Titlul ”Școală Europeană” pentru trei licee gorjene

Loading

Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice a publicat lista unităţilor de învăţământ preuniversitar care au obţinut anul acesta certificatul de ”Şcoală Europeană”. Printre cele 60 de instituţii declarate câştigătoare ale competiţiei anul acesta se numără şi trei licee din judeţul Gorj. Interesant că două instituții de învățământ de tradiție ale Gorjului-CNTV și CNSH-au ratat acest concurs. Festivitatea de premiere s-a desfășurat marți, 16 iunie 2015, la Palatul Parlamentului.

După trei ani, titlul „Școală Europeană” se pierde, dacă liceele nu vor confirma că-l merită în continuare
După trei ani, titlul „Școală Europeană” se pierde, dacă liceele nu vor confirma că-l merită în continuare

Cele trei unităţi de învăţământ preuniversitar din Gorj care au primit anul acesta titlul de Şcoală Europeană sunt: Colegiul Tehnic „General Gheorghe Magheru” Târgu-Jiu, Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Târgu-Jiu şi Liceul Tehnologic Baia de Fier. Nu au promovat acest concurs Colegiul Național ”Tudor Vladimirescu” și Colegiul Național ”Spiru Haret”.
Lansată în 2004 ca semn al recunoaşterii contribuţiei şcolilor româneşti la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, competiţia pentru obţinerea certificatului „Şcoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale. Competiția se adresează tuturor unităţilor de învăţământ preuniversitar care au fost şi sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.
Certificatul „Şcoală Europeană” este valabil pentru o perioadă de trei ani, după care şcoala trebuie să candideze din nou pentru a reconfirma titlul obţinut. Pentru această competiţie se iau în considerare activităţile/proiectele/programele derulate de şcoli prin programele Comisiei Europene, ale Parlamentului European și alte altor instituții europene (Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, Erasmus+, eTwinning, Euroscola, Juvenes Translatores, Europa-casa noastră, Lider European etc.), cele derulate de şcoli în parteneriat cu ambasade, universităţi şi şcoli din Uniunea Europeană, companii europene, asociaţii profesionale europene, ONG–uri cu scop educaţional/de formare profesională care activează la nivel european etc. şi cele finanțate din fonduri structurale, în care școala este aplicant sau partener.
Câștigătorii au primit câte 5000 de lei fiecare, sume care pot fi folosite în dotarea școlilor.