Sfântul Trifon, celebrat la Bălănești

Loading

Comuna Bălănești a sărbătorit duminică, 31 ianuarie 2016, „Botezul Viilor”, în cinstea Sfântului Trifon, ocrotitorul viilor și livezilor, care se află în calendarul ortodox pe data de 1 februarie a fiecărui an.

Sărbătoarea „Botezul viilor” de la Bălănești, ajunsă în acest an la cea de-a 7-a ediție, readuce vechia tradiție de Sfântul Trifon
Sărbătoarea „Botezul viilor” de la Bălănești, ajunsă în acest an la cea de-a 7-a ediție, readuce vechia tradiție de Sfântul Trifon

Sărbătoarea „Botezul viilor” de la Bălănești, ajunsă în acest an la cea de-a 7-a ediție, este inițiativa inginerului agronom Vasile Cochină, care are plantații de vie și de pomi fructiferi pe teritoriul comunei Bălănești.
Autoritățile locale și județene au răspuns prezent, în fiecare an, la invitația comunității de a participa la „Botezul viilor”. Primarul comunei, Ovidiu Pungan, s-a implicat împreună cu aparatul primăriei, pentru a sprijini comunitatea să păstreze această veche tradiție: „Drumul care urca în deal, între plantațiile de vie și pomi unde are loc sărbătoarea era impracticabil, mai ales în această perioadă de început de an, când pământul e moale din cauza precipitațiilor, iar oamenii urcau cu greu să ia parte la eveniment. Pe lângă celelalte lucrări la drumurile din comună am reușit și aici să punem piatră spartă, așa că acum se poate urca atât cu piciorul, cât și cu mașina, fără probleme.”

Nu numai viile și livezile au fost stropite cu apă sfințită de preoți, ci și participanții la sărbătoare
Nu numai viile și livezile au fost stropite cu apă sfințită de preoți, ci și participanții la sărbătoare

La sărbătoarea de la Bălănești a participat și președintele interimar al Camerei Naționale pentru Agricultură, inginerul Cornel Stroescu. Acesta a venit special din Mehedinți să fie alături de agricultorii din Bălănești la o zi așa importantă. Acesta a declarat că entitatea pe care o conduce face demersuri pentru îmbunătățirea condiției fermierilor.

Ritual străbun

„Botezul viilor” are la bază un ritual păstrat din vechime, legat de credința că, dacă te rogi la Sfântul Trifon, acesta ocrotește viile și livezile.
Preoții au făcut o slujbă specială cu această ocazie, rostind blestemul Sfântului Trifon pentru gâze și alte pagube ce ar îndrăzni să se apropie de marginile parohiei Bălănești.
După ce preoții au stropit viile și livezile, localnicii și invitații lor au trecut la masă, după care au încins hora.