Democraţia de tip PDL

Loading

Fostul partid de guvernământ a avut o concepţie cel puţin curioasă despre tot ceea ce ţinea de democraţie, lucru ce a început să deranjeze-pariem că v-aţi dat seama-doar la trecerea în opoziţie. Cel puţin în Gorj aberaţia cu un singur tur la alegerea primarilor i-a privat pe „portocali” de câteva scaune de primar. Dar una e una şi altele sunt deja mai multe, echipa de schelălăieli în frunte cu Monica Macovei încearcă acum să ne demonstreze că parlamentarele uninominale într-un singur tur nu sunt democratice deşi, reţineţi,  sunt de esenţă portocalie. Dacă toate acestea sunt cunoscute, şi dezbătute în fel şi chip de mass-media, alte lucruri chiar supără şi arată un partid în disoluţie indiferent cât s-ar da Ion Ruşeţ de cocoş.
În această perioadă PDL-ul a introdus în politica gorjeană un model în care nimeni nu trebuie, cel puţin la acest partid, să fie sigur de o nominalizare la Consiliul Local sau Consiliul Judeţean  dacă nu a validat „tătucul”. Mai exact, puţini rămaşi în partid s-au bătut pentru un post de consilier local, l-au obţinut uneori printre înjurături şi ameninţări, dar nominalizarea o ia altcineva care a cotizat mai mult la cine trebuie, bănuim, sau se dă mai cocoş acum după alegeri. S-a ajuns la o volatilitate atât de mare a listelor pentru Consiliul Judeţean şi la unele Consilii Locale încât trebuie să stăm să ne întrebăm dacă acest partid mai are o busolă la Gorj, fie ea şi militară. E de înţeles că plecările sunt masive şi nu se ştie exact pe cine se contează dar s-a ajuns până acolo încât sunt înlăturaţi oameni cu merite pentru câte un neica nimeni. Unde să mai pui că faţă de altădată când PDL-ul arunca cu bani în stânga şi în dreapta, acum oamenii şi-au cheltuit proprii bani în campanie.
Dacă relaţiile din interiorul PDL Gorj ne interesează mai puţin, doar o înfrângere aflăm de fapt că este o victorie, este vorba de o inducere în eroare grosolană a electoratului. Să ne înţelegem, la Consiliul Local omul nu a votat cu Boc ci cu membrul  X care poate măcar îi este prieten sau rudă. Doar că membrul  X, titularul votului chiar dacă vorbim teoretic de o listă, este scos din CL pe motive închipuite nu pentru a face loc următorului, ci uneori e vorba de poziţia „n” pe listă. Adică cei de umplutură, cei puşi pe listă care nu sunt nici citiţi de regulă, au ajuns în aceste zile consilieri. Să fie întâmplător oameni de afaceri?
Democraţia de tip PDL privează electoratul de rezultatul votului lui, oamenii s-ar putea să fie mai hotărâţi data viitoare să nu se mai lase minţiţi. Un partid de talia PDL nu ar trebui să îşi permită să îşi bată joc de voturile electoratului, ăla mare sau mic ce încă mai vede viitorul în portocaliu. Nu e tot una să votezi Mitescu pentru Consiliul Judeţean, om cu rezultate şi loial partidului, şi să te trezeşti că te reprezintă Y care a lipit cu două afişe mai mult sau a fost scos acum din joben. Sau să acuzi de trădare un membru vechi în timp ce tu ai negociat cu „duşmanul” atâta timp, aici este chiar lipsă de fair-play. Desigur că trebuia să rămână cineva să stingă lumina, orice asemănare cu situaţia domnului Ruşeţ este pur şi simplu întâmplătoare(sau nu!), dar deja realitatea devine stânjenitoare pentru cine o guvernează. Dar nu-i aşa, orice înfrângere poate fi o victorie, a adversarului, bineînţeles!