Nu cred că este o noutate pentru cineva că presa actuală românească, îndeosebi televiziunile, fac jocuri politice care aduc câștigarea alegerilor politice pentru unele partide, demit guverne sau coboară în sondaje uluitor pe cei plasați la un moment dat împotriva valului. Acest lucru îl fac probabil toate televiziunile dar una este mereu în frunte, vestitul PRO TV. Vă mai aduceți aminte de marele trust care în anii trecuți era iertat, nu degeaba, pentru datorii imense la statul român.
Dar nu la această situație vreau să mă refer, Realitatea Tv își bate joc de bugetul României de mulți ani, ci la faptul că PRO TV-o multinațională- face politică antiguvernamentală de mulți ani. Dacă știrile sunt scrise mai mereu într-o anumită tentă, de așteptat până la urmă, politica a ajuns până la personajele din ”Las Fierbinți”. Cum publicul pentru emisiuni gen ”Ferma”, ”Lecții de viață” sau serialul amintit este numeros, ne-o arată ratingurile postului, e clar că o anumită tabără politică va trebui să cotizeze la greu, cu banii românilor, la bunăstarea patronilor străini. Dar poate un asemenea subiect cu altă ocazie, ce ne interesează pe noi acum este că un post generalist, cel mai urmărit din România, face politică partizană dintr-un anumit interes financiar. Ca să înțelegeți, zeci de milioane de euro au fost pierduți de statul român pentru că anumite guverne-partide au dat scutiri, deloc întâmplătoare.
În această cheie trebuie să privim și cunoscuta emisiune a PRO TV ”România te iubesc”, un program cu ceva reușite pe seama defrișărilor sălbatice din România și alte câteva succese. Dar programul nu are o recunoaștere internațională, genul succeselor obținute de emisiunea ”În premieră” de la concurență, și ar trebui să ne gândim de ce se întâmplă acest lucru, poate specialiștii în televiziune știu ceva. Până la urmă, PRO-TV-ul se adresează unui public prea comercial dar e bine să știm și noi ce și cum dacă alegem să urmărim acest tip de emisiune. Nenorocirea este că și confrații din presă înghit asemenea fake-uri și asta nu este nici în regulă și ne arată cât de mult am decăzut cu toții.
Dar nu mi-am propus să analizez tot ce fac televiziunile, până la urmă la noi nu se urmărește ridicarea publicului ci coborârea din ce în ce mai jos spre el, ci ”loviturile de presă” care strică imaginea județului. Istoricul Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, a fost ”tăvălit” de emisiunea amintită pentru situația Culei Șiacu, aflată de ceva timp într-o stare avansată de degradare. Lăsând la o parte faptul că distinsul intelectual l-a primit printre cărțile sale pe reporter și l-a tratat ca pe un prieten, lucru deloc recomandat când te întâlnești cu o televiziune ”rivală” politic, realizăm după reportaj că nu rămânem cu nimic. Doctorul în istorie Gheorghe Nichifor, fostul director de liceu, nici nu are timp să ne spună că vorbim de un obiectiv de patrimoniu care a fost preluat de Muzeul Județean cu ani în urmă dar banii nu au existat nici un moment. Interesant de ce Primăria Slivilești nu se ocupă de acest obiectiv mai ales că înțelegem că nici proprietatea asupra pământului nu este publică. Și atunci, ce ar fi putut face autoritățile gorjene mai ales că avem și alte obiective în situații similare?
Chiar dacă o publicație locală și-a făcut un titlu de glorie din a ataca o personalitate cu nenumărate contribuții istoriografice chiar în paginile sale, vedem nivelul la care s-a ajuns în presa scrisă, Gheorghe Nichifor rămâne un dascăl de succes, un istoric premiat și cu operă solidă, un manager de școală care și-a pus amprenta asupra învățământului gorjean din ultimele decenii. Desigur,istoria nu va reține acest moment și, din nefericire, nici publicațiile care se pretează la așa ceva. Într-o lume în care valorile adevărate sunt tot mai puține, unii își permit luxul să arunce cu noroi în personalitățile adevărate. Să fie domeniul politic atât de toxic?
Stiti ca va pretuiesc dar asteptam sa spuneti mai multe despre un pensionar de lux la Directia pentru Cultura, Ciolacu jr., dar si despre angajații și conducerea Muzeului Județțean. PRO TV-ul a avut temă si a lovit in singurul care mai are ceva valoare in CJ dar asta e,poate altadata!
Profesorul Nichifor e o personalitate, va numărați printre cei care puteți sa ii stați alături, doamna de la Gorjeanul ce merite culturale are. Transmiteți domnului profesor ca ar trebui sa dea în judecata publicația, noi oricum ii suntem alături!
Eu nu am înțeles ce cauta Nichifor în toată discuția, Muzeul trebuia sa știe ce se întâmplă!
Da stimate domn ,manipularea este specifica si televiziunilor locale din Gorj…una dintre ele difuzeaza si de 5 ori zilnic un documentar in care prezinta un fotbalist de prin Moldova ca fiind primul gorjan care a jucat prin anii 90 in echipa nationala…primul si ultimul mare fotbalist cu origini gorjene a jucat in echipa nationala prin anii 1937,dupa razboi el a fost si un mare antrenor…nonprofesionalismul unor ziaristi loco arunca in uitare unica valoare in materie de fotbal pe care Gorjul a dat-o Romaniei…