Servicii+ susține urmărirea electronică a rețetelor medicale

Loading

Prescripția electronică nu reușește să învingă rețetele pe hârtie
Prescripția electronică nu reușește să învingă rețetele pe hârtie

Servicii+, asociaţie neguvernamentală pentru promovarea calităţii în serviciile publice înfiinţată de Institutul pentru Politici Publice, critică autorităţile centrale, în special Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), pentru lipsa de fermitate în aplicarea măsurilor legale şi organizatorice legate de implementarea proiectului Prescripţiei Electronice. Cu o sumă aprobată de 11,5 milioane de euro, proiectul, demarat în octombrie 2010, constă în elaborarea platformei electronice pentru înregistrarea şi urmărirea reţetelor medicale eliberate de medicii din sistemul medical şi luate în considerare de farmacii, în eliberarea medicamentelor.
După 2 lansări oficiale în ultimele luni, proiectul nu este nici acum pe deplin funcţional, ceea ce poate fi considerat în acest moment un eşec al autorităţilor responsabile în gestionarea politicilor de sănătate în România. Cerem Ministerului Sănătăţii, ca instituţie responsabilă de politicile de sănătate în România şi în mod direct CNAS să îşi asume public această răspundere, indiferent de actorii din sistem care obstrucţionează funcţionarea lui şi solicităm în acelaşi timp prezentarea de urgenţă a unui plan de măsuri privind optimizarea implementării proiectului inclusiv a sancţiunilor aplicate celor care îl blochează.
După o documentare la nivel naţional, Servicii+ consideră că responsabili pentru blocarea funcţionării Prescripţiei Electronice în România sunt, în ordine, medicii şi farmaciştii. Medicii nu fac decât să găsească pretexte şi să pretindă constant că sistemul ar avea anumite disfuncţionalităţi tehnice majore, în realitate atitudinea lor sugerând mai degrabă că fac tot ce ţine de ei pentru ca nimeni din România să nu urmărească corespondenţa dintre diagnosticele stabilite şi medicamentele prescrise, etc. Facem un apel către medici să înţeleagă că, mai ales în mediul urban unde există deja dotare în acest sens, toate cadrele medicale care efectuează un act medical în România trebuie să ţină o evidenţă electronică a tuturor categoriilor de afecţiuni, respectiv a reţetelor emise, astfel ca autorităţile responsabile să elaboreze/corecteze politici publice privind sănătate populaţiei. Pentru Prescripția Electronică, medicilor şi farmaciştilor le-a fost pus la dispoziţie un centru permanent de apel fiind nominalizate persoane din CNAS/CAS să răspundă eventualelor nelămuriri. În acest moment, nu sunt explicabile blocajele în folosire decât prin rezistenţa utilizatorilor.
Sistemul de sănătate este unul dintre cele mai puţin transparente domenii, accesul la informaţii statistice primare fiind aproape imposibil. În prezent, sub aparenţa propunerii unor ample măsuri de reformă (un nou proiect al legii sănătăţii a fost lansat spre dezbatere), Ministerul Sănătăţii și CNAS maschează faptul că nu deţin controlul asupra sistemului, nu au practic pârghii sau nu doresc să le folosească pentru funcţionalitatea actului medical în România în beneficiul cetăţenilor.
Servicii+ se va implica în continuare în dezbaterile privind reforma în sănătate.