Amenzi fără număr, de la organu’ de poliţie

Turiştii care au mers în această vară la Săcelu să se bucure  de efectele miraculoase ale apelor pline de substanţe minerale binefăcătoare şi nu s-au sculat devreme, au plecat cu un gust amar, e adevărat, la figurat. Asta pentru că afluxul de turişti a făcut ca parcările să fie pline, motiv pentru care ori au fost nevoiţi să parcheze foarte departe de bazine, ori să-şi lase maşinile în locuri marcate cu „Staţionarea interzisă”. Cei care au ales a doua variantă, au găsit sub ştergătoare câte o invitaţie, fără număr, de la „organul de poliţie”, care-i anunţa că ori primesc amendă pentru abatere dacă se duc la post, ori pentru neprezentare, dacă nu se duc.

„Cadou” de  la autorităţi pentru turiştii de la Săcelu
„Cadou” de la autorităţi pentru turiştii de la Săcelu

Întorşi de la plajă, turiştii care au ales să parcheze duminica trecută în zona în care este interzisă staţionarea, s-au trezit pe parbriz cu câte o hârtie bizară, care-i invita la postul de poliţie să-şi primească pedeapsa. În prima fază, unii dintre ei au luat în râs povestea, mai ales că adresa avea antetul „IPJ Gorj, P.P. Săcelu/ FN din 26.07.2009” şi era semnată de „Organ de poliţie”, e drept, cu ştampila instituţiei. Cu alte cuvinte, „fără număr de la organu’ de poliţie, mâncaţ-aş”, cum glumeau oamenii, ca să facă haz de necaz. Unii dintre ei au observat şi faptul că „organu’” nici nu prea ştie bine să scrie, pentru că, aşa cum se vede în facsimilul alăturat, e scris „a-ţi încălcat prevederile art….”
Oamenilor le-a dispărut, însă, zâmbetul de pe faţă, când au aflat din fluturaşul din parbriz că, aşa cum spune bancul, „ori ne prind indienii, ori ne papă crocodilii.” Asta pentru că aveau două variante. Ori se prezentau la postul de poliţie pentru a-şi încasa amenda pentru staţionare interzisă, ori riscau să fie sancţionaţi contravenţional, cu amendă cuprinsă între 540 lei şi 1200 lei, pentru neprezentare la invitaţia poliţiştilor.

Fără probe
Aşa cum am înţeles din surse neoficiale de la poliţie, pentru că încă nu am reuşit să obţinem o poziţie oficială a instituţiei, cine se duce la post, cade în capcană, iar majoritatea fac asta. Oamenii îşi iau pălăria de soare în mână şi se duc spăşiţi la post, unde recunosc că au încălcat legea, după care-şi primesc pedeapsa. Pentru cei care nu aleg această variantă, e drept mult mai puţini dintre cei prinşi în ilegalitate, situaţia e mult mai simplă. Chiar dacă vor primi amenda prin poştă, dacă o contestă au toate şansele să câştige, pentru că poliţiştii nu au nici un proces verbal semnat de făptaşi, nici fotografii făcute cu aparatură autorizată, cu care să dovedească faptul că maşinile erau parcate ilegal. amenda-sacelu-2Acum, nu că încurajăm încălcarea legii, dar, în primul rând, semnele de circulaţie nu sunt vizibile din ambele sensuri de mers şi, în acelaşi timp, maşinile parcate nu încurcau în nici un fel circulaţia, deci punerea unora dintre semne pur şi simplu nu se justifică. Tot neoficial, au exista poliţişti care ne-au recomandat să facem noi sesizare la Poliţia Rutieră, pentru ca administratorii de drum să renunţe la o parte din semnele care interzic staţionarea, sau măcar să construiască mai multe parcări.

Edilii se ceartă, turiştii suferă
Una dintre cauzele pentru care turiştii care vin la Săcelu au de suferit este sfada dintre primarul comunei Săcelu, Ion Voica şi directorul staţiunii, Constantin Rotaru. S-a ajuns până acolo încât a fost întreruptă alimentarea cu apă a staţiunii, sau drumul de la intrarea în staţiune a fost marcat cu dungă albă, unde se termină domeniul public şi începe proprietatea staţiunii. Mai mult, primăria s-a certat cu staţiunea pe agenţii economici care vindeau produse la tarabă, la poarta staţiunii, ajungându-se ca aceştia să treacă ba de o parte ba de cealaltă a liniei, în funcţie de fazele scandalului.
Aşa că, ce mai contează nişte biete semne de circulaţie şi nişte turişti ce pleacă de aici cu un gust amar.

One Comment on “Amenzi fără număr, de la organu’ de poliţie”

  1. niste jeguri politaii-pandaci care fac astain loc sa faca ordine cu adevarat. Daca vad ca este atata lume, ca primaria (alti nesimtiti) nu fac locuri, puteau sa lase in pace turistii, ca doar nu puteau lua masina in carca s-o parcheze in camera daca locuri nu erau! Legea mai spune ca pot da doar avertisment daca fapta nu este grava, ca in cazul de fata cand nu incurcau si, nu au avut de ales.
    Sa nu-i injuri sa nu-i spele nici Dunarea ori sa le zici sa-si ia doctorii de amezile alea pt ca sunt data cu rautate? Ba da!

Comments are closed.