Ion Rușeț: „Creşterea şomajului, un pericol social”

Senatorul Ion Ruşeţ este îngrijorat de creşterea şomajului în judeţul Gorj, fapt care l-a determinat să facă o declaraţia politică la tribuna Parlamentului. Acesta solicită parlamentarilor să adopte o legislaţie care să contracareze pierderea locurilor de muncă, punând accentul pe protecţia socială.

Ion Ruşeţ îngrijorat de soarta şomerilor gorjeni
Ion Ruşeţ îngrijorat de soarta şomerilor gorjeni

„În judeţul Gorj, rata şomajului a atins cota alarmantă de 10,89% ceea ce îl situează, într-un top realizat la nivel naţional, pe locul şapte. Potrivit statisticilor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj, în acest an au fost disponibilizate peste 1000 de salariaţi, cei mai mulţi şomeri având vârste cuprinse între 40-49 de ani, iar în viitorul apropiat urmează să fie daţi afară încă 400 de angajaţi. În plus, şomerii din mediul rural reprezintă mai mult de jumătate din numărul persoanelor fără un loc de muncă ce se află în evidenţele AJOFM Gorj (aproximativ 58,11%), fapt ce îngreunează şi mai mult reintegrarea acestora pe piaţa muncii. Singura şi ultima soluţie a acestor cetăţeni aflaţi într-o situaţie disperată o reprezintă cursurile de calificare, dar se pare că şi acestea sunt insuficiente şi aproape inutile pentru cei aproximativ 17.000 de şomeri din Gorj, deoarece cererea de muncă a scăzut dramatic în raport cu oferta. Acest lucru se resimte şi la nivelul veniturilor la bugetul judeţului, doar în primele trei luni ale acestui an înregistrându-se un deficit de aproximativ 3 milioane lei, ca urmare a creşterii numărului de şomeri.
Totodată, caracterul monoindustial al Gorjului, continua restructurare a sectorului minier precum şi absenţa unor măsuri de susţinere a autorităţilor locale pentru  dezvoltarea unor noi ramuri industriale şi redresarea celei deja existente nu fac decât să agraveze situaţia economică dezastruoasă în care se află judeţul.
Având în vedere actualul context socio-economic şi luând în considerare presiunile şi riscurile determinate de evoluţiile economice implicit cele de pe piaţa muncii, necesitatea susţinerii creşterii economice şi reducerii inflaţiei, se impune adoptarea de măsuri imediate care să asigure un climat de protecţie socială bazat pe principiul contribuţiei provenite din muncă şi continuarea vieţii active pentru toate categoriile de catăţeni.”

One Comment on “Ion Rușeț: „Creşterea şomajului, un pericol social””

 1. Dle Senator?
  Dar Dv siam ca sinteti inca Lider de Sindicat al minerilor si Energeticienilor din GORJ!Acolo ce a-ti facut,in parteneriatul Aministratie Sindicat!?
  A-ti semnat alaturi de Consescu si Mantog,soarta epurarilor din minerit si energie fara criterii obiective ,ci decit pe criterii politice!A-ti lasat pe prietenul Garjoaba si similarii sai ,cu mantog in frunte sa dea afara pe toti profesionistii si sa aduca in loc toti lipitorii de afise si pupincuristii dv,care v-au ales si sustinut in campaniile electorale!A-ti adus toti militienii si copii lor,Stegaristi,cei din Primarii cu studii indoielnice facute la apelul de seara ca juristi,economisti si fel de fel de contopisti ce i-at titularizat pe criterii clientelare!Si va faceti chipurile ingrijorat de soarta oamenilor1
  Falsa cuvintare,si luare de pozitie!Asta ca sa dati impresia prostimii ca tineti cu ai saraci,si oropsiti!Nu asta sinteti,ca de erati din asta va opuneati valului de disponibilzari,din Minerit si Energie!Dar vreti sa va retrageti strategic ca independent acum,sa mai capatati un mandat ca a-ti vazut ce dulce e mierea de Parlamentar de Bucuresti!
  Si de pe acolo trebuie sa aveti grija si de coloana de mindrute tinute dupa Dv. sa se coaca sa prinda cheag pe posturile puse si amanetate cu gramada de JURISTI !PLOUA CU JURISTI IN TOATE COMPARTIMENTELE FUNCTIONALE DIN MINERIT SI ENERGIE@SE IA EXEMPLU DE LA MANTOGEL!ASTIA AU DUS TARA DE RAPA!DACA IN CEI #) ANI DE CIND E MINERITUL SI ENERGIA SE AFLAU CITE UN JURIST LA FIECARE INTREPRINDERE ACUM PLOUA CU JURISTI CE TAIE FRUNZE LA CAINII UNITATIILOR!PE SALARII DE ZECI DE MILIOANE!IN LOC DE INGINERI SI ECONOMISTI DE PROFESIE<SE PUN JURISTI ANALFABETI<FACUTI LA APELUL DE SEARA <!AICI NU REDUCETI!AICI ANGAJATI<CREATI MEREU POSTURI NOI!
  SA EXISTE 2-3 COMPARTIMENTE de Juristi in o unitate este strigator la cer!Fiecare compartiment cu 4=8 salariati!Ce fac astia!Stie Dnu GRAURE!?SAU STIE DNU MANTOG!!!!!!!!!!AI AJUTA PE TOTI SA FURE SA JEFUIASCA SA CREASCA PRETUL MEGAWATULUI!CA SA AIBA CE PLATI SARACUL!

Comments are closed.