Colectarea selectivă a deșurilor are mari probleme și la Turnu-Severin

Loading

Așa cum am putut proba în ultimele săptămâni, colectarea selectivă a deșeurilor are mari îmtârzieri la nivelul Olteniei. Continuăm în acest articol cu orașul Drobeta Turnu Severin unde lucrurile stau și mai rău, investiții enorme se pierd prin întârzieri nepermise în implementarea unui program destinat gestionării deșeurilor.

La Drobeta-Turnu Severin, „Fazarea proiectului Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Mehedinţi” bate pasul pe loc, din considerente care îi scapă opiniei publice, clarificările din partea Consiliului Judeţean Mehedinţi fiind oricând bine venite. Cert este că lucrările la staţiile de transfer şi tratare mecano-biologică au fost finalizate în 2016, autoutilitarele cumpărate nu sunt folosite de mai bine de 4 ani, iar garanţia aparaturii achiziţionate a expirat (fără să fi fost utilizată). Nu mai vorbim de pubelele şi compostoarele care au stat în are liber până la începutul anului 2020, multe fiind deja deteriorate…  

Aici, firma BRANTNER SERVICII ECOLOGICE SRL Cluj Napoca, care prestează serviciile de salubritate în baza unui contract din 2006 încheiat cu Consiliul Local Drobeta-Turnu Severin, a beneficiat de o nouă prelungire a contractului, începând cu 30.01.2019 până la momentul începerii activităţii de câştigătorul achiziţiei organizate de CJ Mehedinţi tot în 2019 pentru zona 5 a judeţului Mehedinţi (din care face parte şi Severinul) şi care, aţi ghicit, este tot firma clujeană.

Deşi a câştigat licitaţia pe SMID din 2019, societatea funcţionează şi acum tot în baza contractului din 2006, iar populaţia suportă tarifele majorate în baza adiţionalelor ulterioare (14,80 lei/persoană/lună). Foarte convenabil, având în vedere că firma din Cluj a câştigat licitaţia pentru lotul 5 din SMID cu o ofertă de 6,95 lei/persoană/lună în mediul urban. Aşadar, dacă SMID-ul ar fi în parametrii optimi, ar afecta direct interesele de afaceri ale firmei. Mai exact, veniturile obţinute din municipiu ar fi înjumătățite, aşa că cei care plătesc pentru prosperitatea firmei… sunt severinenii.

Mai mult, BRANTNER este una dintre firmele norocoase din ţară, asigurând colectarea deşeurilor, administrarea singurului depozit din judeţ, dar şi operarea staţiei de tratare mecano-biologică din Malovăţ, finalizată în 2016 şi dată oficial în funcţiune din 2018. Să mai spunem că este şi acum neutilizată, iar între timp utilajele şi aparatura au ieşit din garanţie, fără să funcţioneze ?  În consecinţă, despre atingerea ţintelor de colectare selectivă a deşeurilor municipale prevăzute de lege şi asumate prin HCL Drobeta-Turnu Severin nr. 311/28.11.2018 pentru 2019 nu poate fi vorba. Situaţia se va repeta, cel mai probabil, şi la sfârşitul anului 2020.

Dumitru Mirel Damian, director BRANTNER-punct de lucru Drobeta Turnu Severin-spune că societatea respectivă nu are nici o vină pentru întârzieri și că în primăvara anului 2021 lucrurile s-ar putea normaliza.  Până la ora scrierii acestor rânduri  nu am putut confirma informația de la primarul municipiului Drobeta Turnu Severin, Marius Vasile Screciu. De asemenea, Alexandru Cojocaru, director executiv ADIS Mehedinți, nu ne-a putut răspunde la întrebări  din cauza programului încărcat.