Cartoful încins al guvernării României

Loading

La mai bine de o săptămână de la alegerile europarlamentare, sabotate ”democratic” de președintele Klaus Iohannis printr-un referendum aiurea, România pare că se află într-o fundătură politică. Coaliția guvernamentală PSD-ALDE și-a pierdut din legitimitate prin rezultatele slabe la ultimul scrutin iar marii învingători-PNL și USR-nu știu cum să valorifice această victorie. De fapt, PNL-USR-PRO-PMP doresc guvernarea dar se tem de uzură prematură iar programele lor politice  lipsesc. Căci programul politic ”Jos Dragnea!” a rămas fără obiect după ce Justiția noastră cea corectă și echidistantă, aia cu cei mai cinstiți și capabili magistrați din Europa, a arestat pe ”cel mai puternic om din România”.  Dintr-o dată, ca treziți dintr-un somn adânc, aflăm că Orban luptă cu IT-iștii, Barna și Cioloș își dau coate pentru a se plasa mai bine pentru Cotroceni iar pe Băsescu l-a prins trecutul de securist din umbră. Marele câștigător, bineînțeles dacă Justiția nu își va da din nou în petec, este Victor Ponta care poate face alianță cu ambele tabere cu profit maxim pentru el.

În tabăra Puterii e jale mare iar autoritatea unei conduceri este iluzorie atât pentru Dăncilă cât și pentru baroni. Singura șansă a PSD-ului este trecerea în opoziție doar că pentru asta este nevoie de o moțiune de cenzură. Și la organizarea Orban-Vâlceanu din Parlament, cu Ponta în ambele tabere, PSD-ul trebuie să își demită încă un guvern pentru a pleca acasă. Ideea că trebuie doar o demisie nu este practică pentru social-democrați care și-ar nemulțumi propriul electorat. Pentru oamenii care votează constant acest partid, PSD-ul trebuie să pară forțat să plece, mai ales că sunt încă de pus în practică multe promisiuni din programul votat majoritar de români în 2016.  Pe de altă parte, PSD-ul pare să fi scăpat de obligațiile față de bugetari  după ce  aceștia au votat masiv cu Opoziția în pofida salariilor crescute exagerat în anumite ramuri cum ar fi Sănătatea. Greu de crezut că acest sector va mai fi o prioritate chiar și în varianta supraviețuirii miraculoase a Guvernului. În ultimele zile, Viorica Dăncilă pare să conducă un guvern Iohannis, așa că rămânerea la guvernare chiar nu se justifică.

De cealaltă parte, în Opoziție lucrurile sunt și mai neclare, Orban-Bogdan și Barna-Cioloș fiind deja în luptă directă pentru un ”ciolan” mai mare. Părând că și-au făcut bine lecțiile, useriștii nu vor să salveze România acum ci pe anul viitor când le-o spune ”creierul”, dacă există, din spatele acestei formațiuni. Toată lumea face balet pe seama guvernării, nimeni nu s-ar da în spate de la niște contracte cu statul dar mâna care dă să fie tot pesedistă sau liberală. La asemenea calcule meschine, așteptăm șase luni ca să ce, încrederea primită de la electorat mai mult sau mai puțin meritat, s-ar putea evapora. Suntem în situația deloc fericită în care nimeni nu își dorește guvernarea-Putere și Opoziție-semn sigur că avem în România doar politicieni ”capabili”. Sau, ca să dăm Cezarului recunoașterea potrivită, apelăm la numeroșii laureați Nobel din Diaspora românească să ne scoată la liman. Îmi spune un prieten că n-ar fi prea mulți cei care să vină, atunci ”ghinion”! Să vedeți când s-o răci cartoful!

One Comment on “Cartoful încins al guvernării României”

  1. Domnule Somicu, pot sa pun pariu ca un Orban sau Rareș Bogdan prim ministru e mai rău ca Dancila. Nu pot mai mult!

Comments are closed.