20 de școli din Gorj în finala unui concurs de istorie dedicat Centenarului

Loading

 

La sfârșitul acestei săptămâni, 24 noiembrie 2018, se desfășoară etapa finală a Concursului Județean de Istorie  ”Centenarul Unirii Bucovinei și Transilvaniei cu România”, ediția I. Peste 20 de echipaje de elevi de gimnaziu își dispută premiile oferite de către organizatori. Proiectul educational face parte din Programul de activități al Consiliului Județean Gorj și Muzeului Județean de Istorie dedicat Centenarului și are drept scop conștientizarea tinerei generații asupra rolului Marii Uniri în evoluția României Contemporane.

Concursul se adresează elevilor de clasele a VII-a și a VIII-a de la nivelul județului și presupune realizarea unui referat/proiect despre contribuții la realizarea României Mari și un test de cultură generală din bibliografia Marii Uniri. Premiile sunt generoase iar câștigătorii vor fi răsplătiți și cu o excursie la Alba-Iulia de Ziua Națională.
Proiectul educațional dedicat Centenarului se bucură de sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Gorj, Serviciului Județean Gorj al Arhivelor Naționale și al filialei Gorj a Societății de Științe Istorice din România. Competiția s-a desfășurat în 31 de  școli gimnaziale din județ în 20 octombrie 2018 iar finala are loc  la Muzeul Județean în 24 noiembrie 2018.  Peste 400 de elevi au concurat în etapa locală pentru un loc în etapa finală.

Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean ”Alexandru Ștefulescu” , ne-a declarat în exclusivitate: ”Competiția dedicată Centenarului a antrenat sute de elevi de clasele a VII-a și a VIII-a din tot județul, mă bucur că am reușit să ajungem de la Novaci la Motru și de la Tg-Cărbunești la Tg-Jiu, plus în foarte multe localități rurale. Avem 20 de echipaje care vor fi răsplătite cu premii de 1500 lei(locul I), 900 lei(locul II) și 600 lei(locul III). Vor mai exista trei premii speciale și patru mențiuni. Cele 10 echipaje câștigătoare vor merge la Alba-Iulia de Ziua Națională, alături de profesorii lor”.

” Trebuie să mulțumim pentru implicare cadrelor didactice  de disciplina istorie care s-au implicat în desfășurarea acestui proiect. A fost o acțiune de voluntariat dedicată Centenarului și sprijinită de noi din dorința ca tot mai mulți  elevi să studieze și să aprofundeze momente semnificative din istoria națională”, a spus Marius Buzera, reprezentantul Asociației ȘCOALA GORJEANĂ.