De câteva săptămâni, județul nostru ține atenția presei centrale și locale cu o problemă legată de un spor de condiții vătămătoare încasat lunar de circa 300 de salariați din învățământul gorjean. Deși autoritățile din Educație, inclusiv membrii Corpului de Control al MEN veniți la Gorj, încearcă să demonstreze că un asemenea spor ar fi ilegal în învățământ, instanțele de judecată au dat dreptate profesorilor, contabililor, informaticienilor și altor beneficiari ai acestui spor salarial. Ministerul Educației Naționale, acuzat pentru faptul că a blocat cu intenție elaborarea unui regulament de acordare a acestui spor deși trei acte normative prevăd imperativ obligația de elaborare, vine abia acum cu un Regulament care înlătură doar salariații din învățământul preuniversitar de pe lista posibililor beneficiari. MEN însă recunoaște justețea acordării acestui spor în învățământ, lucru foarte important și în scandalul de la Gorj.
Peste 1000 de salariați din învățământul gorjean și-au încasat salariile cu întârziere pe luna august 2017 din pricina faptului că Inspectoratul Școlar Județean Gorj a blocat statele pe motiv că circa 300 de salariați din județ încasează un spor de condiții vătămătoare și periculoase în cuantum între 5-15% din salariu. Deși sporul se acordă și în alte județe, se pare că scandalul a apărut doar în județul Gorj unde a fost trimis chiar Corpul de Control al MEN să investigheze lucrurile. Până la ora editării acestui material nu se cunosc concluziile controlului, cert este că reprezentanții Corpului de Control au chemat directorii de școli la mai multe ședințe și au strâns foarte multe materiale doveditoare. Se pare că situația de la Gorj este folosită pentru ca MEN să impună un Regulament total nefavorabil salariaților din Educație, tipul acesta de spor fiind acordat pe scară largă în Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Sănătății și altele.
Acuzații la adresa DSP Gorj
Că autoritățile școlare de la Gorj ”bâjbâie” în această speță ne-o demonstrează recentul conflict dintre ISJ Gorj și Direcția de Sănătate Publică. Mai exact, inspectorul școlar general Ion Ișfan a acuzat public Direcția de Sănătate Publică că ar favoriza acordarea acestui spor prin faptul că întocmește buletine de determinare potrivit legii. „Am mai avut discuții în urmă cu doi ani asupra acestor buletine de determinare clinic prin expertizarea locurilor de muncă din școlile din Gorj. Nu mă pricep eu foarte bine, însă nu există ștampila de la DSP pusă pe aceste buletine. Primim doar o adresă de înaintare prin care li se trimite buletinul de expertizare. Uitându-mă pe ele, toate sunt făcute cumva la indigo, efectiv copy-paste, sunt identice. Mai mult, pe aceste buletine semnează doar doamna doctor Trocan și directorul de școală. Acum, mă întreb și eu, sunt însușite de DSP aceste buletine? Eu am făcut o adresă către DSP și aștept un răspuns în acest sens. E atributul dânșilor să participe la aceste expertizări. Dacă aceste buletine nu sunt făcute conform legii, practic problema dispare din învățământ. Sper ca în timpul cel mai scurt să putem rezolva această problemă”, a declarat inspectorul general al ISJ Gorj, Ion Ișfan, pentru presa locală.
MEN a făcut Regulamentul
Ministerul Educației Naționale a anunțat în aceste zile că vrea să respecte, într-un final, legea și să dea un Regulament pentru sporurile la salariu pentru condițiile de muncă. La o primă lectură, pare să fie cel mai restrictiv Regulament dintre toate ministerele, părerea generală fiind că mai-marii lui încearcă să evite o acuzație de abuz în funcție din partea organelor competente decât soluționarea problemei. Astfel, MEN a elaborat un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea Regulamentului privind stabilirea locurilor de muncă, a categoriilor de personal, mărimea concretă a sporurilor pentru condiții de muncă, precum și condițiile de acordare a acestora pentru personalul din învățământ și biblioteci centrale universitare. Sporurile acordate variază între 15% si 5% din salariul de bază, în funcție de condițiile de muncă.
Interesant că MEN a cheltuit în ultimii 10 ani sute de milioane de euro pentru licențele Microsoft de care nu avea nevoie dar a ”uitat” să cumpere calculatoare performante, peste 80% din școli au calculatoare mai vechi de un deceniu. Dacă buletinele de determinare ale DSP sunt corecte, și în pofida celor întâmplate la Gorj nu sunt suspiciuni în această direcție, elevii și profesorii care le folosesc sunt supuși unui nivel de risc.
Așa că Ministerul Educației anunță în Nota de Fundamentare a proiectului de lege privind sporurile și locurile de muncă faptul că „până la data de 01 iulie 2017 unele unități de învățământ preuniversitar și universitar au acordat spor pentru condiții de muncă, potrivit legislației anterioare în vigoare, întrucat drepturile salariale nu trebuiau diminuate, iar acordarea acestor sporuri s-a făcut ca urmare a buletinelor de determinare.
În celelalte unități de învățământ acest spor nu s-a putut acorda, deoarece nu era emis un regulament în acest sens, din cauza prorogării emiterii acestuia în mai multe rânduri.
Stabilirea și acordarea sporului pentru condiții de muncă se realizează, potrivit proiectului, doar în situațiile în care unitățile și instituțiile de învățământ se află, din motive obiective, în imposibilitatea de a crea condiții normale de muncă și igienă, de natura să le ocrotească sănătatea angajaților, iar orice modificare în sens pozitiv a caracteristicilor de mediu duce la încetarea acordțrii acestuia.
Acordarea sporului pentru conditii periculoase și vătămătoare de muncă se face cu încadrarea în sumele prevăzute pentru cheltuieli de personal din bugetul de venituri și cheltuieli aprobat”.
Dacă ar fi să analizăm situația de la Gorj pe acest criteriu din urmă, practic puține unități școlare ar putea să se încadreze teoretic la acordarea acestui spor, celelalte condiții fiind și mai restrictive. Rămâne de discutat dacă ”ordonatorul principal de credite”, în cazul nostru primăriile, ar trebui să țină cont de propunerile legislative ale MEN.