Cu prilejul manifestărilor organizate în 27 martie 2018 de Consiliul Județean Gorj și de Societatea de Științe Istorice, filiala Gorj, va fi lansată lucrarea ”Maria Regina întregitoare de Țară și de Neam” semnată de istoricul gorjean Gheorghe Nichifor. Apărută la Editura Măiastra din Târgu-Jiu, în condiții grafice de excepție, volumul dedicat Reginei Maria se constituie într-un veritabil eveniment editorial. Cartea scrisă de prof. dr. Gheorghe Nichifor se adresează deopotrivă specialistului în istorie dar și publicului larg și aduce în actualitate una dintre cele mai importante personalități istorice ale României, suverana României din perioada 1914-1927.
Cartea în sine are o poveste aparte, care a început cu mai bine de două decenii în urmă, atunci s-a născut proiectul intitulat ”Regina Marii Uniri”, realizat de către profesorul Gheorghe Nichifor și fosta sa elevă, Maria Bizomescu. După mai bine de două decenii, Gheorghe Nichifor recidivează pe acest subiect cu o lucrare monumentală și scrisă altfel, adaptată cititorului contemporan. Chiar dacă nu au dispărut explicațiile din josul paginii, extrem de importante la un istoric care se respectă, stilul autorului Gheorghe Nichifor la maturitate este mult mai aerisit și adaptat unui public care vrea să vadă personajele istorice fără aura lor mitică și cu greșelile și slăbiciunile omenești. Din acest punct de vedere, cartea se citește ușor și vine cu multe informații mai puțin cunoscute sau din surse mai puțin exploatate până acum. Regina Maria nu este doar suverana cu faptele sale care poate au salvat dinastia și țara ci și femeia pătimașă care uneori și-a găsit alinare în alte brațe decât ale soțului legitim.
Rămâne de salutat faptul că această lucrare a văzut lumina tiparului în cadrul programului de manifestări culturale și sociale dedicate ”Centenarului Marii Uniri” aprobat prin Hotărârea Consiliului Local Târgu-Jiu nr 429 din 30 octombrie 2017.
Regina Marii Uniri
Lucrarea ”Maria Regina întregitoare de Țară și Neam” ne prezintă pe suverana României din vremurile dificile ale Primului Război Mondial lipsită de secrete, un ”om între oameni” după formula celebră a lui Nicolae Iorga. Avem în față un veritabil personaj de film, cu o copilărie de basm la Eastwell în provincia Kent din Marea Britanie și apoi cu asumarea titlului de prințesă a României și soție la o vârstă foarte tânără. Înainte de a fi regina României, Maria a dat dinastiei urmașii necesari dar a și devenit principalul personaj feminin al regalității românești deși regina Elisabeta era încă pe tron.
Identificăm un personaj sfâșiat de contradicții, într-o parte sarcinile Coroanei, inclusiv boala regelui Ferdinand care se va întinde pe trei decenii, iar în cealaltă dorințele unei femei frumoase, inclusiv cele mai cunoscute relații extraconjugale ale acesteia. ”Filmul” propus de Gheorghe Nichifor este însă unul foarte echilibrat și care ne dă dimensiunea personajului, foarte iubită de supuși și de armată pentru faptele sale, personaj monden pentru presa românească și internațională, regina învinuită de propriul fiu pentru instabilitățile acestuia și problemele făcute Coroanei. Mai mult, regina României Mari ni se dezvăluie pagină cu pagină, în toată complexitatea personalității ei, prin recurgerea autorului la însemnările lăsate posterității chiar de către suverană.
De fapt, chiar autorul cărții declară în ”Cuvântul înainte” că lucrarea de față ”se dorește nu numai o prezentare a mitului reginei Maria, cât mai degrabă o monografie ușor de înțeles pentru iubitorii de Istorie, de cele mai diverse vârste și plasare socio-profesională. Suverana românilor, prin statutul său socio-politic, face parte din categoria elitelor, zonă atacată de către istoriografia română tot mai curajos. Pe de altă parte, eroina noastră este un om, ca toți oamenii, indiscutabil mai umană și democrată decât mulți suverani ai lumii”.
Despre personajul principal al cărții, Maria Alexandra Victoria de Edinburg(1875-1938), regina României între 1914-1927, aflăm că se trăgea din două mari dinastii europene, era fiica lui Alfred, duce de Edinburg și Saxa-Coburg-Gotha, și a Mariei Alexandrovna, mare ducesă a Rusiei, singura fiică a țarului Alexandru al II-lea. Autorul cărții ne va purta, într-un ritm alert, de la copilăria din Marea Britanie și până la momentul când își va cunoaște noua țară, de la momentul urcării pe tron și până la dispariția regelui Ferdinand, de la regina mamă care nu poate activa în Regență până la trecerea acesteia forțată în anonimat și dispariția fizică. Sfârșitul pământean al reginei Maria este tratat de autor din mai multe perspective: Reînvierea mitului reginei Maria; Regina Maria în istoriografia comunistă; Perioada postdecembristă despre regina Maria etc. Cel mai consistent capitol al cărții, firesc în anul Centenarului României Mari, este intitulat ”În războiul Întregirii Neamului Românesc” și ne explică în amănunt de ce a fost atât de iubită de români regina Maria.
În anii războiului
Regina României Mari, încoronată la Alba-Iulia în 1922, a fost unul dintre cei mai importanți artizani ai Unirii, ”figura emblematică a înfăptuirii idealului național” după formula găsită de Gheorghe Nichifor. Găsim în această carte și o consistentă explicație a creării mitului de ”mamă a răniților” pentru regina Maria. ”…opinia publică va fi cu adevărat impresionată de serviciile aduse patriei de regina Maria în timpul războiului. Fără a ezita vreo clipă și-a arătat disponibilitatea de a schimba mantia regală cu uniforma de soră de caritate, în încercarea de alinare a suferințelor celor bolnavi și răniți. Toți cei care au cunoscut-o își amintesc că niciodată nu a ocolit munca și primejdia. Putea fi văzută nu numai în spitale, ci și pe străzile orașului Iași, fiind întotdeauna gata pentru a împărți ajutoare soldaților suferinzi și oamenilor săraci care îi ieșeau în cale. Primea o mulțime de lume, discuta, și nu doar de formă, cu oamenii politici, generalii și diplomații. Bătea moldova în lung și lat, de la un spital la altul și dintr-un sat în altul, aducând peste tot ajutoare, dar și o vorbă bună sau o mângâiere pentru fiecare. Capacitatea sa de a se apropia de oamenii simpli era de-a dreptul uluitoare.”, scrie Gheorghe Nichifor despre cea mai importantă regină a românilor.
Prezentul articol este o invitație la lectură, gestul pe care orice autor de carte îl așteaptă de la potențialii săi cititori. În cazul de față există avantaje în plus, nevoia românilor de modele în Istoria României și regina Maria îndeplinește aceste deziderate, anul Centenarului și revirimentul din ultima perioadă al imaginii Casei Regale a României sunt tot atâtea motive să vă procurați și să citiți cartea ”Maria Regina întregitoare de Țară și Neam” de Gheorghe Nichifor!