Elevii Gorjului pregătiți pe tematica Centenarului

Loading

Concursul Județean de Istorie ”Centenarul Unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România” a antrenat în această toamnă peste 400 de elevi de gimnaziu din Gorj și profesorii lor. Etapa finală a competiției s-a desfășurat la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” având la start 17 echipaje din 17 școli din Târgu-Jiu, Motru, Bumbești-Jiu, Novaci, Albeni, Bălești, Bălănești, Bălcești, Dănești, Dragotești, Lelești și   Scoarța. Primele zece echipaje au primit din partea Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” și o excursie la Alba Iulia de Ziua Națională a României.

 

Prima ediție a Concursului Județean de Istorie ”Centenarul Unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România” a avut un succes consistent de vreme ce a antrenat sute de elevi și profesorii lor. Proiectul educațional a fost implementat de Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu” și Asociația ”Școala Gorjeană” cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale și al Societății de Științe Istorice, filiala Gorj. Să reținem că este un proiect finanțat de către Ministerul Culturii în cadrul manifestărilor dedicate Centenarului.

 

Peste 400 de participanți

 

Acest proiect educațional face parte din Programul de activități al Consiliului Județean Gorj și al Muzeului Județean de Istorie dedicat Centenarului și are drept scop conștientizarea tinerei generații asupra rolului Marii Uniri în evoluția României Contemporane. Concursul s-a adresat elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a de la nivelul județului și a presupus  realizarea unui referat/proiect despre contribuții la realizarea României Mari, susținerea acestuia de către membrii echipajului în fața juriului(cu suport informatic) și un test de cultură generală din bibliografia Marii Uniri.

Manifestarea  s-a desfășurat în 31 de școli gimnaziale din județ în 20 octombrie 2018 iar finala a adus la start 17 echipaje.  Peste 400 de elevi au concurat în etapa locală pentru un loc în etapa finală. Premiile în bani și însemne dedicate Marii Uniri,  o excursie la Alba-Iulia de Ziua Națională a României, au fost tot atâtea argumente pentru un concurs reușit și pentru o pregătire foarte bună a echipajelor. Juriul Concursului a fost alcătuit din următoarele personalități: prof. dr. Dumitru Hortopan-președinte; prof. Cristian Ciobanu-vicepreședinte; prof. Grigore Alexandrescu-vicepreședinte; lect. univ. dr. Adelin Ungureanu-membru; prof. dr. Albinel Firescu-membru, prof. Teodor Mergea-membru; prof. Adriana Peptan-membru; arhivist Cristina Paula Vasiloiu-membru; prof. Nicolae Negrea-membru și  prof. Dănuț Lupulescu-membru; prof. Elvis Istudorescu-secretar.

Prof. dr. Gheorghe Nichifor, vicepreședinte al Consiliului Județean Gorj, ne-a declarat în exclusivitate: ”Reușim în Anul Centenarului o serie de manifestări de anvergură care arată că instituțiile de cultură din Gorj și-au făcut treaba. Mă bucur că Istoria este la ea acasă pe meleagurile Gorjului iar tinerii ce au concurat la acest concurs ne arată că stăpânesc foarte bine cunoașterea celei mai importante perioade din istoria națională. O mențiune specială pentru implicarea Asociației ”Școala Gorjeană”, profesorii din aceasta dovedind inspirație, abnegație și spirit de reușită.”

”Mă bucur că atât de mulți elevi au participat la o competiție de istorie, că s-au pregătit pentru un asemenea concurs și l-au și câștigat. Îi felicit și le doresc succes în proiectele viitoare!Românii nu trebuie să își uite istoria și, mai ales, momentele unice de făurire ale României Mari”, a spus Adrian Tudor, viceprimarul municipiului Tg-Jiu.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu”, a declarat pentru ”Vertical”: „Competiția dedicată Centenarului a antrenat sute de elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din tot județul, mă bucur că am reușit să ajungem în toate zonele județului. Am avut  17 echipaje care au fost  răsplătite cu premii de 1500 lei(locul I), 900 lei(locul II) și 600 lei(locul III), trei premii speciale de câte 300 lei și patru mențiuni cu pachete de rechizite și cărți. Cele 10 echipaje câștigătoare vor merge la Alba-Iulia de Ziua Națională, alături de profesorii lor”.

Cornel Șomîcu, președintele Asociației ”Școala Gorjeană”, a declarat cu acest prilej: ”Sprijinim excelența de câte ori avem ocazia și beneficiem de o colaborare foarte bună la nivelul Consiliului Județean Gorj, Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu”, Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale. Mulțumim doamnelor și domnilor profesori care ne-au acordat susținerea dumnealor în diversele proiecte derulate”.

 

Excursie la Alba Iulia

.Echipajele laureate, calificate pentru excursia din 1 decembrie 2018, la Alba-Iulia sunt următoarele: 1. Colegiul Național Tudor Vladimirescu 2. Școala Gimnazială Novaci 3. Școala Gimnazială Nr 1 Motru 4. Școala Gimnazială „Alexandru Ștefulescu” 5. Școala Gimnazială Bumbești-Jiu 6. Școala Gimnazială „Antonie Mogoș” Ceauru-Bălești 7. Școala Gimnazială „Constantin Brâncuși” Tg-Jiu 8. Școala Gimnazială „Ion Vâlceanu” Dragotești 9. Școala Gimnazială „Constantin Săvoiu” Tg-Jiu 10. Școala Gimnazială „Ion Grigoroiu” Lelești.