Vasile Popeangă: „Cu PD-L-ul nu se poate convieţui”

Loading

Deputatul PSD de Gorj, Vasile Popeangă, e convins că coaliţia de la guvernare nu se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale, în ciuda fricţiunilor apărute în ultimul timp. Cu toate astea, el spune că PSD-ul a făcut bine că a intrat în coaliţie cu PD-L- ul, pentru că nu exista altă soluţie, la acel moment, dar că cu acest partid nu se poate convieţui.

vasile-popeangaReporter: Cât va rezista coaliţia PD-L- PSD, în opinia dumneavoastră, având în vedere fricţiunile apărute în ultimul timp?
Vasile Popeangă:
Coaliţia va rezista până după alegerile prezidenţiale, în ciuda problemelor din ultima perioadă. Asta pentru că sunt prea mari interesele pentru ambele partide, iar la amândouă primează interesul naţional. Iar interesul naţional aduce în faţa tuturor două probleme asupra cărora partidele din coaliţie trebuie să se aplece: măsurile anticriză şi păstrarea locurilor de muncă.
R: Dacă astea sunt cele două probleme pentru partidele din coaliţie, de ce apar toate aceste discuţii din ultimul timp, care nu au nici o legătură cu ele?
V.P.:
În afara acestor două probleme, restul sunt discuţii politicianiste, menite să distragă atenţia presei de la ele, în timp ce partidele din coaliţie se apleacă foarte serios asupra vieţii reale a românilor. Restul declaraţiilor, indiferent de cine sunt date, sunt teme aruncate de oamenii politici în dezbatere publică, pentru a menţine tensionată viaţa politică.
R.: De ce vor politicienii să menţină tensionată viaţa politică?
V.P.:
Pentru a dă de lucru presei, care, altfel, ar fi nevoită să acorde mai mult timp problemelor oamenilor. Ori, presa nu mai e interesată de aceste subiecte, pentru că a constatat că degeaba le prezintă, pentru că nu există nici o reacţie. Aşa că presa s-a adaptat la viaţă şi la temele care măresc tirajele.
R. Revenind la coaliţie, spuneaţi că nu se va rupe. Cum se va reuşi ca ea, de acum înainte, să funcţioneze, pentru că semnalele arată că nu mai e cale de înţelegere?
V.P.:
Probabil că o parte din problemele pe care le ridică unul sau altul din partenerii de coaliţie vor fi preluate şi se va încerca rezolvarea lor. Ca o părere personală, însă, e greu să faci coaliţie cu PD-L-ul, vezi alianţele 1996- 2000 şi 2004-2008, pentru că niciuna dintre ele nu a rezistat.
R.: Păi, dumneavoastră, PSD-ul, ştiaţi în 2008 despre cele două alianţe care nu au rezistat. De ce aţi mai intrat în coaliţie cu PD-L-ul? E bine sau e rău că aţi făcut asta?
V.P.:
Că am intrat în coaliţie e un lucru bun , pentru că nu era altă soluţie în acel moment. Dar nu poţi să convieţuieşti cu ei, pentru că ei au cu totul alte interese, uneori, faţă de interesul public. Vezi Gorjul, unde Adriean Videanu nu a înţeles că e nevoie de o coaliţie care să conducă mineritul.
R.: Apropo de minerit, ce părere aveţi despre presupusul furt de cărbune descoperit de curând?
V.P.:
Nu a fost nici un furt. Au fost raportări fictive de care cine le-a făcut trebuie să răspundă, în speţă şefii de cariere de la Lupoaia şi Roşiuţa.
R: Bun, la Lupoaia a fost ani la rând, acelaşi şef de carieră, Ghiga, dar la Roşiuţa s-au perindat mulţi, care trebuie să răspundă? În plus, cine poate demonstra când au apărut raportările fictive, iar dacă şefii de carieră au făcut asta, nu cumva li s-a impus?
V.P.:
Păi, în primul rând, trebuie cerute declaraţii tuturor şefilor de carieră, iar aceştia au posibilitatea să spună şi când s-au produs raportările fictive şi cine i-a instigat să o facă. Dar, oricum, trebuie să răspundă pentru faptele lor, chiar dacă le-au făcut instigaţi de alţii. Asta nu-i absolvă de vină.