De la străbuni pentru urmași, Comori dănciuleștene

Loading

Joi, 23 februarie 2017 s-a desfășurat în Sala Maură a Palatului Administrativ al județului Gorj, evenimentul „De la străbuni pentru urmași – Comori dănciuleștene”, organizat cu ocazia închiderii proiectului „Datini Oltenești”, implementat de Consiliul Local Dănciulești și Primăria Dănciulești în parteneriat cu Muzeul Județean Gorj.

Evenimentul de închidere a proiectului „Datini oltenești” s-a bucurat de prezența autorităților județene, administrative și culturale
Evenimentul de închidere a proiectului „Datini oltenești” s-a bucurat de prezența autorităților județene, administrative și culturale
„Trei Mării din Dănciulești” au povestit istoria comunei lor, prin intermediul cântecului popular
„Trei Mării din Dănciulești” au povestit istoria comunei lor, prin intermediul cântecului popular
„Sârba ca la Dănciulești” i-a reunit pe Claudiu Andronescu- interpretul, cu autorii Marius Florea și Liviu Ploae
„Sârba ca la Dănciulești” cu Claudiu Andronescu- interpretul și autorii: Marius Florea și Liviu Ploae
Ansamblul „Cununița” Dănciulești se întoarce cu premii de la mai toate festivalurile la care participă
Ansamblul „Cununița” Dănciulești se întoarce cu premii de la mai toate festivalurile la care participă

Proiectul a avut drept scop conservare și promovarea patrimoniului cultural al comunei Dănciulești, prin realizarea de piese de muzică populară ce urmau să fie interpretate de tineri din localitate, ale căror calități interpretative au fost recunoscute la nivel județean și chiar național. Piesele au fost inspirate din teme desprinse din lucrările monografice ale comunei Dănciulești, iar la finalul proiectului au fost puse în scenă atât ele, cât și suitele de dansuri ale Ansamblului „Cununița” Dănciulești.
Primarul comunei Dănciulești, Ion Andronescu, a deschis evenimentul, mulțumind atât tinerilor implicați în proiect, partenerului principal și echipei de proiect cât și partenerilor care s-au alăturat pe parcurs și anume: Consiliul Județean Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului și Școala Populară de Artă Târgu Jiu.

Istorie, scrisă prin cântec popular

Pentru că a doua zi urma să fie Dragobetele – Sărbătoarea Dragostei la Români, prima piesă prezentată a fost „Azi e zi de Dragobete”, cântată de Grupul „Trei Mării din Dănciulești”, format din Roberta Maria Șchiopu, Oana Maria Paraschivu și Daian Maria Ion.
A urmat o piesă inspirată din obiceiurile străvechi din Dănciulești legate de momentul nașterii, Ursitoare, botez și retez. Se numește „Când un prunc pe lume vine” și este interpretată de Daiana Maria Ion, care, în videoclip, poartă o salbă cu bani de argint, bani care se puneau la moțul copilului, în Dănciulești, cu ocazia retezului și sunt păstrați cu sfințenie și în ziua de azi în familiile din Dănciulești.
Obiceiurile de nuntă ce se perpetuează, încă, în Dănciulești, sunt relevate în piesa Oanei Maria Paraschivu, „Azi e nuntă-n Dănciulești”. Ce nu se mai păstrează în zilele noastre, este vuvarul satului. I se spunea ”Cantu Vuvaru” și își trăgea numele de la un instrument ce rar se mai găsește în zilele noastre și este foarte puțin cunoscut, vuva, la care acesta se acompania. Instrumentul original a fost imprimat pe piesă, mulțumită lui Ștefan Popescu și Școlii Populare de Artă, care l-au pus la dispoziția proiectului. Foarte interesant de știut este faptul că Vuvarul satului nu era tocmit niciodată, dar nu lipsea de la nici o nuntă. El mergea în urma lăutarilor, care treceau de la om la om să le cânte, pe acea vreme neexistând stații de amplificare. Vuvarul cânta fiecărui bărbat câte „una deocheată”, mai ales că-i cunoștea pe toți și le știa metehnele. Toată lumea rândea, bărbatul plătea, iar nevasta îi dădea coate, că a aflat cu această ocazie cu ce se mai ocupă omul ei.
„Doina dănciuleștenilor”, interpretată de Roberta Maria Șchiopu, este, de asemenea, o piesă inspirată din lucrările monografice ale comunei Dănciulești. Aici sunt prezentate trei legende ale locului, de pe vremea când năvăleau turcii și tătarii, de la prima dintre ele știindu-se că vine numele ”Dealul Muierii”, care se întinde de la munte până la Dunăre și trece de-a lungul întregii comune Dănciulești.
Trebuie precizat că toate aceste trei piese au fost subtitrate în limba engleză, pentru că vor reprezenta cartea de vizită a comunei în proiectele internaționale la care localitatea participă.
O altă piesă realizată în cadrul proiectului „Datini oltenești” este ”Sârba ca la Dănciulești”, o piesă instrumentală de acordeon, interpretată de Claudiu Andronescu, de asemenea piesă originală, creată special pentru acest proiect, ca și toate celelalte.
Autorii pieselor sunt: Marius Florea și Liviu Ploae, care au creat muzica și orchestrația și Aura Stoenescu, care a scris textele.
În cadrul aceluiași proiect, atât cele cinci piese au fost puse în scenă, cât și suitele de dansuri pregătite de coregrafii Adriana și Marian Stelea cu Ansamblul „Cununița” Dănciulești, de Televiziunea N-SAT TV.