Cariera de lignit Roșia va funcționa și după 2026

Loading

În ultima ședință de Guvern, pe ordinea de zi a fost și proiectul de expropriere a imobilelor, proprietate privată care opresc extinderea Carierei Roșia.  Procedurile de expropriere continuă, în Gorj, dar sumele primite drept despăgubiri se aprobă doar prin Hotărâre de Guvern. Potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, Cariera Roșia va fi una din ultimele care se va închide. De asemenea, Termocentrala Rovinari va fi singura care va mai păstra două grupuri energetice pe bază de cărbune și după 2026.

Odată cu planul de extindere a celei mai mari mine de cărbune a Complexului Energetic Oltenia, Roșia de Jiu, au apărut câteva contestații din partea celor care au reclamat ca injuste sumele decise de guvern. Lucrurile au fost rectificate la ședința de guvern de săptămâna trecută.

Cariera Roșia Jiu se va extinde în perioada următoare lucru pentru care au fost alocate fonduri de către Complexul Energetic Oltenia pentru elaborarea documentațiilor cadastrale aferente realizării exproprierilor pentru cauză de utilitate publică de interes național.

Este vizat coridorul de expropriere aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru Cariera Minieră Roșia de Jiu. 

Potrivit Planului de restructurare și decarbonare, Cariera Roșia va fi principala  exploatare care  va avea continuitate și în care se va investi în continuare. Este singura carieră minieră în care se investește pentru extinderea fronturilor de lucru.

Subunitatea minieră deservește în principal Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Transportul cărbunelui la grupurile energetice se face direct cu ajutorul benzilor transportoare. Din acest motiv, la Termocentrala de la Rovinari se obține cel mai ieftin megawatt dintre toate termocentralele deținute de companie. Faptul că din procesul de producție a energiei pe bază de cărbune este exclus transportul combustibilului face ca menținerea în activitate a Carierei Roșia Jiu să fie una prioritară și să continue după 2026.