Universitatea ”Constantin Brâncuși” a pierdut jumătate din numărul de studenți în 10 ani

Loading

Universitatea ”Constantin Brâncuși” (UCB) din Târgu-Jiu nu trece prin cele mai fericite momente din existența ei, a pierdut mai mult de jumătate din numărul de studenți care îi avea în urmă cu 10 ani iar la nivelul conducerii, președinte Senat-Rector, relațiile sunt cel puțin tensionate. Rectorul Luminița Popescu a prezentat public rezultatele raportului de activitate pe anul trecut, document care i-ar putea aduce demiterea după informații apărute pe surse.

Luminița Popescu, rectorul Universității “Constantin Brâncuși”  din Târgu-Jiu, a prezentat în fața presei locale raportul privind starea UCB pe anul 2016. Conducerea UCB vorbește de  progrese evidente pe toate domeniile, atât în privința activității didactice, cât și la capitolul cercetare științifică, dar și în ceea ce privește dezvoltarea patrimoniului.“Pe toate domeniile sunt înregistrate progrese, fie că vorbim despre activitatea didactică, cercetarea științifică dezvoltarea patrimoniului sau infrastructura didactică, ori activitățile studențești”, a declarat  Luminița Popescu, rectorul Universității “Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu.

Starea UCB în cifre și date

Potrivit conducerii UCB, în  anul 2016 au fost autorizate 4 programe de studii de master, 2 programe de studii universitare de licență, au fost aprobate de MEN 22 de programe postuniversitare de formare și dezvoltare profesională continuă, învățământ cu frecvență și două programe de formare continuă. Au mai fost înaintate către ARACIS rapoartele de autoevaluare pentru autorizarea următoarelor programe de studii de masterat: „Securitate și relații internaționale” și „Kinetoterapia în afecțiunile ortopedice și traumatologia sportivă”. Tot în anul 2016, în cadrul DPPD, au fost acreditate două programe de formare continuă, un al treilea fiind încă în evaluare. Anul 2016 a fost un an bun pentru Universitatea „Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu și în plan științific. Au fost organizate numeroase conferințe științifice, multe dintre ele în colaborare cu universități din străinătate.

Luminița Popescu spune că UCB  are o situație stabilă din punct de vedere financiar, cu toate că veniturile înregistrate anul trecut au fost de 22, 4 milioane lei, cu circa 20% mai puțin față de anul 2015, când încasările au fost de peste 28 milioane de lei. De asemenea, și numărul de studenți a scăzut de la 2921 la 2.763, situația fiind generală în toată țara. „Au scăzut veniturile obținute ca urmare a proiectelor. În 2015 am avut 11 proiecte POSDRU în implementare. Veniturile din proiecte au scăzut în anul 2016 pentru că s-au încheiat proiectele POSDRU, care nu afectează veniturile de bază și funcționarea universității. Nu se pune problema de restructurări. Întotdeauna anul fiscal s-a încheiat pe plus”.

 

Rectorul, în dizgrație!?

După informațiile apărute în spațiul public, Luminița Popescu ar putea să își piardă mandatul de rector în urma evaluărilor Senatului UCB. Raportul prezentat de rector va fi supus analizei și aprobării Senatului Universității, care se va întruni în ședință pe data de 31 martie. În cazul în care raportul nu va fi aprobat, atunci va începe procedura de demitere a rectorului. „Pe tematica ședințelor de Senat, acest raport figurează pentru ședința din 31 martie. Raportul se analizează în comisiile de specialitate ale Senatului și poate fi aprobat, amânat cu observații din partea comisiilor sau poate fi respins, iar, atunci, în baza contractului de management încheiat între Senat și rector, este condiție de declanșare a procedurii de demitere a rectorului”, a declarat rectorul UCB, Luminița Popescu, în fața presei locale.

În presa locală au apărut informații privind neînțelegerile din ultima perioadă între Adrian Gorun, președintele Senatului UCB și Luminița Popescu. Aceasta a declarat în fața presei că între rector și președintele Senatului există o relație instituțională.