USLI Gorj cere dreptate pentru personalul nedidactic

Loading

Constantin Huică încearcă să câştige drepturile cuvenite pentru personalul nedidactic
Constantin Huică încearcă să câştige drepturile cuvenite pentru personalul nedidactic

Conducerea Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ Gorj  a demarat o acţiune de strângere a petiţiilor individuale ale personalului nedidactic din judeţ care vor fi centralizate şi înaintate Ministerului Educaţiei Naţionale şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. USLI Gorj va depune petiţii la Instituţia Prefectului Gorj şi la organizaţiile politice reprezentative în Parlament.
Constantin Huică şi Vasile Mija, cei care asigură conducerea USLI Gorj, au susţinut în această săptămână o conferinţă de presă menită să atragă atenţia asupra situaţiei dramatice în care se află personalul nedidactic din învăţământul românesc. Personalul nedidactic a ajuns să aibă salarii sub minimul pe economie, lucru care contravine şi legii şi pune pe aceşti oameni în situaţii disperate. Constantin Huică, preşedinte USLI Gorj remarca: „ Personalul nedidactic din învăţământul românesc care asigură buna desfăşurare a procesului didactic în condiţii normale de curăţenie, de întreţinere a utilităţilor şcolare, nu are aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi membrii de sindicat din învăţământ. Ei sunt trataţi ca şi cum ar fi personal second hand sau ca şi cum au fost cândva iobagii pe moşiile de demult. Ei au un singur drept: să muncească cât de mult şi pentru bani puţini!”
Vasile Mija spune că „la ora actuală, în învăţământ există personal didactic auxiliar cu studii medii, cu un salariu de 1200-1500 lei, iar personal nedidactic cu  şcoală profesională şi liceu industrial, cu 30 de ani vechime, cu salariu de 500-750 lei. Dorim drepturi egale pentru toţi membrii de sindicat.”

Revendicări

USLI Gorj solicită pentru personalul nedidactic: decontarea navetei; spor de fidelitate şi de stabilitate; spor de praf şi muncă în condiţii penibile; scutirea de taxe la înscrierea în învăţământul superior pentru copiii  lor; scutirea de plată a cazării în cămine şi cămine studenţeşti a copiilor lor; plata orelor suplimentare; plata orelor lucrate sâmbăta şi duminica şi în sărbători legale (dublu); un salariu decent, în funcţie de munca prestată, comparativ cu omologii lor din alte sectoare de activitate. Pentru susţinerea acestor revendicări,  USLI Gorj a demarat o acţiune de strângere a petiţiilor individuale care vor fi centralizate şi înaintate Ministerului Educaţiei Naţionale şi Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ. USLI Gorj va depune petiţii la Instituţia Prefectului Gorj şi la organizaţiile politice reprezentative în Parlament.
Cornel Şomîcu