Despre remanieri și specialiști în economie

Loading

Dacă este să dăm crezare ultimului studiu Eurobarometru dat publicităţii în această săptămână, 80% dintre români apreciază situaţia economiei ca fiind în continuare destul de proastă sau foarte proastă.
Cu toate acestea, aproape jumătate dintre subiecţi au declarat că sunt mulţumiţi de viaţa lor. Înţelegem că gradul de mulţumire al populaţiei nu are neapărat legătură cu situaţia financiară a ţării şi ajungem, cel puţin analizând acest sondaj, să dăm dreptate în continuare „specialiştilor” de la Ministerul Economiei care încearcă să ne liniştească apreciind că lucrurile încă pot fi redresate. Că va știi mai bine ce este de făcut Teodor Atanasiu, fost ministru al apărării în guvernarea Tăriceanu, decât Daniel Chițoiu, fost șef ANAF, avem îndoielile noastre. Care este atunci rolul remanierilor? Cu siguranță, doar rotirea unor cadre politice.
Mai grav este că unii dintre aceşti „specialişti”, și trecem la un alt nivel de analiză, cred că „economia românească este stabilă şi sănătoasă în acest moment şi este pregătită pentru investiţii profitabile solide, pe termen lung”. Declaraţia îi aparţine guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, cel despre care am scris și cu alte ocazii. Dacă nu am cunoaşte despre ce „stabilitate” (impusă de Uniunea Europeană şi F.M.I.) vorbim, nici nu am crede că distinsul guvernator prezintă situaţia economiei din România, dar ne grăbim să îi oferim o replică „sănătoasă”: A vedea economia noastră stabilă şi sănătoasă, fie luați drept „proști” pe cei 80% care apreciază situaţia economiei ca fiind în continuare „destul de proastă sau foarte proastă”, fie reprezentaţi alte interese şi în ambele situaţii este destul de gravă poziţia dumneavoastră.
Revenind la studiul nostru de la începutul acestui editorial, să mai adăugăm că la nivelul întregii Uniuni Europene aprecierile negative faţă de situaţia economică actuală sunt majoritar negative. Astfel, 70% din cetăţenii statelor U.E. au o părere proastă sau foarte proastă faţă de situaţia actuală a economiei lor naţionale. Eurobarometrul arată că nivelul de apreciere al situaţiei economiei în România este de 4%, adică de şapte ori mai mic decât media la nivelul U.E. (28%).