Cercul pedagogic al profesorilor de istorie din Gorj

Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu a găzduit miercuri, 22 februarie 2012, Cercul Pedagogic al Profesorilor de Istorie din Gorj. La acţiune au luat parte peste 40 de cadre didactice care predau istoria în liceele gorjene, alături de aceştia aflându-se şi prof. Justin Paralescu, inspectorul şcolar general care a ţinut să mulţumească profesorilor pentru abnegaţia şi profesionalismul de care dau dovadă în predarea istoriei.

Cercul pedagogic al profesorilor de istorie din Gorj a prilejuit desfăşurarea unor activităţi metodico-ştiinţifice ce au cuprins un program variat
Cercul pedagogic al profesorilor de istorie din Gorj a prilejuit desfăşurarea unor activităţi metodico-ştiinţifice ce au cuprins un program variat

„La Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu performanţă nu înseamnă numai matematică, informatică, fizică, chimie, biologie, ci şi literatură română, limbi străine, ştiinţe sociale, geografie, sport, desen, muzică şi ISTORIE”, ne declara prof. dr. Gheorghe Nichifor, directorul acestei prestigioase unităţi de învăţământ din judeţul nostru.

Un exemplu de urmat
Cercul pedagogic al profesorilor de istorie din Gorj a prilejuit desfăşurarea unor activităţi metodico-ştiinţifice ce au cuprins un program variat: lecţie deschisă, vernisajul unei expoziţii de desene în acuarelă cu tematică istorică, un program muzical tematic, lansare de carte şi prezentarea activităţilor extraşcolare de la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu.
Profesorul Andrei Popete-Pătraşcu a susţinut o lecţie atelier cu aplicaţie pe tematica Holocaustului, prezentând colegilor profesori de istorie, o modalitate inedită de abordare a acestui subiect. Aplicaţia sa, interdisciplinară, cu tema „Holocaustul asumat – între istorie şi creaţia literară”, a fost propusă de către Galit Avitan de la Şcoala Internaţională de Studiere a Holocaustului, Yad Vashem, Israel.
După un program muzical tematic susţinut de Corala „Forte” a Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu (dirijor – prof. Cosmin Secară), a urmat vernisajul unei expoziţii de desene în acuarelă intitulată: „12 personalităţi gorjene de-a lungul istoriei”. Autoarea expoziţiei, Andreea Denisa Vlădulescu, elevă în clasa a X-a, profilul matematică-informatică, a surprins  în culori vii o serie de oameni politici, de cultură şi ştiinţă din Gorjul de altădată, amintind aici pe generalul Gheorghe Magheru, deputatul Dincă Schileru, doctorul Nicolae Hasnaş, istoricul Alexandru Ştefulescu, tipograful Nicu D. Miloşescu şi alţii.
Prof. Adriana-Simona Peptan a prezentat profesorilor prezenţi la cercul pedagogic un comentariu metodico-ştiinţific al ultimului număr al Revistei „Historia C.N.E.T.”, editată de elevii şi profesorii Colegiului Naţional „Ecaterina Teodoroiu” Târgu-Jiu, publicaţie ce apare sub egida Societăţii de Ştiinţe Istorice din România – Filiala Gorj şi distinsă anul trecut cu două importante premii: Locul I la Concursul Naţional de Reviste Şcolare, etapa judeţeană, şi Premiul „Aurelian Iordănescu” acordat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România (preşedintele comisiei de evaluare fiind prof. univ. dr. Ioan Scurtu).
Profesorul Andrei Popete-Pătraşcu şi elevul Adrian-Eugen Preda, clasa a 11-a, profilul filologie, olimpic naţional la istorie şi vicepreşedinte al Cercului Cultul Eroilor „Ecaterina Teodoroiu”, au prezentat profesorilor invitaţi cele mai importante acţiuni pe care organizaţia condusă de cei doi le-a realizat sau la care a participat, precizând că la Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” s-a constituit primul Cerc „Cultul Eroilor” din judeţul Gorj, din dorinţa de a responsabiliza, elevii în demersul de înţelegere şi respect faţă de valorile istoriei: eroii neamului: „Ni se pare imperios necesar ca tânăra generaţie, elevii să ia cunoştinţă de faptele eroice ale înaintaşilor noştri. Vorbim aşadar de cei care au numele trecut în cartea de aur a istoriei, de eroii români.”, spunea tânărul profesor de istorie de la CNET.