Sincretism al artelor, la Muzeul de Artă Târgu Jiu

Loading

Elevii de la Liceul Teologic au arătat înalta măiestrie pe care au căpătat-o în şcoală
Elevii de la Liceul Teologic au arătat înalta măiestrie pe care au căpătat-o în şcoală

În data de 12 aprilie 2011, la Muzeul de Artă Tîrgu Jiu au avut loc manifestări cultural-artistice, organizate de Liceul Teologic”Sfântul Nicodim”  din Tîrgu Jiu  premergătoare Sfintelor sărbători pascale: expoziţia cu icoane ale elevilor claselor IX-XII, “Lumină din lumină”, aflată la a III-a ediţie , sub îndrumarea profesorului Gheorghe Plăveţi; cântece bisericeşti din cântările Triodului, puse în valoare de corul liceului, avându-l ca dirijor pe Pr. prof. Ioan Sorin Bora; recitări de poezie religioasă sub coordonarea profesorului Dumitru Bărăscu. Putem vorbi, astfel, de un sincretism al artelor cu caracter religios. Expoziţia cuprinde un număr de peste 50 de icoane de dimensiuni diferite – de la dimensiuni mici până la formate de 50-70, pe sticlă şi lemn. Icoanele pe sticlă, de factură naivă, sunt realizate mai ales de elevii clasei a IX-a B, întrucât ei se află la începutul deprinderii meşteşugului de iconar şi reprezintă, în general, portrete de sfinţi: Maica Domnului cu Pruncul, portrete ale Mântuitorului, Sfinţi Cuvioşi, Apostoli, Ierarhi. Lucrările mai mari, pe lemn, sunt compoziţii elaborate, complexe, în special din familia icoanelor praznicale: “Cina cea de Taină”, “ Botezul Domnului”, “Pogorârea la iad” etc., aparţinând mai ales elevilor din clasele mari şi nu numai.
Dacă la primele icoane-cele realizate pe sticlă-vorbim despre naivismul lor, în care nu sunt puse probleme legate de proporţie, perspectivă, modulaţie cromatică, la cele pe lemn putem spune că au în spate deja acumulări, cunoştinţe de limbaj plastic, elemente trăsături ale artei bizantine şi mai ales probleme de dogmatică, spiritualitate-latura duhovnicească.
Piesele cântate de corul elevilor liceului, armonioase şi în aceeaşi factură  stilistică bizantină, pe mai multe voci, alternate  de poezia religioasă din opera unor poeţi români – Magda Iszanos, Nechifor Crainic, Radu Gyr, au întregit atmosfera de sărbătoare religioasă din preajma Sfintelor Sărbători de Paşti.