Despre falsele probleme ale românilor

Loading

Suntem la finalul unei veri extrem de  agitate din punct de vedere politic, România stă pe un butoi de pulbere și cred că exprimarea ascunde mai degrabă o realitate cruntă decât o figură de stil. Țara a fost împărțită în două de luptele politice, stimulate generos din exterior, iar scenariul apocaliptic s-a întâmplat deja, lupte de stradă organizate de grupuri paramilitare pentru a prelua controlul unor instituții ale statului. Așa cum am subliniat și altădată, Justiția românească nu este un reper pentru că este confiscată de o tabără politică. De aici și rezistența la orice schimbare și, de asemenea, compromiterea luptei anticorupție prin falsificarea de dosare fără ca vinovații să pățească ceva. Practic, la acest moment, apărătorii ”generoși” ai Justiției sunt ”beneficiarii” Orban, Blaga ș.a. și cetățenii care nu au venit în contact cu abuzurile. Prin eșecul Laura Codruța Kovesi, destul de mulți români își pun serioase întrebări în fiecare caz instrumentat de Justiția din România iar credibilitatea a ajuns atât de jos încât este sub cea a politicienilor.

În România, televiziunile ne impun subiecte și dezbateri tot mai îndepărtate de interesele noastre majore. Astfel, în loc să discutăm dacă este oportun să dăm pe nimic resursele de hidrocarburi din Marea Neagră, dacă nu ar trebui să facem ceva ca pământul țării să nu poată fi cumpărat așa de ușor de străini sau, de strictă actualitate, cum ne-am trezit și cum scăpăm de scandalul pestei porcine, în spațiul public nu se vorbește decât de ”abuzurile” jandarmilor la un miting neautorizat, despre diminuarea bugetului faraonic al Administrației Prezidențiale și despre permanentul  război al premierului cu limba maternă. Ca să vedem cât de departe suntem de agenda României tăcute, care lucrează și plătește taxe în România, deși nu are un program de guvernare, Opoziția își dorește să vină la Palatul Victoria  cu sprijinul Președintelui. Acesta din urmă pare tot mai disperat după ”Guvernul meu” deși precedenta încercare a fost un eșec marca Cioloș. În dobitocia lor, unii cetățeni cred sau sunt obligați să creadă că blocarea nunții fiului lui Dragnea este un act de mare bravură politică.

Cu siguranță, pe lângă haosul ce domnește în România în toate domeniile, există și sforari profesioniști din ambele tabere politice. Până una alta, Diaspora a mai fost compromisă încă odată, mitingul din 10 august nu a fost al celor ce muncesc peste hotare dar ei au fost cei înjurați. Românii din țară au început să își aducă aminte că în afară de bani nu au ce să aștepte de la cei de afară, majoritatea dintre ei plecând afară de sărăcie dar și ca urmare a slabei pregătiri. Cei care au înfăptuit excesele, care nu erau din Diasporă, au vrut să arate cu cine avem de-a face, o palmă nemeritată pe obrazul celor cinstiți și muncitori din afară. Este mai clar ca niciodată însă că și în anii următori vom avea aceleași două segmente electorale distincte doar că Diaspora, de vreme ce nu plătește taxe și impozite în România, nu poate emite pretenții să hotărască soarta acestei țări.