Senatorul Ion Ruşeţ este îngrijorat de creşterea şomajului în judeţul Gorj, fapt care l-a determinat să facă o declaraţia politică la tribuna Parlamentului. Acesta solicită parlamentarilor să adopte o legislaţie care să contracareze pierderea locurilor de muncă, punând accentul pe protecţia socială.

„În judeţul Gorj, rata şomajului a atins cota alarmantă de 10,89% ceea ce îl situează, într-un top realizat la nivel naţional, pe locul şapte. Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în acest an au fost disponibilizate peste 1000 de salariaţi, cei mai mulţi şomeri având vârste cuprinse între 40-49 de ani, iar în viitorul apropiat urmează să fie daţi afară încă 400 de angajaţi. În plus, şomerii din mediul rural reprezintă mai mult de jumătate din numărul persoanelor fără un loc de muncă ce se află în evidenţele AJOFM Gorj (aproximativ 58,11%), fapt ce îngreunează şi mai mult reintegrarea acestora pe piaţa muncii. Singura şi ultima soluţie a acestor cetăţeni aflaţi într-o situaţie disperată o reprezintă cursurile de calificare, dar se pare că şi acestea sunt insuficiente şi aproape inutile pentru cei aproximativ 17.000 de şomeri din Gorj, deoarece cererea de muncă a scăzut dramatic în raport cu oferta. Acest lucru se resimte şi la nivelul veniturilor la bugetul judeţului, doar în primele trei luni ale acestui an înregistrându-se un deficit de aproximativ 3 milioane lei, ca urmare a creşterii numărului de şomeri.
Totodată, caracterul monoindustial al Gorjului, continua restructurare a sectorului minier precum şi absenţa unor măsuri de susţinere a autorităţilor locale pentru dezvoltarea unor noi ramuri industriale şi redresarea celei deja existente nu fac decât să agraveze situaţia economică dezastruoasă în care se află judeţul.
Având în vedere actualul context socio-economic şi luând în considerare presiunile şi riscurile determinate de evoluţiile economice implicit cele de pe piaţa muncii, necesitatea susţinerii creşterii economice şi reducerii inflaţiei, se impune adoptarea de măsuri imediate care să asigure un climat de protecţie socială bazat pe principiul contribuţiei provenite din muncă şi continuarea vieţii active pentru toate categoriile de catăţeni.”