O istorie care ne obligă să fim împreună!

Loading

Suntem într-o perioadă când atenţia publicului larg din România este  focalizată pe campania electorală şi pe evenimentele din Ucraina. În pofida unor atacuri electorale Ponta-Băsescu pe tema ucraineană, nu credem că  românilor le-a fost teamă de o eventuală extindere a conflictului atât timp cât România are garanţia NATO şi a Uniunii Europene. Poate că aici se vede pentru prima dată una din reuşitele politice de după 1989, integrarea în structurile euroatlantice.
În această săptămână, la Bucureşti, Asociația “ Europe IHEDN”  a organizat, cu susținerea Ambasadei Franței în România, un seminar privind problemele de securitate europeană intitulat “La Roumanie, la France et la défense européenne”(România, Franţa şi apărarea europeană). Seminarul a fost organizat de asociația foștilor auditori europeni IHEDN, cu ocazia a 10 ani de la crearea asociației române și a 10 ani de la integrarea României în NATO. Să mai spunem că sigla IHEDN înseamnă Institutul de Înalte Studii de Apărare Naţională din Franţa iar dacă în România există doar de zece ani, pe tărâmuri franceze a apărut în anul 1948. Iar pentru români poate ar trebui să fie de  reţinut faptul că avem de-a face cu unul dintre pionierii iniţierii politicii de apărare şi securitate europene.
La reuniunea de la Bucureşti au participat pe lângă înalţi oficiali din Hexagon, europarlamentarul Ioan Mircea Paşcu, fost ministru al Apărării, secretarul de stat la Apărare Valeriu Nicuţ şi Cornel Dobriţoiu, preşedintele Comisiei de Apărare din Senat. Ca şi oaspeţii străini, printre ei Colin CAMERON-preşedintele Asociaţiei „Europe IHEDN”, toţi vorbitorii au atins cele trei  teme fundamentale  legate de problemele de apărare, politică externă şi industria de apărare. Toate se leagă dar în acelaşi timp dovedesc seriozitatea autorităţilor române, departe de patimile politice, de a aduce plus-valoare într-o direcţie în care România trebuie să aibă un cuvânt de spus.
Şi ar mai fi ceva de subliniat, legăturile României cu Franţa sunt vechi şi foarte solide. Aceleaşi ţări s-au aflat în prim-planul politicii externe din perioada interbelică şi, la fel de bine, au colaborat în sfertul de veac de democraţie. Putem spune, şi ne place să credem că nu greşim, că alegerea de acum un deceniu nu a fost întâmplătoare. După cum s-a văzut în ultimele luni, problemele de securitate europeană sunt de mare actualitate iar România prin istorie, aşezare geopolitică, poziţie geostrategică ş.a. va juca totdeauna un rol important. Avem credinţa că inclusiv acest Seminar a arătat că România poate să înfrunte cu succes toate provocările legate de problemele de securitate europeană.