Țara Valahiei Mici, pe Internet

Loading

Casele țărănești de la Curtișoara, icoanele de vatră ale artistului-meșter Pompiliu Ciolacu, din Târgu Jiu, crucile de la Măceșu sau machetele din lemn primenite de Ionel Traian, din Cărbunești – toate sunt comori ale tradiției populare gorjenești, promovate astăzi de un proaspăt website contruit de tineri olteni, pentru toți oltenii.

Meșteșugurile tradiționale sunt pe cale de dispariție și au nevoie de promovare
Meșteșugurile tradiționale sunt pe cale de dispariție și au nevoie de promovare

„Țara Valahiei Mici” este proiectul finalizat de curând de Asociația CREEAZĂ ROMÂNEȘTE , din Podari, judetul Dolj, ce a avut ca scop construirea unui website care să promoveze meșteșugurile populare tradiționale din Oltenia, meșterii olteni, mai tineri sau mai puțin tineri, precum și tinerii cu talent jurnalistic din zonă. Implementat prin Programul Tineret în Acțiune al Uniuniii Europene, proiectul ”Țara Valahiei Mici” s-a desfășurat pe parcursul a șapte luni și a urmărit mai multe obiective: dezvoltarea competențelor de selecție, analiză, sinteză și redactare a informațiilor, a abilităților de comunicare, mobilizare, lucru în echipă și organizatorice ale participanților; dezvoltarea competențelor tinerilor de realizare a unui site informativ, dezvoltarea spiritului antreprenorial al tinerilor prin promovarea talentului meșteșugăresc și a celui jurnalistic.

Echipa

La implementarea acestui proiect, au participat membrii Asociației CREEAZA ROMÂNEȘTE, 7 tineri voluntari din județul Dolj, precum și 11 studenți la Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din Craiova. Împărțiți în echipe, aceștia au bătut Oltenia în lung și-n lat, căutând meșteri populari în toate cele 5 județe: Gorj, Dolj, Olt, Mehedinți și Vâlcea. Tinerii le-au luat artiștilor populari interviuri, i-au fotografiat în atelierele lor, la lucru, sau la expoziții, au redactat apoi articolele pe care le-au publicat in cele din urmă pe site, pentru a face cunoscute și altora bogăția de opere artistice și dragostea pentru tradiție care continuă să trăiască pe aceste meleaguri.

Arta populară, rodnică pentru suflet și buzunar
case-curtisoara cruci-de-lemn
Peste 80 de fotografii și aproximativ 30 de interviuri și reportaje arată în cadrul acestui proiect talentul nativ al oltenilor iubitori de trecut și frumos. Aflăm aici cu câtă dragoste și devotament își sculptează Pompiliu Ciolacu, din Târgu Jiu, bucățile de lemn, făcându-le icoane de vatră, printr-un meșteșug vechi de secole, cunoaștem tot aici delicatețea cu care Ionel Traian, din Cărbunești, însăilează case țărănești cu bețișoare cât scobitorile și ne minunăm cum Muzeul Crucilor de la Măceșu nu a ajuns măcar la fel de cunoscut precum cel de la Săpânța.
”Toate aceste povești, aflate și scrise de tineri studenți, sunt o dovadă vie a continuității tradițiilor populare în această zonă. Am dorit să construim acest site pentru a promova artiștii populari din Oltenia, pentru a le face cunoscut talentul, dar și pentru a îndemna tinerii de astăzi să învețe meșteșugurile străbunilor, care le pot da satisfacții nebănuite, atât spirituale, cât și materiale”, a declarat Marian Nicolin, președintele Asociației CREEAZĂ ROMÂNEȘTE.
Proiectul ”Țara Valahiei Mici” a fost implementat în parteneriat cu Direcția pentru Cultură și Patrimoniu Dolj și Muzeul Olteniei.