Zilele Comunei Bălești la ediția a IV-a

Loading

La fel ca în fiecare an, Primăria şi Consiliul Local Băleşti au dedicat perioada 6-8 septembrie locuitorilor comunei. De la jocul popular şi voia bună la întreceri sportive, totul completat cu lansări de cărţi şi site-uri de Internet, Zilele Comunei Băleşti au oferit cu un buget de criză momente extrem de plăcute pentru locuitori. Doi dintre fii cei mai de seamă ai comunei, medicul Constantin Copotoiu şi omul de afaceri Nicolae Bâlteanu, au primit titlul de „cetăţean de onoare” al comunei Băleşti.

dansuri-populare-balesti
Ca în fiecare an, dansul popular si cantecul popular au fost preocupari ale tinerilor din Balesti

Trei zile de manifestări
În perioada 6-8 septembrie 2010 se desfăşoară la Băleşti cea de-a treia ediţie a manifestărilor reunite sub titulatura ZILELE COMUNEI BĂLEŞTI. Timp de trei zile participanţii vor parcurge un maraton de activităţi cultural-sportive ce vor culmina cu hramul satului, Sfânta Maria Mică, în 8 septembrie 2010.
Manifestările au debutat în  6 septembrie 2010, cu o şedinţă festivă a Consiliului Local Băleşti unde s-au decernat şi două titluri de „cetăţean de onoare” pentru eminentul medic Constantin Copotoiu şi cunoscutul om de afaceri Nicolae Bâlteanu. Prima zi s-a încheiat cu Festivalul de Dansuri Populare ”Brâuleţul” unde s-au înregistrat mai multe momente:
recital al Ansamblului « MARIA APOSTOL » din comuna Runcu, judeţul Gorj; recital al Ansamblului “BRÂULEŢUL” al Casei de Cultură Băleşti ; program artistic susţinut  de elevii de la Şcoala Generală Ceauru coordonaţi de prof. Constantin Negrea ; spectacol de dansuri populare al elevilor de la Şcoala Generală Ceauru, secţie externă a Şcolii Populare de Artă. Nu a lipsit Hora Satului la Băleşti.
Cea de-a doua zi a fost dedicată unor momente culturale găzduite de Şcoala Generală Ceauru. Cele mai importante evenimente petrecute au fost : lansarea site-ului de internet al Şcolii Generale Ceauru, realizatori profesorii Cornel Şomâcu şi Andrei Popete-Pătraşcu ; lansarea volumului II din ciclul ”Comuna Băleşti-Colecţie de documente”, autor jr. Daniel Cismaşu ; lansarea lucrării “FILE DIN ISTORIA ŞCOLII GORJENE”, autor prof. Cornel Şomâcu ; lansarea volumului de versuri “ÎNGERI LA ZID”, autor prof. Andrei Popete-Pătraşcu. Ca o tradiţie de câţiva ani, s-a înregistrat o şedinţă festivă a Cercului de Istorie « Antonie Mogoş » de la Şcoala Generală Ceauru dedicată istoriei învăţământului de pe meleagurile comunei Băleşti. Seara s-a încheiat cu un recital al formaţiei Emil şi Nicoleta Lăcătuşu dar şi un microrecital Valentin Petruţa.
Pentru ziua de 8 septembrie programul include o slujbă religioasă festivă dedicată Sfintei Maria Mică dar şi decernarea unor diplome pentru cetăţenii care au împlinit 50 de ani de la căsătorie. În fiecare seară locuitorii au participat la Hora Satului.

zilele-comunei-balesti
Primarul comunei Balesti si autorii cartilor lansate de Zilele Comunei

Cărţile şi autorii lor
„A fi poet nu mai înseamnă să porţi sub cămaşă o aripă îngerească, să faci din sângele tău o torţă veşnic arzând, să crezi că miracole sunt iarba, arborii, fluturii, fiecare apus sau răsărit de soare” ne mărturiseşte poetul Andrei Popete-Pătraşcu. Convins fiind că poezia rămâne un spaţiu inepuizabil de redefinire a sinelui („nimic / din ce este / nu pare a fi / nici acest / peregrin / – sufletul meu – / izgonitor / de îngeri…”), acesta a publicat, după mai bine de cinci ani, versurile scrise la Cluj-Napoca, în capitala Ardealului. Cartea de poezii, sugestiv intitulată „Îngeri la zid”, este direcţionată pe coordonatele transcederii unei realităţi, uşor dezamorsată, către un univers oniric, filigranat şi criptat deopotrivă în metafore atent construite de autor.
Dan Cismaşu, cercetător în cadrul Direcţiei Judeţene Gorj a Arhivelor Naţionale, ne asigură: ”Documentele despre  Băleşti sunt extrem de numeroase  iar efortul nostru  abia a ajuns la sfârşitul secolului al XIX-lea. Ţin să remarc  colaborarea cu Primăria şi Consiliul Local Băleşti dar şi cu Şcoala Generală Ceauru. Vor urma şi alte volume din acest proiect.”
Inginerul Aristică Paicu, primarul comunei Băleşti, ne spunea: ”Mă bucur că am reuşit să facem şi în acest an ZILELE COMUNEI. Ne-am limitat la costuri simbolice dar sperăm că cetăţenii se vor simţi bine. Ţin să remarc că în comunitatea noastră şcoala îşi păstrează rolul de principal focar de cultură.  Cele trei lucrări semnate de domnii profesori Cornel Şomâcu şi Andrei Popete-Pătraşcu şi domnul jurist Dan Cismaşu ne arată că în comunitatea noastră cultura joacă un rol de cinste.”