Elevii a două școli gorjene în Macedonia

Loading

 În strigătul de ajutor al planetei Pământ încărcată cu mult prea multe deșeuri, se lansează acțiuni menite să demonstreze că avem puterea să schimbăm ceea ce am tratat cu neglijență și nepăsare, că noi suntem cei care vom găsi soluții să readucem echilibrul  pentru noi și generațiile viitoare.

 Școala Gimnazială ,,Ion Vîlceanu,” Dragotești reprezentată de șase elevi  și doi profesori, împreună cu Școala Gimnazială ,,Gheorghe Tătărescu,” Târgu Jiu cu același număr de membri,  au participat la mobilități  organizate de școala din orașul Sveti Nicole, Macedonia, în cadrul  proiectului Erasmus+,,Arc-en-ciel en vert” pentru a promova puterea exemplului, noi răspundem prin acțiuni, nu prin vorbe.

În cadrul acestor mobilități, am avut posibilitatea să beneficiem de primirea călduroasă a gazdelor  preocupate de respectarea tradițiilor  și promovarea produselor tradiționale din zona respectivă, de participarea la diferite activități care au urmărit dezvoltarea abilităților de comunicare, promovarea acțiunilor care au drept scop stoparea aruncării deșeurilor și întreprinderea acțiunilor de ecologizare care trebuie să reprezinte prioritatea momentului actual.  Toate activitățile de ecologizare, reciclare, promovarea respectului față de natură trebuie să creeze obișnuințe pentru că acestea se dovedesc a fi șansa noastră de a readuce echilibrul natural de care depinde viața.

Echipele internaţionale de elevi şi profesori s-au unit în activităţi comune de realizare a posterelor, căsuţelor de păsărele din materiale reciclate ,iar finalul proiectului s-a remarcat printr-o  frumoasă paradă de modă organizată de gazde, din aceleaşi materiale. S-a dovedit în acest proiect că activităţile desfăşurate în echipe internaţionale pot fi pline de amuzament, bună dispoziţie, educative, iar scopul urmărit poate fi atins , fiecare trebuie să aibă iniţiativă şi trebuie să fie conţtient că trebuie să acţionăm acum pentru a stopa această plagă de care suntem direct responsabili.

Activităţile şi jocurile sportive distractive au îndemnat la mişcare, spirit fair-play, conştientizarea importanţei desfăşurării acestora  în medii necontaminate deoarece sănătatea noastră şi a generaţiilor viitoare depinde de noi, de modul în care acţionăm acum. Solul, apa, aerul nu trebuie să poarte amprenta trecerii noastre pe aici.

 Natura  are echilibrul bine definit , acţiunea oamenilor neresponsabili a dus la  relizarea unui mediu care acum nu ne mai este favorabil, dar în momentul acesta stă în puterea noastră să schimbăm acest lucru.

Proiectul european ,,Arc-en-ciel en vert”/ Erasmus+ este mesagerul acestei schimbări şi dorim să mulţumim gazdelor noastre din Sveti Nicole, Macedonia pentru modul în care au organizat aceste mobilităţi, pentru că am putut beneficia de frumuseţea locurilor respective şi că am simţit din plin ospitalitatea de care au dat dovadă.

Echipa de proiect