Vasile Pintea şi Chagall, la Târgu Jiu

Loading

Artistul plastic Vasile Pintea a încântat auditoriul cu istorisirile despre momentul când intrat pentru prima dată în cel mai mare atelier de gravură din lume
Artistul plastic Vasile Pintea a încântat auditoriul cu istorisirile despre momentul când intrat pentru prima dată în cel mai mare atelier de gravură din lume

Muzeul Judeţean Gorj găzduieşte, în perioada 17 mai- 17 iunie 2012, expoziţia personală de pictură şi grafică a artistului plastic Vasile Pintea. Alături de lucrările sale, sunt expuse şi câteva originale ale unor artişti celebri din străinătate, aflate în colecţia lui personală, printre care schiţe ale lui Marc Chagall.
Expoziţia a fost vernisată joi, 17 mai 2012, în prezenţa a numeroşi iubitori de artă din Gorj, care au dorit să-l cunoască personal pe marele pictor, grafician şi gravor Vasile Pintea.
Profesorul Ion Mocioi a fost cel care a făcut cronica expoziţiei, acesta având numai superlative pentru cel care este denumit de Octavian Barbosa în prefaţa catalogului expoziţiei. „pictor, gravor şi desenator de înaltă clasă, ce excelează în toate cele trei direcţii fundamentale ale artei contemporane.”
Colecţionar împătimit, Vasile Pintea păstrează şi acum, cu sfinţenie, lucrări ale unor artişti celebri, printre care câteva schiţe ale lui Chagall, ce pot fi şi ele admirate, în sala a treia a expoziţiei.
Spre deosebire de alţi artişti plastici modernişti care duc abstractul atât de departe încât privitorul nu înţelege lucrarea cu titlul în faţă, Vasile Pintea îmbină clasicul cu modernul, celebrând frumuseţea feminină, face culoarea să strălucească, iar lucrările sale aduc bucuria şi optimismul în ochii celor care se opresc în faţa lor.
Vasile Pintea este artistul care a ilustrat ediţia franceză a Ciulinilor Bărăganului de Panait Istrati, deţinător a multiple premii şi medalii, autor în expoziţii personale şi de grup, atât în ţară cât şi în străinătate. Şi, cu toate că e ardelean din Sarmăşu de Harghita, a primit titlul de cetăţean de onoare al oraşului Timişoara în care locuieşte, în semn de recunoaştere a valorii operei sale.