosare de urmărire informativă şi cu spravegheri informative. Deşi actul emis de CNSAS este autentic şi asumat de conducerea Consiliului, reprezentând răspunsul către un gorjean care a vrut să-şi cunoască turnătorii, liderul de sindicat spune că el nu a colaborat cu Securitatea.
Aşa cum reiese din nota de constatare DI-I-967-02.04.2010, Ion Pisc Scrădeanu a fost recrutat pe 09.12.1982, în calitate de informator al organelor de Securitate, în timp ce lucra ca lăcătuş mecanic la GSMC Vulcan Bucureşti, Şantier 7 Craiova, lot IE Rovinari. Potrivit aceleiaşi note, liderul de sindicat a semnat şi un angajament scris, după care, până în 1989, a făcut zeci de note informative. Din acestea, cităm: ”(15.04.1983) Vă informez că înaintea meciului de fotbal cu Kaiserslauthern venind cu maşina care deserveşte GSMC Vulcan Bucureşti a urcat şi numitul T I angajat la Energoreparaţii (Gura Văii) la Controlul tehnic de calitate din Târgu Jiu cartier 9 mai. Acesta a iniţiat o discuţie pe marginea meciului afirmând că fotbalistul Dumitru a venit cu un singur scop la Universitatea Craiova şi anume acela de a rămâne în RF Germania unde a rămas şi R şi care în prezent este unul dintre bunii fotbalişti ai RFG şi că câştigă în 2 ani cât ai noştri în toată viaţa. La această discuţie a asistat întregul personal transport cu Auto- Duba printre care: T G, C M, P C. Cu aceeaşi ocazie afirma că fiecare ar trebui să aibă posibilitatea să se stabilească unde doreşte pentru că el s-ar simţi mai bine să mănânce un covrig pe un caldarâm în altă parte dar să nu i se impună anumite treburi. Oricare din maşină şi-a dat seama că acesta ar asculta posturi de radio străine sub influenţa cărora face unele comentarii care nu sunt destinate publicităţii”

Adresa de înaintare
Prima pagină
Ultima pagină

Lipsă la dosar
Potrivit CNSAS, din dosar lipsesc mai multe note informative, care au dus la dosare de urmărire informativă şi supravegheri informative cu nume de cod precum: George, Protestatarul, Lily, Dobre, Dora, sau Popescu. Acest lucru reiese din opisul documentelor aflate în dosar. Ion Pisc Scrădeanu, care a fost contactat telefonic, a spus că sunt minciuni, că cine spune aşa ceva trebuie să aducă probe şi că nu a colaborat cu Securitatea, ba dimpotrivă, ar fi fost anchetat pentru că ar fi instigat oamenii la grevă.

3 Comments on “Pisc Scrădeanu- turnătorul ”DRAGNEA””

 1. Din toți informatorii deconspirați de CNSAS nici unul nu recunoaște ca a fost turnător!
  Foarte multe jagardele care au avut în spate „Cupola securități” au promovat în funcții fără nici un merit!
  Ce rușine sa aibă un turnător ordinar al securități criminale comuniste???

 2. Viorel Rogoz :

  A zis pe data de 21 October, 2013

  Un cuplu de securisti pe care C.N.S.A.S-ul nu mi l-a deconspirat prompt. Se numesc George Vulturescu (in acte Gheorghe Pop-Silaghi) si Claudia Vulturescu (colonela de Securitate). A cerut si Uniunea Scriitorilor, oficial, sa se comunice care este identitatea delatorului “S3”. L-am descoperit cu oroare in Dosarul de Urmarire Informativa, criptat ‘Poetul”, deschis de Securitate poetului Radu Ulmeanu. Prieteni ai turnatorului , pe care l-am idenificat ca sursa “S3’-Vulturescu, mi-au cerut să justific afirmațiile în legătură cu activitatea securistă a familiei Vulturescu. Aduc câteva detalii (nu toate!), reproducând dialogul cu Radu Cenan, pe care l-am purtat pe blogul unui distins intelectual, Liviu Ioan Stoiciu.

  Radu Cenan
  aprilie 23rd, 2011 at 12:35
  Am citit şi eu dezvălurile din “Acolada”, referitoare la sotia lui Vulturescu. Femeia e insa mai respectabilă decât liota de turnători devoalată recent, iar Vulturescu e chiar un poet autentic, un excelent director de revistă şi un om de onoare. Să nu exagerăm, domnilor!

  Viorel Rogoz
  aprilie 26th, 2011 at 14:09
  Claudia Vulturescu a lucrat la Departamentul “S”(sef col.Mircea Irimia, cu indicativul “S1″) unde i-au facut de petrecanie profesorului Ioan Ternaru (dupa o suita de anchete, intr-o zi, l-au ridicat pe OM de acasa si l-au dus…E dus si azi…Era in 1984. De l-ar fi lasat printre cei vii, avea timp suficient sa se intoarca. Doar ca DRUMUL SPRE UNITATEA DOAMNEI VULTURESCU A FOST UNUL FĂR’ DE INTOARCERE. Onorabilă doamnă, doamna asta Vulturescu, nu-i asa , Radu Cenan?)
  Deci, doamna Vulturescu a avut, in indicativ un « S ». Iar, in dosarul lui Radu Ulmeanu, apare ca turnator « S3 ». Acesta a fost utilizat cu aprobarea sefului Securitatii. Ori, se stie, membrii familiilor de securist erau folositi doar cu aprobarea comandantului. Aici, e dator George Vulturescu sa faca lumina. Ar putea si el sa-si puna cenusa in cap si sa spuna, ca altii, ca asa au fost vremurile. Prietenii, oricum, l-au iertat. Din moment ce fac interventii sa nu-i mai pun numele in « Acolada ».

  • Radu Cenan
  aprilie 26th, 2011 at 14:47
  Cat i-am cunoscut eu, familia Vulturescu e una onorabila. Ca om de cultura G. Vulturescu e un poet stralucit, care tine in viata o publicatie excelenta, Poesis. Ca e sapat pe plan local de tot soiul de invidiosi, asta nu e decat ceva traditional spiritului mioritic. Domnul Rogoz ca oenolog si folckorist ar trebui sa stie mai bine povestea cu cei trei pacurarei.

  • Viorel Rogoz
  aprilie 26th, 2011 at 20:24
  O stiu si cu cei doi Vulturei…Mie cel mai mult imi place poetul cand tine discursuri publice…”Asa deci”…”nu-i asa?” …”asa “…Discutăm altundeva. Eu sunt unul dintre cei care l-au sustinut pe fostul culturnic-metodist, in ’90, la atestarea pe post, cand fostul meu coleg Corneliu Balla a pus problema eliminarii sotului de Securistă din Sistem (“Sistemul Culturii!”). “Poesisul” a fost argumentul forte pe care l-am adus atunci. Numai ca, intre timp, am descoperit dosarele de la CNSAS, CEALALTA FATA A FAMILIEI PE CARE Dv. O CONSIDERATI “una onorabila”. Am descoperit ca, in Institutia ONORABILEI DOAMNE VULTURESCU , profesorul osan, autor de scrisori impotriva lui Ceausescu, pe nume Ternaru, a fost adus la Biroul “S”, (“onorabilul” loc de munca al aceleiasi doamne), intr-o noapte a anului 1984, cu ajutorul patriotilor de acolo, și incă nu s-a intors la copii si la nevasta. S-o fi inaltat la Ceruri…Pentru astfel de fapte minunate, propun ca onorabilei doamne sa i se ridice o statuie.. Iti sugerez sa initiezi in acest sens o colecta publica..Mai sunt oameni ca dumneata care vor fi onorati s-o transpuna, pe admirabila ofitera, in bronz, marmura sau granit… Iti mai recomand, asta numai dumitale care esti un admirator al poetului, sa citesti Acolada nr. 4 / 2011 (vezi. pag.20-21 : “George Vulturescu-un voluptuos al penisului captiv”.Vei vedea cât de Sus poate coborî un mic geniu care, vorba dumitale, “strălucește” în literatură..Cred ca Manolescu nu mai doarme noptile de necaz că a omis să-i dedice un capitol în a sa “Istorie…”.) P.S.- Cu invidia n-am niciun fel de raporturi. Am plecat la Baia-Mare in clipa cand au venit la cârmă tot felul de fesenisti, peremistiti, peuneristi. In ciuda faptului ca m-au inaintat in inaltul grad de director peste întreaga “Cultură”( fara sa-mi ceara consimtamantul!). Am lasat onorabila functie fostilor activisti…Desi, sub ministeriatul Plesu-Andor, initiasem cateva proiecte… De anvergură…

  Viorel Rogoz
  Un P.S- in « Acolada », nr. 5 / 2011, referitor la apararea cuplului Vulturescu : Un oarecare LASZLO ALEXANDRU, ale cărui conferinte ştiintifice (vezi festivalul ≪FIRE DE TORT!≫) sunt foarte apreciate de minerii din Rodna (după cum am aflat in timp ce derulam o anchetă etnologică de teren), intervine, pe internet, cu o filipică ambiguă, dar care se vrea o caldă strangere de mană, duioasă imbărbătare adusă Familiei Vulturescu, aflată in grea suferintă, după ce partea bărbătească a insolitului melanj mitoman şi-a adjudecat titlul de Pinocchio – prin inventarea unui dezonorant penis captiv cu a cărui demantelare, in ultima vreme, poetul născut pe aliniamentul mitic Nord-Vest —> Nord-Est (secondat de securista lui colonelă) s-a afirmat. Iată-l pe vanătorul de sconcşi, amirosind pestilentele desfundate, in editie princeps, de revista „POESIS”: ≪P.S. Nu lipsesc miasmele de latrină din această revistă impodobită ca pomul de Crăciun.
  Un oarecare Viorel Rogoz işi intitulează „dezvăluirile” despre un poet concitadin şi sotia acestuia: George Vulturescu – un voluptuos al penisului captiv (p. 20-21). Cine zice – aşa să i se-arate!≫ (vedeti, dacă mai apucati şi dacă vă descurcati, revista crepusculară „Tribuna”, in editie populară online!). E de mirare că a-vidul de publicitate Laszlo işi incheie maledictia cu o anatemă prevestitoare:€ „Cine zice – aşa să i se-arate!” Păi, George Vulturescu zice, intr-un „J’ACCUSE!” furibund in urma căruia a ieşit cu revista pătată. Şi nici obrazul, atat cat mai are, nu mai exprimă o figură intrutotul imaculată… Aşteptăm siderati deconspirarea de către C.N.S.A.S. a sursei S3 din D.U.I.«POETUL», o bubă malignizată, pritocită de Institutia Răufamată a securistei-sotii, unui fioros duşman al Poporului:Radu Ulmeanu.

 3. Monica Popescu spune:
  26 octombrie 2013 la 14:50

  Eu Monica Popescu recunosc ca am turnat. Nu puteam suporta inpertinenti ce incalcau politica partidului. Si astazi sunt pedepsiti cei care au criticat Psd-ul sau alte formatiuni. Pe Valer Marian l-au dat afara pentru ca nu a fost de acord cu Ponta si l-a tradat. Eu l-am raportat pe Viorel Rogoz si am pus si elevii pe urmele lui. Am adunat un material valoros. L-am intocmit in interesul tarii si a poporului. Sotul meu era secretar de partid. Era normal sa fiu vigilenta. Acum, dupa ce partidul a fost inlaturat , sotul a trecut la altul tot atat de uman casi pcr-ul. E vorba de Partidul Socialist al Munci. Noi muncim si azi. Eu am fost promovata in post important. Meritele acelora care au informat sunt recunoscute si astazi. Statul nostru ii apara pe cei care au fost si sunt adevarati patrioti

Comments are closed.