Locurile de parcare, motiv de dispută între târgujieni

Parcările rezidențiale continuă să fie o problemă în Târgu Jiu, numărul solicitărilor de concesionare a unui loc de parcare depășind cu mult pe cel al parcărilor existente. Pentru rezolvarea acestei situații, autoritatea publică locală a demarat două acțiuni paralele: construirea de noi parcări și schimbarea regulamentului pentru contractele de parcare.

Regulament nou de parcare pentru târgujieni
Regulament nou de parcare pentru târgujieni

Șefa direcției Publice de Venituri Târgu Jiu, Mariana Budulan, a anunțat, zilele trecute, că a fost elaborat noul regulament, care prevede că cine are contract pentru parcare trebuie să semneze și un act adițional: “Noile adiţionale ne dau posibilitatea să procedăm la încasarea contractelor de parcare şi prin executare silită la fel ca şi la celelalte impozite şi taxe deoarece până acum, nu era reglementat acest lucru, ce determina şi rămânerea de contracte neachitate, în jur de 400 în fiecare an. Clauza din contractul de parcare din anii precedenţi era de genul că cine nu achită taxa de parcare până la 31 martie va pierde locul de parcare. Prin această clauză, mulţi dintre contribuabilii noştri nu au mai dorit achitarea după obţinerea locului şi astfel, în fiecare an, pierdeam o sursă la bugetul local, neavând posibilitatea urmăririi acestora. Începând cu miercuri, 14 ianuarie 2015, vom proceda la distribuirea acestor acte adiţionale; ele sunt deja tipărite. Aşteptăm contribuabilii care au încheiate contracte cu noi să vină să-şi achite tariful de parcare care are termen 31 martie şi să obţină astfel permisul de parcare”, a declarat Mariana Budulan, directoarea DPV Târgu-Jiu.

Soluția este amenda

Noul regulament împământenește, în acest fel, contractele existente, acestea urmând să se prelungească de la sine, iar dacă nu vor plăti pe viitor li se vor opri banii prin blocarea conturilor sau executarea pe venituri. Dar asta cu condiția ca cei care au primit parcare să vină să semneze actul adițional care aduce modificarea. Există, totuși, o soluție pentru cei care nu vin, pentru că atât vechiul regulament cât și cel nou prevede că cine a avut repratizată parcare și nu mai are contract va primi amendă dacă ocupă locul în continuare, preferențial. Mai ales că, profitând de faptul că se știe printre vecini că au primit loc de parcare la un moment dat, unii dintre ei nu numai că nu plătesc, dar se ceartă cu vecinii pentru locul la care, de fapt, nu mai au dreptul, ba chiar blochează în parcare pe oricine îndrăznește să-l ocupe.
Trebuie precizat că în zonele unde sunt mai multe cereri decât locuri de parcare, iar extinderea parcărilor nu este gata sau nu este posibilă din lipsă de spațiu, s-a luat decizia ca să nu se facă repartizări, fiecare urmând să parcheze unde reușește, fără să aibă loc rezervat.
De asemenea, trebuie precizată că, potrivit noului regulament, o dată ce ai cerut loc de parcare și ți s-a repartizat nu mai poți să renunți la el decât dacă ai vândut apartamentul sau nu mai ai mașină. În rest, e nevoie de o adevărată procedură birocratică și de motive foarte temeinice, care trebuie dovedite. Măsura s-a luat pentru a se evita renunțarea la contract doar pentru a nu se plăti locul, dar să fie folosit în continuare abuziv în timp ce alți vecini parchează pe apucate. Dezavantajul este că va crește birocrația, dar, cu siguranță, mai pot fi găsite, pe parcurs, metode de îmbunătățire a regulamentului.

Concluzia

În concluzie, în prezent în Târgu Jiu sunt trei feluri de proprietari de mașini: cei care au contract de parcare și plătesc regulat, iar aceștia probabil că vor merge să-și plătească parcarea și vor semna actul adițional la contract, cei care nu au primit parcare, pentru că nu au cerut, sau pentru că în zona lor nu sunt suficiente locuri și s-a luat decizia ca cele existente să nu se repartizeze, iar aceștia vor parca pe unde apucă, pe principiul primului venit și cei care au primit parcare dar nu au mai vrut să plătească în anii următori, revendicându-și, însă, în fața vecinilor, dreptul asupra parcării. Aceștia din urmă trebuie combătuți atât prin depistarea și amendarea lor de către autorități, cât și prin demascarea de către vecinii care doresc să facă un contract de parcare, dar nu au loc de cei care nu mai plătesc, dar ocupă ilegal parcarea. Pentru asta, ei pot merge la primărie să facă cerere, chiar dacă locurile din parcările numerotate par ocupate, pentru că multe sunt ocupate abuziv, iar printr-o simplă căutare în calculator angajații primăriei pot verifica pe loc dacă toți cei care ocupă locurile au contract.