Victor Ponta, un presedinte pentru PSD

Loading

codrin-scutaruÎn câteva zile va avea loc mult aşteptatul Congres al PSD. Până în prezent se conturaseră în mod clar candidaturile certe ale actualului preşedinte Mircea Geoană dar şi cele ale lui Adrian Năstase, Cristian Diaconescu si ale lui Miron Mitrea. Năstase a fost în ultima perioadă cel care a evaluat evoluţia partidului, i-a dat diagnoza de sociolog şi a venit, aşa cum îi sta bine unui candidat la şefia partidului, cu un program politic. Miron Mitrea, bănuit de colegii săi de o înţelegere secretă cu Cotroceniul şi de o dorinţă, mai degrabă o împietate în forurile PSD, de a reveni la guvernare cu PD-L, a fost mai degrabă activ în scrisorile deschise din mediul online şi blogosferă. Cristian Diaconescu, un personaj elegant şi educat, fost ministru al afacerilor externe, crescut în maniera diplomatică a fostei echipe de aur a discipolilor lui Adrian Năstase în perioada 2000-2004, cu toate că are trecere în media şi este apreciat inclusiv de către celelalte partide, nu se bucura de un sprijin real în organizaţiile partidului, cele care până la urmă decid cine le va conduce.
PSD, devenit mai degrabă un partid de structură confederativă decât unul naţional, îşi doreşte prin intermediul delegaţilor săi să îşi voteze o conducere în care toate aceste tabere, grupări, centre de interese locale să fie reprezentate. Un nou candidat a apărut brusc şi neaşteptat pentru unii (noi il anunţasem ca fiind cert de mai bine de o lună) în urma retragerii candidaturii lui Adrian Năstase. Victor Ponta, membru al aceleiaşi golden team de tineri lideri PSD cultivaţi de fostul premier în perioada sa de glorie, cumulează atât educaţia necesară unui discurs intelectual cât şi acea capacitate de a vorbi pe limba “baronilor” locali ai partidului, cei în faţa cărora nu s-ar fi impus niciodată un tip gen Cristian Diaconescu şi care ar fi fost mai degrabă speriaţi de posibila revenire în forţă a lui Adrian Năstase, liderul care putea sparge din nou centrele de putere locale pentru a le reconfigura.
Ce poate avea Victor Ponta în spate? 1) Propria sa capacitate de negociere cu liderii locali şi regionali ai PSD, puterea de a nu se intimida în faţa acestora; 2) Sprijinul unor lideri autentici ai PSD care au demonstrat în trecut că pot creşte capacitatea organizaţională  a partidului precum şi autenticitatea imaginii de stânga în România şi UE, precum Adrian Năstase, Adrian Severin sau chiar Ion Iliescu; 3) Posibilitatea de a negocia prin intermediul socrului său Ilie Sârbu intrarea la guvernare sau susţinerea PD-L pe anumite proiecte. Ca imagine, Victor Ponta s-a detaşat mereu prin stăpânire de sine, încredere în forţe proprii, o uşoară aroganţă dar s-a sedimentat ca profil de tânăr de succes, educat şi cu viziune. Soţia sa este de asemenea unul din tinerii cei mai valoroşi din PSD şi poate fi un element în plus pentru succes. Vor putea însă toate acestea să învingă calculul delegaţilor orchestrat de Marian Vanghelie şi Liviu Dragnea? Matematic nu. Poate doar prin trecerea legiunilor de baroni locali în spatele challengerului în timpul congresului de sâmbătă…