Județeanul de la Roșia de Amaradia, tot neasfaltat

Loading

Localnicii din Roșia de Amaradia care stau la drumul județean 675 C așteaptă, în fiecare toamnă, să plouă ca să-și poată culege via, pentru că drumul e neasfaltat, iar praful care se ridică de câte ori trec mașini se depune în strat gros pe boabele de strugure. De asemenea, oamenii se plâng că vara își usucă rufele pe deal, iar iarna e drept că nu mai e praf, dar au de înfruntat bălțile și noroiul.

Praful ridicat de mașinile care trec pe DJ 675 C îi exasperează pe localnici
Praful ridicat de mașinile care trec pe DJ 675 C îi exasperează pe localnici

Cum anul ăsta a fost o toamnă secetoasă, cele aproximativ 100 de familii din satele Seciuri și Becheni care locuiesc pe tronsonul de drum neasfaltat au întârziat cu mai bine de o lună culesul viilor, în speranța că va da o ploaie, să mai spele strugurii. Oamenii spun că n-au altă șansă dacă nu vor să aibă vinul infestat: „Se poate să se mănânce un strugure în halul ăla? Asta este, așteptăm să plouă. Dacă nu plouă, stăm și ne uităm” spune o localnică.

Vara praf, iarna noroi
Localnicii sunt revoltați că, deși stau la drumul județean, autoritățile n-au găsit soluția să- l asfalteze până acum. Ei spun că sunt afectați de praf, de noroi și chiar de pietrele din drum, care sar dintre roțile mașinilor: „Să vină o mașină mare, să facem o probă. Uitați, după asta mică ce iese. La una mare, ieșiți cu o găleată cu apă, se face albă.” (…) „Când plouă, nu pot să duc copilul la grădiniță că vine plin de apă. E plin de bălți, bălți, bălți…” (…) „Din cauza pietrișului, mașinile mergând tare, a sărit o piatră și mi-a spart geamul.” Oamenii sunt atât de disperați, încât amenință că vor bloca drumul, ca să-i ia și pe ei cineva în seamă.

Primarul, „legat de mâini”
Primarul comunei Roșia de Amaradia, Liviu Co­toșman, a declarat că ar asfalta el drumul, dar nu are voie, pentru că acesta se află în proprietatea județului și nu al comunei Roșia de Amaradia. „În primul rând vreau să scot în evidență că e drum județean, nu e în administrația primăriei. Mie nu-mi rămâne decât să mă plâng, de câte ori am ocazia către domnul Călinoiu să găsim o modalitate să reabilităm acest drum județean care tranzitează și localitatea Roșia de Amaradia. Nu vreau neapărat să reabilităm porțiunea unde au fost alunecări de teren. Nu înseamnă că nu aș dori lucrul ăsta. De ce spun asta, pentru că domnul Călinoiu tot invocă faptul că e o zonă cu alunecări și acesta ar fi motivul pentru care nu alocă fonduri. Eu am spus, să mi-l dea mie, la comună și-a asfaltez eu, altfel nu am voie. O să ajungem comuna cu toate drumurile comunale asfaltate și județeanul nu, pentru că până la anul termin tot ce mai am de asfaltat.”

Protestul transportatorilor

Localnicii din Roșia de Amaradia amenință cu blocarea drumului
Localnicii din Roșia de Amaradia amenință cu blocarea drumului

Drumul județean 675 C traversează comuna Roșia de Amaradia, pe o lungime de 4,5 km, făcând legătura cu comunele învecinate Bustuchin și Alimpești. De la granița cu Bustuchinul este o porțiune neasfaltată de 2 km, urmează un km și jumătate care a fost dalat cu beton cu ani în urmă de unitatea minieră SM Prigoria, dar care a fost afectată de alunecările de teren din 2006 și încă un km până la granița cu Alimpeștiul. De acolo până la asfalt mai sunt, însă, câțiva kilometri neasfaltați. Nemulțumiți de condițiile în care circulă, reprezentații firmelor care asigură transportul în comun în zonă au anunțat la primăria Roșia de Amaradia că, dacă nu se asfaltează județeanul, vor renunța la această cursă. Dacă acest lucru se va întâmpla, locuitorii comunei vor fi rupți de lume, pentru că aceasta e arondată orașului Novaci, așa că oamenii acolo merg la finanțe, spital sau judecătorie, ori DJ 675 C e cea mai apro­piată cale de acces, adică dis­tanța e de 33 de km. E drept că mai există varianta Roșia de Amaradia- Prigoria- Bengești Ciocadia- Novaci, dar drumul de la Roșia la Prigoria e industrial, de carieră, așa că transportatorii nu vor obține niciodată licență pe acest traseu. Deci, dacă transportul în comună se va întrerupe pe Alimpești, singura soluție este ca oamenii din Roșia să ia microbuzul de la Bustuchin, să meargă pe Logrești- Licurici- Târgu Cărbunești, Bengești Ciocadia- Novaci, dar astfel, ocolul este de aproape 40 de km. În această situație, oamenii ar parcurge 73 de km, în condițiile în care, mergând tot pe Bustuchin, au de făcut 66 km până la Târgu Jiu. Doar că ei nu-și pot rezolva problemele la Târgu Jiu, fiind arondați administrativ de orașul Novaci

Vești bune de la Județ
Din partea Consiliului Județean Gorj, veștile sunt de-a dreptul îmbucurătoare, iar dacă acestea se vor confirma, această problemă a locuitorilor comunei Roșia de Amaradia ar dispărea. Po­trivit consilierului de comunicare Adina Andrițoiu, „În următoarea perioadă este prevăzută aplicarea unei îmbrăcăminți asfaltice ușoare pe o distanță de 2 km pe DJ Bustuchin – Roșia de Amaradia, de la limita cu comuna Bustuchin, iar la alunecarea de la Seciuri sunt programate lucrări de consolidare, astfel încât în anul următor să se poată continua asfaltarea acestui drum județean.”