Lung şi… prost e drumul Gorjului

Cornel ŞomâcuRevenim la o temă mult dezbătută, inclusiv în publicaţia noastră, starea drumurilor din judeţ. Nu o facem întâmplător, datorită întârzierilor bugetului şi a banilor puţini, nu ştim nici măcar dacă vom mai avea drumuri naţionale în judeţul acesta, având în vedere că practic legăturile cu Doljul şi Hunedoara sunt impracticabile la nivel rutier şi nici cu Mehedinţi-ul lucrurile nu stau cu mult mai bine. Bineînţeles, nu ducem lipsă de promisiuni că de la „întâi”, nu ştim luna şi anul, lucrurile se vor îmbunătăţi.
Că la criza care se anunţă s-ar putea să numai avem nevoie de drumuri, asta este cu totul altă poveste. Ne întrebăm însă câţi ani vom mai avea de aşteptat să circulăm decent într-un judeţ în care se asfaltează cu adevărat doar în anii electorali? Deja nu ne mai gândim la turism, ci la cum să ajungem acasă cu propriul autoturism în stare bună. E atât de gravă situaţia încât credem că ar trebui decretată starea de urgenţă. S-a ajuns la situaţia incredibilă în care se circulă mai bine pe drumurile judeţene decât pe cele naţionale şi europene.
Rămân probleme şi în varianta că ministrul Radu Berceanu ne va umple de respect şi ne va da gata toate drumurile amintite. Nu ştim deloc să le păstrăm în stare bună, dând vina doar pe constructor. Cei mai mulţi dintre noi par să ignore faptul că dărâmăm şi ce avem cu gabarite tranzitate cu mult peste limitele admise şi capacităţile admise. Am scris asta de-a lungul drumului şi ne-am ales cu drumurile dărâmate. Şi apropo, deşi se vorbea că iarna nu vom mai folosi nenorocita de sare care mănâncă deopotrivă maşini şi asfalt, una facem şi alta spunem dar nu vă spunem noutăţi. Trebuie să învăţăm să ne respectăm investiţiile, alea mici dar cu bani mulţi care le facem, pentru că altfel va fi şi mai rău.
Sunt primari în judeţ care se remarcă de mai mulţi ani, şi pentru asta au fost realeşi, prin drumurile care le asfaltează. Semn că la noi, fie sărăcia cât de mare, civilizaţia se rezumă doar la drumuri. Şi, din nefericire, şi pe drumuri dacă rămânem, musai să fie asfaltate.
De doi bani speranţă că vom avea şi drumuri!