Ziua națională fără tutun

Loading

In fiecare an, cea de-a treia joi din luna noiembrie, „Ziua Naţională fără Tutun“ are rolul de a atrage atenția asupra consecințelor nefaste ale fumatului. Cei implicați în aceasta luptă fac eforturi reale pentru a-i convinge pe tineri să nu înceapă să fumeze (ceea ce e considerat ideal) sau pentru ca fumătorii mai mult sau mai puțin înrăiți să renunțe la acest viciu.

Tabagismul este considerat la ora actuală drept principala cauză ce determină îmbolnăvirea si moartea prematură. Studiile de specialitate i-au atribuit un număr considerabil de boli iar prevenirea și combaterea sa a devenit una din principalele provocări pentru sănătatea publica.
Nicotina, componenta chimică principală a plantei de tutun, este un produs natural care actionează și la nivel creierului. Este unul dintre cele mai utilizate droguri, din păcate este încă legal. Patrunde cu usurință în organism si produce efecte psihoactive (calmare, relaxare, senzatia de bine și de plăcere) și modificari ale comportamentului.
Aceste reactii sunt principalul motiv pentru care fumătorii devin dependenți. Dar, deși fumăm pentru efectele plăcute, începem sa folosim nicotina pentru a evita senzatiile neplăcute ale sevrajului. Intram astfel într-un cerc vicios, nu mai este vorba despre o simpla plăcere, ci despre o nevoie, cea de administrare a unei noi doze.
Dependența este un fenomen caracterizat prin nevoia imperioasă sau persistentă de a continua utilizarea produselor din tutun , ignorând consecințele apărute în plan fizic , psihic sau social , în vederea obținerii unei stări de bine sau pentru a evita starea de rău generală de întreruperea utilizării.
Toleranța este fenomenul de adaptare a organismului la prezența tutunului, determinand nevoia de a consuma din ce in ce mai mult!
Sindromul de sevraj (abstinență) reprezintă un ansamblu de simptome fizice si psihice care apar in absenta nicotinei: dorinta arzatoare, furie, iritabilitate, anxietate, dificultăți de concentrare, somnolență, oboseală, foame, câștig ponderal, neliniște și nerabdare. În general, simptomele de sevraj încep în decurs de o zi de la renunțarea la nicotină, sunt mai puternice in primele 14 zile si incep să se reduca la aproximativ o lună după ce ai oprit fumatul. Dorinta arzătoare de nicotina poate persista si 6 luni.
Sevrajul poate fi o experienta foarte supăratoare, se caracterizeaza deseori prin tristete semnificativa si scaderea capacitatii de functionare in mediul social si la serviciu.
Simptomele de sevraj ce apar in lipsa nicotinei sunt marea piedica in incercarile de renuntare la fumat!

Beneficiile renunțării la fumat
După 20 min.bătăile inimii se normalizează
După 12 ore nivelul oxigenului în sînge revine la normal
Între 1 și 9 luni veți începe să respirați mai bine iar tusea va scădea în intensitate
După 1 an riscul de boală coronariană (boala arterelor inimii) este redus la jumătate față de un fumător
După 5 ani riscul de accident vascular cerebral incepe să scadă brusc
După 10 ani riscul de cancer pulmonar este de 30-50% din al celor care continuă să fumeze
După 15 ani riscul bolii cardiace ischemice este similar cu al nefumătorilor.
De asemenea, încetarea fumatului, indiferent de vârsta la care are loc, crește speranța de viață, comparativ cu cei care continuă să fumeze.

Este bine de știut!
Un fumător viciază aerul a zeci de oameni cu care își împarte locul de muncă,de agrement sau locuință
Fumatul pasiv (expunerea nefumătorilor la fumul de țigară) este la fel de dăunător
Fumul unei țigări conține peste 4000 de substanțe chimice, dintre care cel puțin 40 sunt cancerigene
Fumul de țigară conține o cantitate mare de monoxid de carbon care inhibă funcția de oxigenare a creierului și inimii, care sunt organe vitale
Dacă tu sau prietenii tăi aveţi o problemă legata de fumat sau doriţi să vă implicaţi în prevenirea fumatului, trebuie să ştiţi că Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog din judeţul vostru vă poate ajuta:
CPECA Dolj – 0251-415.460, cpecadolj@yahoo.com
CPECA Gorj – 0253-218.000, cpecagorj@yahoo.com
CPECA Mehedinţi – 0252-333.143, antidrog_mehedinti@yahoo.com
CPECA Olt – 0249-411.177, antidrogolt@yahoo.com
Puteti adresa intrebari EUROPROTECTOR:
E.mail:  ro_protector@yahoo.com.