„Tăceri clandestine”, de Andrei Vîlceanu

Loading

Joi, 25 septembrie 2014, Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, în parteneriat cu Fundația și Cenaclul „Columna”, Asociația Culturală „Semn”, Revistele Portal „Măiastra” și „Studium”, Asociația Școala Gorjeană și Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, a găzduit lansarea de carte a tânărului poet Andrei Vîlceanu, „Tăceri clandestine”.

Tânărul poet a avut parte  de o lansare de gală la Muzeul Judeţean
Tânărul poet a avut parte de o lansare de gală la Muzeul Judeţean

Elev în clasa a X-a la Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, Andrei Vîlceanu este un tânăr pasionat de literatură, de curând debutând editorial cu volumul de versuri „Tăceri clandestine”. I-a fost alături profesorul său Andrei Popete-Pătrașcu, cel care ne mărturisea în timpul evenimentului literar că: „A fi poet, nu mai înseamnă astăzi să porți sub cămașă aripi îngerești, dar încă înseamnă… să poți trăi precum o torță vie și să împarți din lumina ta, tuturor celor care au ochi să vadă, urechi să audă și mai ales inima cu care să simtă. Așa este și cu Andrei Vîlceanu, cel care a consimțit să împartă cu alții bucuria scrisului, a tăcerii clandestine, plină însă de înțelesuri, așa cum se intitulează chiar volumul său de debut.”

Seară de poezie, muzică și fotografie

Salonul „Gheorghe Magheru” din cadrul Muzeului Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu s-a dovedit neîncăpător pentru un eveniment cultural la care au luat parte prieteni și colegi ai tânărului autor, profesori, scriitori și oameni de cultură gorjeni. Au vorbit despre Andrei Vîlceanu și poeziile sale, prof. dr. Gheorghe Nichifor, directorul Colegiului Național „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu-Jiu, prof. Adela Nișulescu, poetele Eli Gâlcescu și Dana Brașoavă.
Nu a fost însă doar o seară de literatură, căci alături de poezie, și-au dat întâlnire și muzica și fotografia, Andrei Vîlceanu, avându-i alături pe prietenii săi Teodora Dobre, cea care a încântat audiența interpretând la pian piese muzicale foarte apreciate de invitați și Cătălin Văcăroiu, un tânăr pasionat de fotografie, cel care a pregătit o avanpremieră la expoziția de fotografie „One moment +”, ambii elevi la același liceu târgujian.
La finalul evenimentului cultural, găzduit de Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu” din Târgu-Jiu, prof. Andrei Popete-Pătrașcu a înmânat tânărului poet o Diplomă din partea Asociației „Şcoala Gorjeană”, în semn de apreciere pentru debutul editorial.
Pentru Andrei Vîlceanu „poezia a devenit un refugiu, o voce care răsună peste gânduri și le așează în ordine, reprezentând cheia spre cunoașterea de sine. Poezia mă ajută să descopăr, cine sunt eu cu adevărat. Astfel, emoțiile prind glas și nasc Tăceri clandestine, una dintre cele mai importante realizări de până acum. Dedic acest volum, părinților mei, dar și memoriei bunicului, Gheorghe Crăciun”, ne-a declarat tânărul poet.

2 Comments on “„Tăceri clandestine”, de Andrei Vîlceanu”

  1. „Am învățat că sufletul are forma tăcerii…“

    Când citeam într-o carte…
    „TĂCERI CLANDESTINE“ – nimic mai actual… poate intuiția poetică în desfășurare, ca o înțelegere, dincolo de simțuri, mai aproape de rațiuni, de cuprindere totală…
    Și un pretext pentru confruntare – față-n față cu poetul captiv, „pe prispa bunicii/ sunetul copilăriei/, amintiri…/“ – traiectorie spre vertical, „scară, câteva trepte, zi de zi, TĂCERI… multe deschideri, depășind semnele alfabetului poetic, descifrând „sufletul închis în copita unui inorog“, „istoria din care votiv se nasc eroii“… pentru noi un prag (dar nu oarecare), un prag presărat cu… gânduri „aruncând din înaltul tâmplei“ spre mâine „un ultim crescendo/ …/ rănit de tăcere/ …/ un suflet/…“ – o voce asemeni unui theramin.
    Ascultați-o! Merită! Mizați, cu spirit critic frust, opinii, dezbateri! Riscați alte glasuri, alte tăceri… semnate ANDREI VÎLCEANU.

    Elisabeta Gîlcescu

  2. „Am furat puțin din iubirea albastră“
    Tot ce este mai cald și mai sincer, tot elanul tineresc, fără discurs academic, dar în limite decente și sobre, fără prețiozitate… doar firescul în cuvinte și priviri, profund ancorat în arta poetică, prin intensitatea trăirilor, față în față, dascăli, prieteni, invitați… prin sensibilitate și eleganță, reușind o prezentare cu adevărat vie, originală și profundă, o imaginație fertilă, o putere de introspecție de invidiat – un critic literar în devenire, un poet în fața timpului, în culori vii, iubind, respirând poezia… cuvinte fără cusur, cuvinte imaculate, împăturite cu suflet și un zâmbet peste „Tăceri clandestine“ – autor Andrei Vîlceanu, într-o atmosferă tinerească, găzduită de Muzeul Județean „Alexandru Ștefulescu“ (salonul „Gheorghe Magheru“) Târgu-Jiu, organizator Colegiul Național „Ecaterina Teodoroiu“ din Târgu-Jiu, amfitrion – mentorul distins al poetului, prof. Andrei Popete-Pătrașcu…
    de această dată, Dana Ștefania Brașoavă „ca un foșnet al vieții“ și-a „pictat… răsăritul/ pe o frunză de toamnă“.

    Elisabeta Gîlcescu

Comments are closed.