Ultima reuniune dintr-un Proiect Comenius Multilateral

Loading

47 de elevi și cadre didactice din Spania, Polonia și Turcia au fost în această săptămână oaspeții Școlii Gimnaziale ”Antonie Mogoș” Bălești, ultima reuniune din Proiectul Comenius Multilateral ”Moștenirea trecutului-temelie pentru viitor”. Școala din Gorj a fost coordonatoarea acestui proiect care a vizat printre altele asemănările identificate între cele patru țări pe diverse direcții de investigație.

Oaspeții străini au fost fascinați de tradițiile și obiceiurile locale păstrate de elevii din Bălești
Oaspeții străini au fost fascinați de tradițiile și obiceiurile locale păstrate de elevii din Bălești

Școala Gimnazială ”Antonie Mogoș” derulează în perioada 2013-2015 Proiectul Multilateral Comenius ”Heritage of the past-foundation for the future” cu parteneri din Polonia, Turcia și Spania. Proiectul câştigat de profesorii şi elevii Şcolii Gimnaziale „Antonie Mogoş”  Ceauru a inclus 32 de mobilităţi în Polonia, Turcia și Spania, jumătate dintre acestea fiind pentru elevi.
Proiectul Multilateral Comenius „Heritage of the past – foundation for the future” („Moștenira trecutului – temelie pentru viitor”) a avut ca scop sensibilizarea prin diferite forme de învățare a diversității culturale și lingvistice, prin valorificarea trecutului și a tradițiilor. Elevii din cele patru țări au căutat subiecte, au interacționat și au realizat împreună o serie de produse finale ale acestui proiect, care au constat în broșuri, postere, afișe, pliante, cărți și CD-uri și un site care va rămâne o puncte de legătură și în perioada următoare, după ce proiectul oficial se încheie.
Elevii și profesorii din Bălești au fost în Polonia(mai 2014), Turcia(octombrie 2014) și Spania(martie 2015). Profesori și elevi încearcă să identifice prin scris, imagine și artă interferențele ce leagă cele patru țări și s-a văzut că nu sunt deloc puține.
” Concluzia acestei perioade de colaborare este că deși suntem diferiți avem atâtea lucruri care ne unesc în marea familie europeană. Indiferent unde am mers, la Korycinie în Polonia, la Konya în Turcia sau la Sevilia în Spania, nu doar că am fost bine primiți, ca prieteni și colaboratori, dar am creat legături frumoase care vor continua și în anii următori. Colaborarea noastră a inclus șase teme mari, tratate de fiecare țară separat dar și în comun, rezultatele fiind publicate pe site-ul proiectului sau în diverse publicații editate cu acest prilej. ”, a declarat profesorul Cornel Șomîcu, coordonatorul proiectului.
Oaspeții din străinătate au avut un program foarte dens care a inclus vizite în școala gazdă, la Muzeul Județean ”Alexandru Ștefulescu”, inclusiv la Curtișoara, vizitarea orașului lui Brâncuși dar și a altor obiective turistice din România. Impresia generală, exprimată mai ales de reprezentanții Poloniei și Spaniei, este că avem o țară frumoasă și vor reveni în Gorj ca turiști sau în alte proiecte educaționale.
În zilele în care au stat la Bălești, oaspeții străini s-au întâlnit cu primarul comunei, inginerul Aristică Paicu, cu inspectorul școlar general, profesorul Ion Ișfan, cu inspectorul școlar cu munca educativă, profesorul Grigore Alexandrescu.

Daniel Drumen