Studio foto-cioban pe Transalpina

Loading

La Stâna Ștefanu de pe Transalpina nu numai că poți mânca „precum la stână”, dar poți și să te pozezi în costum de cioban, în studioul foto creat special pentru turiști. Băcița Mărioara Băbu spune că ea și soțul ei Dede s-au gândit să facă asta, pentru a fi pe placul turiștilor.

Stâna Ștefanu a devenit loc de popas pentru turiștii ce traversează munții pe Transalpina
Stâna Ștefanu a devenit loc de popas pentru turiștii ce traversează munții pe Transalpina

„Veneau turiștii să cumpere brânză, dar erau atrași de mâncarea pe care noi o aveam în ceaun la fiert. De asemenea, vedeau cojoacele ciobanilor agățate în cui și ne rugau să le permitem să-și facă poze îmbrăcați în ele. Așa că ne-am hotărât să facem o terasă unde să putem invita turiștii care doresc să ia masa la noi și am creat acest studio foto în curte, în aer liber, având pregătite cojoace special pentru turiști, iar acum toți cei care trec pe la noi stau la rând și la masă și la foto.”
La Stâna Ștefanu poți servi tocan de oaie sau de vițel, mămăligă cu smântână, sirop de fructe de pădure și multe alte bunătăți sută la sută bio. Iar ca o monitorizare, Mărioara Băbu ne-a spus că în zilele obișnuite la stână se fac în jur de 40 de ciaune de mămăligă pe zi, iar în week-enduri peste 100 de ciaune de mămăligă pe zi.

Transalpina, colț de rai

Când la oraș sunt 35 de grade Celsius, în Pasul Urdele din Parâng sunt 14, când supermarketurile îți oferă E-uri, la stână poți mânca bio, când griul urban îți dă depresie și te invadează cu poluanți, muntele îți bucură ochii cu peisaje și îți umple plămânii cu oxigen. Ca să evadezi din cotidian și să-ți oferi o stare de bine, trebuie doar să mergi pe Transalpina (sau Drumul Regelui), de la Rânca până la Obârșia Lotrului. De acolo poți alege să ajungi la Petroșani, Vâlcea sau Sebeș (Alba). În ciuda serpentinelor și pantelor, în ciuda zvonurilor denigratoare, pe Transalpina se poate circula cu orice mașină, în siguranță, fiind asfaltată pe toată lungimea, chiar dacă lucrările de montare a parapeților nu s-au încheiat. Ion Tudor, șeful Secției Drumuri Naționale Gorj, spune că trebuie doar să respectați restricțiile de viteză și celelalte semne de circulație. O precizare importantă: pe timpul nopții circulația este închisă pe Transalpina, fiind un drum montan (cel mai înalt drum național din România, care trece prin Pasul Urdele- cota 2145), iar fenomenele meteo de tipul ceață, polei sau ninsoare, pot apărea în oricare din anotimpurile anului, în special în timpul nopții.